11 Mayıs 2015 Pazartesi

2 Nazmiye Sümer - Hiç Hesapta Yoktun Sen


~~~~~*~~~~~
"Aşk bu muydu? Aşk, sadece onu düşünmek, onu hissetmek miydi? Eğer öyleyse...
Daha önce aşık olmadığıma emindim. Hiçbir erkeğe ona duyduğum hisleri hissetmemiştim. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyordum."
~~~~~*~~~~~

Bir Türk yazar ve yeni bir tat... ama asıl önemlisi de güzel yurdumun Karadeniz kıyılarından güzel bir aşkı tanık oluyor olmamız...

Size kısa ve öz bir yorum yapmak gerekirse, eğer her Karadeniz erkeği Nadir gibiyse ben bir Karadenizli istiyorum der yorumumu bitiririm ama biliyorum ki on parmağın onu da bir değil bize Nadir gibi de denk gelmez o yüzden en iyisi ben uzun uzun yorum yapayım :)

Nazmiye Sümer'in yayınlanan ilk kitabı ve aynı zamanda Mendirek Yayınların'nın da yayınlanan ikinci kitabı. Yayınevi müthiş bir cevher bulmuş bence kaçırmasın :)
Nazmiye Hanım'ın dilini, kalemini ve ince ince detayları işlemesini çok sevdim.

Kitabın konusuna da azıcık değinmek istiyorum; Şahsenem çalışıp kendi ayakları üzerinde durmak isteyen üniversiteyi bitirmiş,annesini küçük yaşlarda kaybetmiş bir genç kız. Bir gün uzaktan akrabası olan Fatime halası, Şahsenem'in oğluyla tanışmasını ve onunla evlenmesini ister. En azından bir tanışıp kabul ederse evlenmesini ister. Şahsenem evlenmeyi düşünmediğinden dolayı bu durumu yadırgamasına rağmen sesini çıkaramaz derken Fatime halasının oğlu Nadir ile tanışır. Nadir ile aralarındaki çekime karşı koyamayan Şahsenem farkında olmadan genç adama aşık olur derken evlenen genç çift mutlu sona o kadar kolay ulaşamazlar. Önlerinde oldukça büyük bir engel vardı ve bu engel onların mutluluğunu bozman için elinden geleni ardına koymayacaktır.

~~~~~*~~~~~
"Aklımın ucundan dahi geçmeyen bu aşık adam,imkansız gibi görünen aşk beni sarmış içine çekiyordu. Nefesimi kesiyor, soluğumun hızlanmasına neden oluyordu. Onsuz bir hayatı artık düşünemiyordum."
~~~~~*~~~~~

Şahsenem ve Nadir arasındaki diyaloglar, olaylar ve gelişmeler benim en zevkle okuduğum satırlardı. Tabi bilmediğim Karadeniz kültürü, bize tanıdık gelen ve bizlerin de uyguladığı bazı adetleri okumak da ayrı bir keyifliydi. Çoğu kitaplarda bu detaylar atlanır ya da anlatılmaz ama bu kitapta onları okumak güzeldi :)

Çay toplamaya dair ve o konudaki detayların anlatılması ilgilenmeyen biri için veya ben zaten biliyorum diyen biri için sıkıcı gelebilir (ben o sayfaları okumaktan keyif aldım, bilmediğim bir şeydi öğrendim ;)) ama sabreder okursanız sonrasındaki sizi güzel bir aşk hikayesinin beklediğini görürsünüz.

Özellikle söylemek istediğim bir şeyler var. Şahsenem'in okurken ne kadar zeki bir kız olduğunu öğrendik ama Türkan ve Zühal'in oyununa gelmesi beni sinir etti. Nasıl da boş bulunup buna inanır ve Nadir'i zor durumda bırakırsın dedim. Öyle aman aman bir zor durum değildi ama adam evlendiği gece karısına dokunmadı. Düşünsenize...sevdiğiniz kadın karınız ve gerdek gecenizi kardeş kardeş yatarak geçirmek zorundasınız. Nadir... adamım iyi sabırlısın vallaha :) 

Kendimi şu dakika tutuyorum yoksa kitap içeriğine gireceğim. Yukarıdaki paragrafta azıcık ucundan girmişim fark ettim ama silemem içimdekini dışıma vurmam lazım ;)

~~~~~*~~~~~
"Hiçbir kadını seni düşündüğüm gibi düşünmedim, hiçbir kadını seni sevdiğim gibi sevmedim. 
Sen benim hayatımsın. "
~~~~~*~~~~~

Kitap içeriğine girmemek için yorumumu uzatmadan bitirmek istiyorum. Ama söylemezsem içimde kalacak üç şey var. Birincisi, Türkan'la ilgili terastaki olaylar diyeyim okuyan bilir, o şekilde son bulması bir okur olarak cidden tatmin ediciydi. Bu son olmayaydı, o konuda havada kalırdı bence. İkincisi, Ali Avni ile Asiye arasındaki şok edici konuydu! Cidden beklemiyordum ve o sayfalar beni fena şaşırttı! Ama bunu hak ettiklerini düşünüyorum :) Üçüncüsü ise, sonunda Nadir tarafından anlatılan bölüm... itiraf etmek gerekirse beklemiyordum ama onun duygularını okumak... süper bir durum oldu!

Kitabı eleştireceğim bir nokta var... Kitapta gelişen bazı olaylar sonucunda Nadir'in kaçırılma durumu söz konusu. Bu konuda biraz daha detay, biraz daha kurgu bütünlüğü istedim. Aslında olayın kurgusu güzeldi ama bir şeyler havada kaldı gibi geldi. Ya kitabın akışında birden böyle bir olay olmadı ya biraz hızlı gelişmiş olması tam oturmadı kitaba ya da daha fazla o kısmı okumak istedim bilemiyorum ama o kısımlarda bir eksiklik hissettim okurken. Tabi bu benim şahsi görüşüm, okurken siz öyle düşünmeye bilirsiniz.

~~~~~*~~~~~
"Şu balkonda durup ormana bakarken hep seni hayal ettim. Sana nasıl ulaşacağıma, aşkımı nasıl göstereceğim dair zamanımı burada planlar yaparak geçirdim. Pek çok gece bu balkonda sabahladım. Şimdi... Yanımda, kollarımın arasındasın. Benim için ulaşılmazdın. 
Her istediğime zorluk yaşamadan sahip olabiliyordum. Ama sen? Sana sahip olmak, kalbine sahip olmak benim için muhteşem bir şey. Harika bir duygu! Beni ne kadar mutlu ettiğini sana seni mutlu ederek göstereceğim."
~~~~~*~~~~~

Güzel, zaman zaman eğlenceli, zaman zaman hüzünlendiren, bazen sinirlendiren bazen gülümseten, aile ilişkisi ile içinizi ısıtan, aşk ile kalbinizi pırpır ettiren bir kitap!

Ayrıca söylemek istiyorum ki kapak tasarımını da çok beğendim :)



Kitabın tanıtım yazısı:

Kendime yediremiyordum. Benimle evlenmek istediğini annesinin aracılığıyla ileten bu adam; kendini şimdi bana farklı bir kişi olarak tanıtıyordu.İntikam almam artık kaçınılmazdı.

"Evli misin?" diye sorduğumda şaşırdı. "Hayır," dedi. 

Soğukkanlılığımı korumaya çalışarak devam ettim.
"Peki, nişanlı olabilir misin ya da bir kız arkadaşın var mı?" 

derken göz ucuyla ellerine baktım. Bunu bilinçli yapıyordum.Sorduğum sorular onu şüphelendirmiş olmalıydı ki, bana tereddütle bakarken yine, "Hayır," dedi.
"Güzel!" dedim neşeyle. "Beni kaçırsana!" 

Karadenizin hırçın dalgaları arasında hayat bulan, büyüleyici bir aşk hikayesi!



2 yorum :

  1. Kalemine yüregine saglık Nazmiye Sümer dehset derecede zevkle okudum sevgiler )

    YanıtlaSil
  2. Kalemine yüregine saglık Nazmiye Sümer dehset derecede zevkle okudum sevgiler )

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın