15 Aralık 2017 Cuma

2 Stephen King - Hayvan Mezarlığı


~~~*~~~
"Bir insanın yüreğinin toprağı taşlıdır Louis. 
İnsan ne ekebilirse onu eker... ve onu yetiştirir."
~~~*~~~

Siz hiç Stephen King okudunuz mu?

Ben okumamıştım... ta ki bu kitaba kadar... niye okudum hala bilmiyorum ama annemin yoğun baskısını suçlamayı planlıyorum çünkü kitabı onun zoruyla almıştım. 

Sonuç ise... eve korktum! Hem de nasıl biliyor musunuz? İlk gece uyku uyumadım hala ise... gece uyanıp evi kolaçan ediyorum. Cidden fazlasıyla etkileyiciydi benim için.

Stephen King... cidden insanların dediği kadar korku-gizem türünün kralı... adamın kurguları ve olayları anlatış biçimi çok güzel tabi bunda oldukça iyi bir çevirinin de parmağı var ama kurgular süper olunca ister istemez bir ürpertme oluyor. 

~~~*~~~
"Ne kadar ihtiyaç duysan da, sakın oradan öteye gitme doktor. O engel aşılmaması için konuldu oraya. Şunu hiç hatırından çıkarma. Burada senin düşünebildiğinden kat kat üstün bir güç vardır. Eskidir ve hep huzursuzdur.
Unutma sakın."
~~~*~~~

Hayvan Mezarlığı, benim ilk Stephen King kitabımdı keşke bundan başlamasaydım dedim çünkü cidden en vahşi ve en korkuncu olabilecek bir kitapla yazarın kitaplarına başlamışım. Ama kesinlikle son olmayacak.. evet korktum cidden korktum ama kesinlikle devamında başka kitaplarını da okumak isterim. Çünkü öyle bir anlatımı var ki... seni içine çekiyor, en kopuk okuduğun anda bile tüylerini ürpetebiliyor ve korkunun doruğundayken bile olay döngüsü ile gözlerini yaşartabiliyor... 

Bu kitapta ben bunu yaşadım... bilinmezliğin verdiği korku ve olayların sonunun gidişatının tahmin etmek ürpertiyor ve bir de öyle bir yer tasvirleri vardı ki... sanki o an orada bulunmuşsunuz gibi hissettiriyor işte bu yüzden korkup nefes alışlarınız hızlanıyor. Sonra öyle bir olaya geliyorsunuz ki... gözleriniz doluyor... o acıyı hissediyorsunuz. 

Kesinlikle süperdi! Bayıldım! Evet korkunçtu ama ilk 150 sayfa falan neyin ne olduğunu öğrendiğinizde korku değildi ne olacağının beklentisi içerisine giriyorsunuz. Sonrasında öyle şeyler oluyor ki... bunu cidden yapacak derken beklenti içerisinde oluyorsunuz. 

~~~*~~~
İyi bir hayvan yolda ezildi mi, bir çocuk hiç unutmaz bunu.
~~~*~~~

Kitapta ne olacağını bilerek okudum. Çünkü sağ olsun annem bana filmi anlattı ve bilinçli olarak okudum tabi kendisi sonunu hatırlamadığı için sonunu ben anlattım. Bütün zevki ona bırakamazdım zaten. 

Kitabın filmi de var... Film 1989 yapımı bu yüzden ben yeni yapım olursa izlemeyi planlıyorum ama onun haricinde planlamıyorum. Genelde korku filmleri izlemem de :) 

Ama genel olarak söyleyebilirim ki bu türde kitap okumam ama arada değişiklik iyidir diye denemeye devam edeceğim ve deneyeceğim yazarlardan biri de Stephen King olacak. Özellikle şuan da Kara Kule serisi radarımdayken... belki cesaret edip O kitabını da okurum... bilemiyorum.

Neyse konudan uzaklaştım ben en iyisi yorumumu bitireyim. 

Kitaba kesinlikle bayıldım. Evet korktum ve evet bazı yerlerde duygulandım da... ama kesinlikle bayıldım. Süperdi! 

~~~*~~~
Herkesin bir numarası vardır. Küçük numaralar belki ama içlerinde iyileri de vardır. 
~~~*~~~

Bu arada kitabın konusuna dair bir şey söyleyemeyeceğim arka kapak yazısı yeterince açık ve söylersem de spoiler vermiş olurum en iyisi susmak :)

Ve... kitabın son basımını alın. Kapak süper... arka kapak da bile bazı detaylar var süper... 


Kitabın adı    : Hayvan Mezarlığı
Orijinal adı   : Pet Sematary
Yazarı           : Stephen King
Çevirmen      : Mehmet Harmancı
Yayınevi        : Altın Kitaplar
Sayfa sayısı    : 399

Kitabın tanıtım yazısı:

"Ölülerin ölü kalması herkes için daha iyidir."

Creed ailesi Maine kırsalındaki güzel, eski bir eve taşınmıştır ve her şey gerçek olamayacak kadar mükemmeldir: doktor bir baba, güzel bir eş, sevimli küçük bir kız, şirin mi şirin bir erkek bebek ve kırların ortasında sessiz sakin bir hayat. Ailenin hiçbir eksiği yoktur, sevimli kedileri dahil... 

Ama yakınlarındaki ormanda insanın kanını donduracak bir sır saklıdır. Ölümden daha korkunç... ürpertici ve gizemli... 


Bu eseri beyazperdeye de aktarıldı. Film, bütün dünyada yankılar yaratmaya devam ediyor.Dr. Louis Creed ve ailesi eski kızılderili mezarlığındaki ruhların gazabına uğramışlardı... Bunun elbette nedenleri olmalıydı!...STEPHEN KiNG okurlarını, doğaüstü olaylarla bezenmiş heyecanların doruğuna götürüyor.

"Stephen King'in bugüne dek yazdığı en korkunç roman." - Publishers Weekly

"Vahşi, güçlü, gerilim dolu." - Washington Post Book World

"Sersemletici... King inanılmaza inanmanızı sağlıyor." - Detroit News

"Acımasız, inandırıcı, akıllara durgunluk veren bir güç... King'in bugüne dek yazdığı en iyi roman." - Pittsburghers Press

2 yorum :

  1. kitap çok etkileyicidir ama filmi de seyredince inanılmaz korkmuştum .. doğru King'e başlamak için iyi bir kitap değil daha masalsı ejderhanın gözlerini veya direk damardan O'yu öneririm..

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın