5 Şubat 2022 Cumartesi

1 Dizi Yorumu // All of Us Are Dead


 Aya diziyle başladım ve bitirip rahata ermiş bir şekilde kitaplarıma dönmeyi planlıyorum. 

K-Drama'lardan başımı kaldırıp bu sefer de Kore yapımı zombilerle gömüldüm dizi batağına. Aslında hiç de izlemeyi planlamadığım bir diziydi ama kendimi bunu izlerken buldum. Günde bir bölüm izleyecekken iki bölüm izlerken buldum derken diziyi bitirdiğimi fark ettim. 

Çok daha detaylı irdelememi aşağıda konusunu anlattıktan sonra yapacağım çünkü sevdiğim kısımlar olduğu gibi saçma bulduğum ya da olmamış dediğim kısımlar da vardı. 

Dizinin birinci sezonu yayınlandı ve Netflix dizisi. İkinci sezon gelir mi bilmiyorum ama bitiş şeklinden gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bölümler yaklaşık olarak bir saat civarıydı. 

Sezon sayısı    : 1 sezon
Bölüm sayısı   : 12 bölüm
Türü                : Aksiyon-Dram-Fantastik
Yaş Sınırı        : +18
Yapım tarihi   : 2022
Oyuncular      : Yi-Hyun Cho, Park Solomon, Chan-Young Yoon, In-soo Yoo, Victoria Grace, Harrison Xu, Lisa Yamada, Darrren Keilan, Nicole Fong, Greg Chun, Jeon Bae-soo, Lee Yoo-mi...


Dizinin kısaca konusuna değinmek gerekirse; lisede ders veren öncesinde de ilaç üretimleri ile ilgili çalışan fen bilgisi öğretmeni, oğlunun uğradığı zorbalığa artık dayanamayarak bir gen ya da başka bir deyişle virüs üretir. Bunu oğluna enjekte ederek onun daha cesur ve saldırgan olup kendini ezdirmeyeceğini düşünür. Ancak hesaba katmadığı şey bu virüsün insan vücudundaki hücrelere saldırarak insanları vahşi ve saldırgan hale getirmesi ve daha da önemlisi zombi olmalarına sebep olmasıdır. 

Bir gün okulda öğrencilerinden biri, öğretmenin denek olarak kullandığı fare tarafından ısırılınca dönüşmeye başlar ve bir zombi haline gelerek insanlara saldırmaya başlar. Bu şekilde virüs durdurulamaz bir hızla yayılırken hayatta kalanlar da kendilerini korumak için onlardan saklanmak zorunda kalır. 

Lise üçüncü sınıf öğrencisi olan bir grup genç - sınıf arkadaşı, zombi haline gelen insanlardan saklanarak ve hayatta kalmaya çalışarak okulda kendilerini korumaya çalışırlar. Sokaklara ve caddelere yayılan bu virüs durdurulamaz hale geldiğinde de olaya askeriye el koyar. Şimdi bu zombilere karşı savaşmak zorundalardır üstelik okulda hala sağ kalan öğrencilerin de kendilerini korumaları gerekmektedir. 

Dizi bu gençlerin kendilerini koruma çabalarını, hayatta kalma savaşlarını ve birbirleri içinde verdikleri güven, fedakarlık ilişkilerini anlatıyor. 

Öncelikler şunu söylemeliyim ki dizi için +18 deniliyor ama belki +21 bile olabilir. Çünkü ciddi anlamda vahşi sahneleri var. O tür sahneleri herkes izleyemez, kendinizi fazla kanlı sahneleri izleyebilecek bir seyirci olarak görüyorsanız izleyin yoksa izlemeyin derim.

Isırılan kişilerin zombi haline gelmeleri bana baya abartılı geldi. O kemiklerin şekil değiştirmesi, yürümeleri, dönüşümleri fazlaca abartılıydı. Bütün kemikleri yeniden şekillenir gibi, ayaklarını sürüyerek yürüyorlar ama insan gördüklerinde de sanki hiçbir şey yokmuş gibi de koşabiliyorlar. Bu kısım hem saçma hem de baya abartılıydı.

Öğrencilerin zaman zaman mantıklı tepki verseler de zaman zaman verdikleri tepkiler ve hep birilerinin kedini feda etme çabası da biraz olmamış gibiydi. Yok ben ölürüm yok sen değil ben ölürüm modu gibiydi. Sırayla ölün arkadaş diyesim geldi. Başlıca karakterlerin kendilerini hep ön plana atmaları açıkçası olmamışlık hissi verdi. 

Virüsün bazı kişilerde zombi yapmadan bambaşka bir şekle bürünmesi bence güzel bir değişiklikti. Virüsün kendini geliştirdiği ve uyum sağlama çabasını falan diyorlardı ama güzeldi, hoş bir değişiklik olmuştu. 

Askeriyenin verdiği tepki bana biraz saçma geldi. Komutan olarak bombalamayı uygun gördün kendince bir çözüm ürettin, zombileri belirli bölgelere topladın ve bombaladın. Bunun vicdanını yapıp hareket etmek bence biraz dramatize etme moduydu. O da abartı geldi. Gerçekçi olalım bu tür hamleler zaten he yapılır ve her seferinde her komutan bu şekilde tepki verecek olsa... ohoooo... yani!

Karakterlerin saçma sapan tepkileri, donup kalmaları, verdikleri onca savaşa rağmen sanki her şeyle ilk kez karşılaşıyorlarmış gibi davranmaları da olmamış gibiydi. 

Bir de karakterlerin görünüşü hiç değişmiyor. Yani şunu demek istiyorum erkeklerin boynundan kravat çıkmıyor, kızların boyunlarından fularlar çıkmıyor, onlar hep boyunlarında. Türk ya da Amerika yapımı olan bir dizi olsaydı şu kurguda ilk ortadan kaybolan şey onlar olurdu. Karakterlerin hiç görünüşü değişmiyor, bozulmuyor. Son derece düzgünler :D bu kısım biraz eğreti geldi bana açıkçası...  

Aslında çok ciddi olarak diziyi ele alırsak olmamış diyeceğimiz çok fazla yer var. Çok fazla eksik var ve çok fazla abartı vardı. Ancak bu şekilde ele almazsak izlerken keyif alabileceğiniz boş zamanınızı değerlendireceğiniz bir diziydi. Kafa patlatmanız gerekmeyecek ve izleyip geçeceğiniz bir dizi. 

Her ne kadar IMDb puanı 10 üzerinden 7.7 olsa da benim puanım kesinlikle 10 üzerinden 6 olur. 

Ahh bu arada 2. sezon gelirse izler miyim? İzlerim... hem bu tür dizileri genelde severim bu yüzden izlerim hem de bu diziyi bir sezon daha uzatıp ne yapabilirler merakım da var açıkçası. 








1 yorum :

  1. kandan yana sorun yok, ama liseli dizilerini izleyemiyorum artık :/

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın