1 Aralık 2014 Pazartesi

14 Sarah Lotz - Üç


Birkaç saat arayla düşen dört uçak ve hayatta kalan üç çocuk! Dünyada yankı uyandıran uçak kazalarının altındaki sebepler, sonrasındaki olaylar!!!

Gerilim yüklü bir kitap Üç!

Blogun takipçileri bilir normalde bu tür kitapları pek okumam ve okuyorsam da konusu oldukça ilgimi çekmiş demektir. "Üç" de ilgimi çeken merakımı uyandıran bir konuya sahipti!

Hem dürüst olun! Şöyle bir kapak ilgi çekmez mi? Benim çekti ve okudum ama okuyarak iyi mi yaptım kötü mü yaptım bilemiyorum.

Yazarın kalemini sevdim, kurgusunu sevdim, çevirmen oldukça iyi bir iş çıkarmış ve mükemmel bir çeviri sunmuş bize. Kitabın kapak tasarımı, kapak dokusu,sayfaların kenarlarındaki siyahlık... görsel tasarımı mükemmel!

Genel olarak ele aldığımızda, görüntü olarak mükemmel, çeviri mükemmel, kurgu mükemmel! Bu türü sevenler için harika bir kitap, ama benim için değil ne yazık ki!

Biliyorum, tam överek başlamışken 'ama'dan sonrası da ne demek diyorsunuz. Kitabı elime ilk aldığımda bunları hissetmiş, okumaya başladığımda böyle düşünmüştüm ama sonradan ne yazık ki benim tarzıma uymadığını fark ettim!

Kurgunun çok güzel olduğunu söylemiştim, ama içeriği aslında içeriği de değil, yazarın yazma şekli beni sıktı diyebilirim. Olan bu kazalardan sonra sağ kurtulan üç çocuğun yaşamlarını yazması falan neyse de araştırma yazısı şeklinde yazması ya da kaza üzerine yaptığı araştırmayı yazmış modda olması beni kitaptan kopardı! Tam odaklanıyorum kitaba okurken geriliyorum falan bir anda başka biriyle olan konuşmaya, yazışmaya falan atlıyor bende ipler kopuyor! Bu yüzden pek sevemedim.

Sonuçta bu bir roman! Gerilim, gizem romanı! Adı üzerinde roman!  Bunu usulüne uygun yazsana ya! :( Araştırma şeklinde ele alınmış olması bana kitaba odaklanmamı engelledi açıkçası.

Benim şikayetim tamamen yazarın kurguyu ele alış biçiminden kaynaklanıyor. Tabi bu bütünüyle kişisel görüşüm. Eğer gerilim & gizem harmanlanmış kurguları seviyorsanız ve bu tür bir anlatımdan rahatsız olmayacak bir okur iseniz zevkle okuyacaksınızdır ama benim gibi düşünüyorsanız hiç denemeyin derim ben!


Kitabın tanıtım yazısı: 

12 Ocak'ta dünyanın çeşitli bölgelerinde birkaç saat arayla dört uçak kazası meydana gelir. Güney Afrika, Japonya, Florida ve okyanusa düşen uçaklarda yüzlerce kişi hayatını kaybeder. Ancak bu kazalardan üç kişi kurtulur. Üç enkazdan birer çocuk sağ çıkmıştır. Özellikle çocukların garip davranışları hakkında ayrıntılı bilgiler ortaya çıkınca, basında yoğun spekülasyonlar başlar. Düşen dördüncü uçaktan ise hiç kimse kurtulamamıştır ama yolculardan biri kayıptır. Yine bir çocuk...

Uçaklardan birinde yolculuk eden ve oldukça inançlı bir kadın olan Pamela May Donald, Tokyo'dan Osaka'ya uçarken kulakları sağır eden bir patlama sesi duyunca ölümle karşı karşıya geldiğini anlar. Ölmeden önce, "Çocuk, çocuğa dikkat edin, ölü insanlara dikkat edin, ah Tanrım o kadar çok sayıda ki... Şimdi benim için geliyorlar. Yakında hepimiz gideceğiz. Hepimiz!" şeklinde bıraktığı sesli mesajla evrensel bir panik yaratır. Bu mesajı duyan muhafazakâr gruplar hayatta kalan çocukların Mahşerin Dört Atlısı olduğuna inanırlar. Bu onlar için sevindirici bir haberdir.

Lotz öyküsünü, olayın tanığı olan bir gazetecinin ağzından kurgu dışı bir kitap gibi anlatıyor. Tamamlanmamış bir biyografiyi, çeşitli söylentileri, hatta internete düşen ve insanları rahatsız eden olayları birbirine bağlayan Lotz'un bu eseri bizlere korku romanları ustası Stephen King'in Göz adlı yapıtını anımsatıyor. Üç sınıflandırılması zor bir kitap. Bazı noktalarda gerilim ve geleceğe yönelik. Hatta distopyan akımına bir örnek de diyebiliriz. Son birkaç sahne ise korku olarak betimlenebilir. Kitabın bazı bölümleri okuyucuların tüylerini ürpertecek. Bu romanın en şaşırtıcı yönü de gerçek inançlıların ve inançsızların birleştikleri ortak bir komplo teorisinin var olabileceğini kanıtlaması.

Üç'ün en büyüleyici yanı ise Sarah Lotz'un roman içinde bir roman yazmış olması. Konunun dünyadaki tek bir noktaya odaklanmaması da bir hayli ilginç. Değişik kültürlerde uçak kazalarının nasıl algılandığını ve hayatta kalanların ne tür olaylarla başa çıkmak zorunda olduklarını öğrendiğimiz Üç, komplo teorisyenlerinin hayallerine hitap ediyor. Kitap ilerledikçe, yeryüzünde birçok kötü olayın gerçekleşmeye başlaması için küçük bir kıvılcımın yeterli olabileceğini bir kez daha görüyoruz. Çok zekice yazılmış bu romanın sonuna geldiğinizde neyin doğru neyin yanlış olduğunu okuyucu da ayırt edemiyor.

Olağanüstü bir üslup kullanmış olan Lotz, kitabın ilk sayfasından başlayan gerilimi her yeni bilgide bir basamak daha artırıyor. Çeşitli karakterleri içeren roman öylesine ustaca kurgulanmış ki, okuyucular bu heyecan dolu kitabı bir solukta bitirecekler. Evrensel çekiciliği ve harika yazım üslubuyla Üç, hiç kuşkusuz yılın en ses getiren eserlerinden biri.


Kitabı satın almak için: kitapyurdu.com

14 yorum :

  1. Ben de bu kitabı çok merak etmiştim ama hafif bir kitap olabilir düşüncesiyle vazgeçtim.. sizin yorumunuzdan sonra bayağı şaşırdım, düşündüğümden çok farklıymış... ben içinde araştırma olanları daha çok severim, tekrar bakayım bari :) teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  2. Kitabı merak ediyordum ve listeme eklemiştimki bu yazınızı okuyana kadar şuan kitabı listemde silmiş bulunmaktayım. Güzel bir inceleme olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Kitap benim de ilgimi çekmişti, fakat iyi arastirinca dediginiz gibi araştırma yazısı şeklinde olunca almaktan vazgecmistim. Şimdi yorumunuzu okuyunca isabetli bir karar verdigimi anladım. Yorum icin Teşekkürler:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ;) evet ne yazık ki ben almış okumuş bulundum :( Keşke beni de uyaran olsaydı :)

      Sil
  4. İyiki almamışım :D Baya kasmış yanii :D

    YanıtlaSil
  5. Yazarı mı azarladın sen yorumda hatun? Hahaha :D O da güzelmiş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi yapmışım hiç farkında değilim 😉 hehehe 😄

      Sil
  6. Valla çok haklısın kitabı büyük bir heyecanla aldım. Normalde bir kitabı en fazla bir haftada bitiriyorken bu kitap kütüphanemde üç ay kadar durdu. Sonra hırs yapıp okumaya devam ettim ama kafam almadı ve 200'üncü sayfalarda bıraktım. Kesinlikle araştırma yazısı şeklinde ve bu şekli sevmeyenlerin okumaması gerek. Bu arada yazarın 4 diye bir kitabı çıkmış geçen gün D&R da gördüm, kapağı ve kitabın tasarımı çok çekici ama içeriği hakkında aynı şeyi söyleyemem :) Çok yerinde bir yorum yapmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4'ü bende gördüm ama yine aynı tarz anlatımdır diye hiç heveslenmiyorum okurumak için :) Eğer bu şekildeyse anlatımı da tavsiye etmiyorum açıkçası =)

      Sil
  7. bu kitap ingilizcemi yoksa türkçe çevirisi varmı kitapçılarda
    ben bulamadımda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe basım, belki basımı bittiği için bulamıyorsunuzdur ama D&R veya büyük kitapçılarda bulabilirsiniz. D&R internet sitesinde satışta oradan da alabilirsiniz.

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın