11 Ekim 2018 Perşembe

0 M. W. Craven - Ölüm Çemberi (Washington Poe #1)


~~~*~~~
Akademik çevre tarafından üzerinde uzlaşma sağlanmış gibi görünen tek şey, taş çemberlerin tarih boyunca hiçbir zaman adak ayini için kullanılmamış olduğuydu.
Tabii ki Poe'ya göre yarının tarihi bugünden yazılırdı...
~~~*~~~

Ve uzun zaman sonra bir polisiye kitap ile karşınızdayım. Öncelikle Arkadya'nın son çıkan polisiye kitabı olan Ölüm Çemberi'nin diğer kitapları gibi ayraçlı ve püsküllü olmadığını dile getirmeliyim. Keşke olsaydı :( ve bir şey daha söylemek istiyorum ki kapak tasarımı daha güzel olabilirdi. Evet bir seri katil kitabına uygun kapak olabilir ama kurgusuna daha yakın bir kapak olabilirdi. Kurguyla kapak olmamış bence. Uyumsuz gibi...

Kitap ise; akıcı, merak uyandırıcı tam bir dedektif kitabıydı. İşlenen cinayetleri adım adım çözmeye çalışmalarını izlemek dedektifli dizi izlemek gibi bir şeydi. Ve güzeldi de. Aslında bazen öyle konularda detaya girdi ki ne gerek vardı bu bilgiye falan dediğim yerler oldu ama sonrasında gelişen kurgu o bilgilerin ne kadar gerekli olduğunu ortaya çıkardı.

~~~*~~~
Eğer biri yaptığın şeyi yapmamanı istiyorsa, doğru yoldasındır. 
~~~*~~~

Kitabın kısaca konusunda bahsetmek gerekirse; taş çemberlerde yakılarak öldürülem 3 cesedin ardından son cesedi incelerken kurbanın göğsünde bir isim yazıldığı dikkatleri çeker.  Washington Poe. Görevinden uzaklaştırılmış Poe, bu bilgiyle sıradaki kırbanın kendisi olduğunu düşünülerek göreve geri dönüp davaya alınır böylelikle daha güvende olacağı düşünülür. Ancak mesele o kadar basit değildi. Poe bu cinayet dizine olayı çözümleyecek, nedenleri ve niçinleri sorgulayacak, diğerleri gibi prosedür takip etmek yerine içgüdülerine güvenip görünenin altoçına bakacağı bilindiğinden dolayı o davaya çekilmek istenmiştir. Aslında hepsi Kasap adı verilen katilin planıdır. 

Kurbanların ölüm şekli, altındaki nedenler, yaşanan her şeye rağmen intikam isteği çok muazzam kurgulanmıştı. Olması gerekenden ne bir tık az ne de fazlaydı. 

Dediğim gibi bazen kurguda verilen detaylar, araştırmaların gittiği yöndeki monotonluk sıkılmama neden olsa da olayların bağlandığı nokta da o kısımların olması gerektiğini gösteriyordu. 

~~~*~~~
"Basit bir mantık beni bunu yapmaktan alıkoydu. İçlerinden birini öldürmenin anlamı yoktu. Hepsini öldürebilecekken bu mantıklı olmazdı."
~~~*~~~

Kitaba dair çok detaylı bir yorum yapamıyorum çünkü bu tür kitaplarda fazla detay tamamen spoiler olur. O yüzden susmak zorundayım. 

Ancak şunu söylemeliyim ki kurgu süperdi ama azıcık daha hareketlilik olabilirdi. Olayların bağlandığı noktayı ilerleyen sayfalarda tahmin etsem de katil kesinlikle tahmin ettiğim gibi değildi. Şaşırdım! 

Bence polisiye severseniz mutlaka bir el atın derim ben :)

Yorumumu kitapta da adı geçip alıntı yapılan Edmund Burke'nin sözü ile bitiriyorum.

~~~*~~~
Kötülüğün zaferi için gereken tek şey, iyilerin hiçbir şey yapmamasıdır.
~~~*~~~

Washington Poe Serisi



 Kitabın adı    : Ölüm Çemberi
Orijinal adı   : The Puppet Show
Yazarı           : M. W. Craven
Çevirmen      : Ali Kemal Yakar
Yayınevi        : Arkadya
Sayfa sayısı    : 472

Kitabın tanıtım yazısı: 

Bazen gerçek, göründüğünden çok daha yakındadır.

Bir seri katil…

Lake District’teki taş çemberlerde yakılarak öldürülen kurbanlar.

Ve katilin bıraktığı tek bir ipucu bile yok.

Sadece kurbanlardan birinin göğsüne kazılmış bir isim: Washington Poe.

Geçmişteki bir dosyadan dolayı görevden uzaklaştırılan Komiser Washington Poe, bir seri katilin kurbanın göğsüne adını kazımasıyla tekrar göreve döner. Katili bulmak adına soruşturmaya katılan Poe bir taraftan da Ağır Suçlar Analiz Birimi’nde bir analist olan tuhaf ama zeki Tilly Bradshaw ile iş birliği yapar. Ceset sayısının artmasıyla Poe ve Bradshaw düşündüklerinin çok ötesinde bir şeyle karşı karşıya olduklarını anlar. Katilin bir planı vardır ve Poe da bir şekilde bu planın bir parçasıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın