5 Ağustos 2018 Pazar

2 Dizi Yorumu // Cassandra Clare'in Ölümcül Oyuncaklar Serisi'nin Film & Dizi Değerlendirmesi



Selam, bir değişiklik yapıp kitaplardan uyarlama olan film, dizi yorumlarımı da girmek istedim. Normalde kitap bloguyuz biliyorum ama sonuçta bu fimler veya diziler de kitaplardan uyarlama oluyor ve gelmiş geçmiş en büyük tartışmalardan biri de kitap mı daha iyi film/dizi mi sorusuna karşılık böyle bir yazının ya da kategorinin blogumuzda bulunmasının güzel olabileceğini düşündüm. 

İlk yazımızı da hem filmini izlemiş hem de dizisinin 3 sezonunu bitirmiş devamını beklemekte olduğum Cassandra Clare'in Ölümcül Oyuncaklar serisi ile yapalım dedim.
Öncelikle kitap serisine dair kısa bir bilgi vereyim. 

Ölümcül Oyuncaklar yani orijinal adıyla The Mortal Instruments serisi bilim kurgu, fantastik ve paranormal, romans kategorilerinde yer alan oldukça sevilen 6 kitaptan oluşan bir seri. 
Serinin bütün kitapları Artemis Yayınları logosuyla ülkemizde yayınlandı. 

Sol tarafta kitapların resimleri bulunuyor. Seriyi sıralaması ise;

1. Kemikler Şehri
2. Küller Şehri
3. Camlar Şehri
4. Düşmüş Melekler Şehri
5. Kayıp Ruhlar Şehri
6. Cennet Ateşi Şehri

Seriyi okumak isterseniz, henüz satışta her bir kitabı ve bulmanız mümkündür. Şahsen ben bu seriye mutlaka el atacağım. Okuyacağım. Hatta bu aydan itibaren kitapları toplamaya başlıyorum da. 

Ölümcül Oyuncaklar (The Mortal Instruments) Serisi'nin ilk kitabı Kemikler Şehri'nin ilk önce filmi çekildi. 2013 yılında  Lilly Collins ve Jamie Campbell Bower'ın baş rollerini oynadığı Kemikler Şehri, serinin bir çok okurundan oldukça eleştiri de aldı. Aslında ben filmi izledim ve sevmiştim de. Ama kitaplarını okuyanlar ne oyuncuları Clary ve Jace karakterlerine yakıştırdılar ne de filmi beğendiler. Genel olarak zaten bilinen bir şey var ki kitaplarda bulunan çoğu detay filmlere aktarılamıyor bu konuda Kemikler Şehri oldukça eleştirilmişti ve hatta eleştirmenlerin yorumlarından ve beklenilen talebi almamasından dolayı filmin devamı da çekilmedi. 

Aslında ben devamının gelmesini isterdim. Filmin efektlerini ve oyunculuğu sevmiştim. Ama ben kitap serisini okumadığım için sadece filmi izleyen bir film sever olarak beğenmiştim. Kitaptaki karakterlerin ne tiplerini ne de karakteristik özelliklerini bilmeyen biri olarak tamamen tarafsız olarak değerlendirmiştim. Ancak şunu da söylemeliyim ki dizisini izledikten sonra filmde baya bir eksik vardı diyebilirim.



2016 yılında Shadowhunters adı altında Ölümcül Oyuncaklar (The Mortal Instruments) Serisi diziye uyarlandı. Şimdiye kadar 3 sezon yayınlandı ve şimdi 2019 yılında devamının gelmesi bekleniyor. 3. sezon 10. bölümde ara verdi ve devamının 2019 yılında geleceği söyleniyor. Aynı zamanda 2 saatlik bir çekimle final yapacağına dair de söylentiler var. Şimdilik yayınlanan son bölüme göre 2 saatlik filmle final yapması biraz absürt kaçar gibime geliyor çünkü nereden baksanız 1 sezonluk konu çıkar o bitişten bence :)

Neyse, serinin dizisi de eleştirilere çok maruz kaldı. Yine her zamanki gibi oyuncular yakıştırılmadı, karakterlere uymadığına dair söylentiler vardı. Ama bence filmine kıyasla dizisindeki oyuncular daha çok yakışmıştı karakterlere ve oyunculukları da bence oldukça iyiydi. Dizinin görsel efektleri ve kurgu akışı çok iyiydi. Hatta o kadar iyiydi ki şahsen ben filminde seriyi alıp okumayı pek istememiştim ama diziyi izledikten sonra seriyi okuma isteğiyle dolup taştım. 

Sizler filmi izlediniz mi bilmiyorum ya da diziyi... ama bence diziye mutlaka el atın derim çünkü bence oldukça iyiydi. 

İzlediğim diziye ve filme dayanarak diyorum ki, Cassandra Clare, oldukça mükemmel bir hayal gücü ile oldukça değişik ve ilgi çekici bir seriyi kaleme almış. Fantastik, bilim kurgu, paranormal ve romans severlerin mutlaka el atması gerektiğini düşünüyorum. 

Sırayla 1. sezon - 2. sezon ve 3. sezonun fragmanlarını da paylaşıyorum. 

1. SEZON FRAGMANI



2. SEZON FRAGMANI



3. SEZON FRAGMANI


Bu arada aşağıdaki resimde dizisinde oynayan oyuncuların resimleri var. 

Ölümcül Oyuncaklar - Kemikler Şehri (The Mortal Instrument: City of Bones) IMBD Değerlendirmesi için: TIK

Shadowhunters: The Mortal Instruments'in IMBD Değerlendirmesi için: TIK


2 yorum :

  1. Geçtiğimiz ay içinde sanırım dizinin iptali konuşuluyordu, değişti mi durum o halde himm..
    Kitapları ise lisedeyken okumuştum, o zamanlar cidden tatmin edici olmuştu. Uyuz edici tüm duyguları falan baya yaşattı sağolsun. :) Ama diziyi tam takip edemedim, hep bi kafamda kurduğum şeye uymadığı için sanırım ama sadık bi kitlesi var orası kesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iptaline dair söylenti varmış ama yayınlayan kana 2 saatlik bir filan yapacaklarını söylemişler. Bunun yanında IMDB de ise baya 12 bölüm olduğuna dair bilgi de girilmiş. Ne olacak meraktayım açıkçası. Yarım bırakılmasındansa hızlandırılmış sonu tercih ederim.

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın