3 Mart 2013 Pazar

1 Amy Plum - Benim İçin Öl


Revenants Serisinin ilk kitabı... Seri şimdilik 3 kitaptan oluşuyor ve yurtdışında üçüncü kitap mayıs ayında çıkacak...
Kitap fantastik türde bir kitap ve biraz da 'teen' diye adlandırılan gençlik kesime hitap ediyor.

Yazarın dili fena değildi, aslında güzeldi de... Akıcı ve merak uyandırıcı yazmıştı. Konusu bir yerde bilindik insan kız ve insan olmayan bir erkeğin aşkı.. Artık bu tür konulara alışmış ve bağışıklık kazanmış olmamıza rağmen kitapta ilgi çekici noktalarda vardı... Kitaba dair detaylı bir yorum yapmayacağım belki okumak isteyenler varsa onların hevesini kaçırmak istemem.

Kitapta karakterlerin yaşam tarzları ve Fransa'nın geçmişine birazıcık değinmesi çok hoşuma gitti... Bunlar bazı okuyucu için gereksiz detay gibi gelebilir ama ben sevdim...


Bu türün her kitabında mutlaka bir dövüş, savaş sahnesi oluyor ve bunda da vardı... yazar o kısımları çok güzel işlemişti. Okurken inanılmaz zevk aldım.

Kitabı genel olarak sevdim ve şahsen serinin ikinci kitabı olan Ben Ölene Kadar'ı da okuyacağım. Gerçi kitap biraz daha genç kesime hitap ediyor da denilebilinir ama yirmili küsürlü yaşlı kişilerinde seveceğini düşünüyorum...

İyi sözlerin yanında eleştirmek istediğim noktalar da var... Çevirisi pek güzel değildi. Akıcılığı bozacak ya da imla hataları olan bir kitap değil ama şahsen rahatsız olduğum bir nokta vardı. O da kitap birinci ağızdan anlatılıyordu ve 'ben şöyle dedim, o şöyle dedi, bu şöyle bir açıklama yaptı' tabirleri kullanılıp tırnak açılıp söylenen sözler yazılmış. Onların yerine şahsen konuşmanın sonuna dedim gelmesini tercih ederdim. Mesela örnek vermek gerekirse;

"Bu imkansız!" diye haykırdı Ambrose hayretler içinde, sonra havaya doğru şöyle dedi, "olamaz Vincent!"

Bu cümlede mesela 'havaya doğru şöyle dedi' yerine 'havaya doğru "olamaz Vincent!" dedi' diye çevrilmesi okuyucu için daha güzel olurdu bence. Tamam orjinalinden uzaklaşamazlar ama küçük çeviri hileleri de daha akıcı olması için kullanılabilinir diye düşünüyorum.

Ah bir de 'hart' diye girdi şeklinde dövüş sahnesinde kullanılan bir söz vardı. Belki buna birşey söylenemez ama arkadaş tam adapte olmuş dövüş sahnesini heyecanla okuyorsun karşına böyle bir cümle çıkıyor. Komedi gibi geliyor sonrası... Şahsen bu tür bir terimin özellikle savaş sahnesinde kullanılmasından hoşlanmadım. 

Bu kusurun yanında kitap okunabilinirdi ki dediğim gibi konuyu sevdim yazarın anlatımı sevdim, çeviri kusurlarını da görmezden gelerek kitabı fantastik türü sevenlere tavsiye ederim.

Revenants Serisinin diğer kitapları:
  1. Benim İçin Öl
  2. Ben Ölene Kadar
  3. Ölmem Gerekirse
Kitabın konusunu aşağıda paylaşıyorum:

“Gizemli ve romantik bir aşkı anlatan bu romanı elimden bırakamadan bir çırpıda okuyup bitirdim.” - New York Times en çok satanlar listesinde 1 numara olan Kanatlar dizisinin yazarı Aprilynne Pike. 
Amy Plum, paranormal üçlemesinin ilk kitabı olan Benim İçin Öl’de (Die For Me) , Amerika’da anne babasını trafik kazasında kaybedince, ablasıyla dedelerinin yanına taşınmak zorunda kalan Kate ile onun saf güzelliğine tüm benliğini kaptıran yakışıklı Fransız genci Vincent’ın ruhlara işleyen aşklarını anlatıyor.  
On altı yaşındaki Kate, Brooklyn’den, çoğu kişinin hayalini süsleyen “Işıklar kenti” Paris’e taşındığında, acı günlerini kitap okuyarak ve sanatla iç içe geçirerek atlatmaya çalışır. O sırada, uyur hâldeyken bile onu görebilen bir çift gözün kendisini aşkla izlediğinden habersizdir. Kate’in, bir kafede kitap okurken gördüğü ve tüm genç kızların yüreğini hoplatacağını, kendisine hiç takılmayacağını düşünerek iç geçirdiği Vincent’ın gözleridir bunlar. Ve Kate de Vincent’a gönlünü kaptırır. 
Ama bu aşkın önünde gizemli ve ürkütücü bir engel vardır. Vincent normal bir insan değildir. Hayatını her gün riske atmasına neden olan korkunç bir yazgıya mahkumdur. Ayrıca onu ve tüm ırkını yok etmeye çalışan ölümsüz ve tehlikeli düşmanlara karşı koymak zorundadır.  
Okurken nefes nefese kalacağınız Benim İçin Öl’ün yazarı Amy Plum, ikincisi 2012’de yayımlanacak paranormal üçlemesinin bu ilk kitabıyla gençlerin kalbinde şimdiden taht kuruyor.

1 yorum :

  1. Diyorum ya hep hızına yetişemiyorum hatun diye :) Bak bu kitabı yorumladığın gözümden kaçmış ben de ayrıca yorum yazmıştım. Onu aynen buraya ekliyorum :) Sanırım biraz farklı düşünüyoruz kitap için :)

    Farkında olmadan bir adet edinmişim. Sadece beğendiğim kitapları yorumluyorum, beğenmeyip yarım bıraktıklarım ise hiç okunmamış gibi kalıyor. Belki de bir nevi karalamak gibi olmasından çekiniyorum okuduğum kitapları. Neden bilmem, o kısmı henüz tam çözemedim :)

    Ama artık okumaya kalktığım tüm kitapları yorumlamaya karar verdim. Olumlu eleştiriler kadar olumsuzlara da yer var sanırım.

    Haksızlık etmeyeyim, Amy Plum kötü bir yazar değil. Kalemi de kötü değil ama öyle sizi içine çeken türden de değil bana göre.

    Sadece başları biraz sıkıcıdır, biraz daha okuyayım bakalım diye diye kitabın yarısına kadar geldim neredeyse, hatta olaylar bir ara gizimli bir hal aldığında gerçekten bir kaç sayfayı merakla okudum. Ama sonra beni sıkan o rutine döndü sanki yine yazar. Sıkıldım ve bir kenara koydum. Kitap başucumdaki sehpanın üzerinde bana baktı, ben de ona... Ama elime alıp da devam etme isteği bir türlü gelmedi bana. En sonunda da kaldığım yerde bırakmaya kadar verdim.

    Kitap benim için, okuyanı içine çekmeyi başaramayan, tek düze ilerleyen ve sıkan bir kitaptı. Okumaya başlayan bir diğer arkadaşım da aynı şekilde yarım bıraktı. Ancak onun bir başka arkadaşı ise kitabı çok beğendi.

    Kısacası karar sizin. Ama yine de eğer siz de hikayenin içinde kaybolmayı seviyorsanız kitabı almadan önce bir kez daha düşünebilirsiniz...

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın