3 Ekim 2022 Pazartesi

2 Axie Oh - XOXO


~~~*~~~
Hayat kısaydı ve insan daha sonra pişman olmaktansa zamanı geldiğinde aklından geçenleri söylemeliydi. 
~~~*~~~ 


 Çıktığından beri radarımda olan ve okumayı hevesle beklediğim kitap olan XOXO'yu sonunda okudum. Aslında okuma hızımın düştüğü şu aylarda ilaç gibi geldi çünkü elimden bırakasım hiç gelmedi. Çok severek okuduğumu söylemeliyim. 

Özellikle BTS sayesinde K-pop dinleyen biri olarak onlara dair olan bir kitabı okumak çok güzeldi. Detaylarına yorumun ilerleyen satırlarında değineceğim ama öğrendiğim bir şey varsa o da şu Kore'de yıldız olmak, idol olmak ve çıkış yapmak diğer ülkelerdekinden çok daha zor olduğu... bunu duyuyordum hep internetten ama okumak... doğruluk payını benim gözümde yüzde yüze çıkardı. 

Aaaa sesim güzel hadi albüm yapalım modunda değil Kore müzik sektörü kesinlikle... 

~~~*~~~
İstediğin kadar pratik yap, istediğin kadar yetenekli ol, aklın ve kalbin karışıksa elinden bir şey gelmezdi.
~~~*~~~ 


Kitabın kısaca konusuna değineyim, Jenny, Los Angeles'ta yaşayan, çello çalan ve sanat okulundan eğitimine devam eden, hayallerindeki müzik okuluna girmek için sıkı çalışan on altı yaşında Amerika'da doğup büyümüş Koreli genç bir kızdır. Bir gün amcası olarak gördüğü babasının en yakın arkadaşı Jay'in karaoke barın bir odasında Koreli genç bir çocukla tanışır. Jaewoo, klip çekimleri sırasında yaşanan kaza sonrasında içinde yaşadığı ikilemler, pişmanlıklar sonucunda yalnız kalma çabasıyla kimseye haber vermeden uzaklaşmış ve Jay'in karaoke barına gitmiştir. Oradaki süre boyunca yalnız kalıp kendi içindeki savaşa kapılmışken karşısında gördüğü Jenny ile hayatı alt üst olur. Çünkü hiç beklemediği anda karşısında çıkan bu kız daha önce hiç hissetmediği gibi hissettirir. Özellikle her ikisi de o geceyi ilk defa anı yaşayarak geçirmeye karar verdiklerinde ikisi içinde unutulmaz anlar bırakır geride. Jaewoo, Kore'ye dönmek zorunda kalınca ikili arasındaki iletişim kopar ancak Jenny'nin anneannesinin hastalığı yüzünden Kore'ye gitmek zorunda kalması ve geçici süreliğine oradaki sanat listesine kayıt yaptırarak bir dönemi orada tamamlamak zorun kalması ikilinin yollarını yine kesiştirir. Jaewoo'nun kim olduğunu bilmeyen Jenny, onunla aynı okulda olunca ve onun Kore'nin en yeni yıldızlarından biri olduğunu görünce hayatı hiç beklemediği yönde değişim gösterir. Çünkü Amerika kültürüyle yetişmiş olması Kore kültürüyle örtüşmeyen fikirleri, bir yıldızla beraber olmanın getireceği sorunların farkında olmaması ve daha da önemlisi ilk kez aşkı tadarken hem Jaewoo'nun kariyeri hem de kendi kariyeri için almak zorunda olduğu ciddi kararların farkına varması bütün hayatını monoton rayından çıkarmaktadır. 

~~~*~~~
"Peşinden gelmeyeceğim, söz veriyorum. Yeter ki kaçma."
"Sus!" Sori elleriyle kulaklarını tıkadı. "Sus artık!" 
"Sori-yah!"
"Benimle ilgilenmeyi bırak. Seni özlemek istemiyorum. Canım yanıyor. Çok yanıyor, Nathaniel."
~~~*~~~ 


Öncelikle yorumumun başında Kore'deki müzik sektörünün zorluklarına bu kitapta da anlatıldığını söylemiştim. Ondan bahsetmek istiyorum. Açıkçası internetten edindiğim bilgiler yapım şirketlerinin katı kuralları olduğu ve bu kuralları ciddi anlamda belirli dayatmalarla yaptıklarıydı. Kitapta da bunu gördüm. Kesinlikle gerekli eğitimlere önem verildiğini biliyordum ve K-Pop yıldızlarına şöyle bakıldığında hepsi sanat, müzik, dans okullarından mezun olduklarıdır. Kore Yapım dünyası eğitime kesinlikle önem veriyor ve yıldızların gerekli eğitimleri almalarını sağlıyorlar. Bu konuda haksızlar mı derseniz kesinlikle değiller. Eğitim, özellikle meslek olarak yapacağın bir işin eğitimini almak önemli bir şey... 

Bir diğer şey de kesinlikle özel hayat... K-Pop dünyasında sevgili konusunda sıkı kurallar olduğunu internette okumuştum bunu bu kitapta da gördüm. Sektörün inancı eğer bir idolün hayatında biri olursa hayranlarına, müziğine kendini tam anlamıyla veremeyeceği ve daha da önemlisi hayranların ilgisini kaybedeceğine inanıyor.  Durum bu olunca idollerin adlarının biriyle anılması veya skandal ile anılmasını istemedikleri için sıkı kuralları oluyor. Açıkçası bütün bunları ve dahasını duymuştum ancak hani bazen internetteki her bilgi doğru değildir diye düşünürüz ya ben de öyle düşündüğüm detaylar oldu ancak bunları bu kitapta okumak... gerçek olabilitesi gözümde arttı. Sonuçta oranın kültürünü bilen biri tarafından yazılan kitap bu konuda asla yalan söylemez diye düşünüyorum. 

Neyse kitabın yorumuna geçeyim... Kitapta yıldızların hayatlarını okumak çok güzeldi. Hayranlarıyla olan iletişimlerini... normal öğrenci olduklarında ve sahnede idol olduklarındaki hallerini okumak zevkliydi. 

~~~*~~~
"Jeawoo'nun bir şeyi çok istediğini bilip onun için hiçbir şey yapamayacağının farkında olmak canımı sıkıyor."
~~~*~~~ 


Klip çekimleri, kayıt yapmaları, eğitimleri, çalışmaları, insanlarla olan ilişkileri... her şeye değinilmişti ve bu çok güzeldi. 

XOXO bu arada Jaewoo'nun grubunun adı... grup üyelerinin birbiriyle ilişkisi, çok küçük yaşlarda bir araya gelmeleri ve beraber çalışmaları... yeri geldiğinde birbirlerine destek olmalar çok güzel anlatılmıştı. Hatta bir yerde birbirlerini koruma çabaları bile çok güzeldi. 

Jenny'nin Sori ile olan arkadaşlığı, diğer çocuklarla iletişimi, arkadaşlık kurması... Jaewoo ile gizli başlayan ilişkisinin azıcık daha açık yaşama moduna geçmeleri de çok güzel anlatılmıştı. 

Kore kültürüne değinilmesi, mekanların tasvirleri, yemekleri anlatımı çok güzeldi. 

Kitabın sonunda XOXO konser kısmı da çok iyiydi. Kendimi bir an cidden sahne arkasında grupla beraber hissettim. 

Bütün bunların yanında Jaewoo'nun bir kolunun komple dövme olması ki Kore'de dövme hoş karşılanmayan bir şeydir... Bana BTS'den Jungkook'u anımsattı ve Jaewoo'nun ana vokal olması falan da hatta yazar bir Army olabilir mi diye de düşündüm ya da biası Jungkook olabilir mi diye... sonrasında XOXO grubunun birbirleri ile olan iletişimi, olaylar, idol ışıkları, çalışmaları, baya bir detay bana BTS'i anımsattı. Kitapta bir ara BTS'in "Blood, Sweat and Tears" şarkısı da geçince tamam dedim yazarımız kesinlikle bir Army 😄

~~~*~~~
"Daha çok kendin için güçlü ol, sağlıklı ol, kendini mutlu et ki başlarına verecek gücün, yanlarında duracak sağlığın ve paylaşacak mutluluğun olsun. Sen mutlu olunca seni sevenler de mutlu olacaktır, değil mi? Onlar da senin mutlu olmanı isterler."
~~~*~~~ 


Her neyse konumuzdan uzaklaşmayalım, ben kitabı çok sevdim. 7'den 70'e herkesin okuyabileceği ve keyif alabileceği bir kitap. Çok mu güzeldi... bence genç kesimin çok seveceği ama biz yetişkin okurlar için biraz daha fazlası olabilirdi diyeceği bir kitaptı. 

Kitabın sonu ise... bana fazla hızlı geldi. Yani bir iki bölüm daha okumayı isterdim ayrıca Sori'nin de aşkına kavuşmasını isterdim. Bence birkaç bölüm daha olabilirdi... 

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 4 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟

Çok sevdiğimi de araya sıkıştırayım tek puan kırdığım nokta dediğim gibi sonuydu. Çok güzeldi ve güzel bitmişti ama bir tık daha uzun olabilirdi ve azıcık daha detay olabilirdi... 

~~~*~~~
"Her şeyi yeniden yapar mıydın?" Ne demek istediğimi açıklamama gerek yoktu. Ne sorduğumu anlamıştı. Zamanı geriye alabilseydi yine Nathaniel'la çıkar mıydı?
"Düşünmem bile. Yaşanan skandala, çektiğim acılara rağmen hem de. O benim ilk aşkım. Onu dünyalara değişmem."
~~~*~~~ 



Kitabın adı      : XOXO
Orijinal adı     : XOXO
Yazarı            : Axie Oh
Çevirmen        : Melda Dinçer
Yayınevi          : Artemis Milenyum
Sayfa sayısı     : 296

Kitabın tanıtım yazısı: 

İlk aşk, K-pop, Kore kültürü... Her gece izlediğiniz o sevimli ve neşeli Kore dizileri gibi, Jenny ve Jaewoo’nun hikâyesi de sizleri büyüleyecek.

“Her Kore dizisinde, final sahnesinin öncesinde bir kovalama sahnesi oluyor ve nihayet başkarakter ile onun büyük aşkı, tüm korkuları ile çekincelerini bir kenara bırakıp buluşuyorlar. Dünya böylece bir kez daha huzura eriyor. Ancak kimse beni durdurmak için havaalanına gelmedi. Pazar günü uçağa bindim ve eve dönüş yolculuğum başladı.”

Jenny, annesiyle birlikte Los Angeles’ta yaşayan Güney Koreli bir genç kızdır. Tek amacı, iyi bir müzik okulunda okumaktır. Jay amcasının karaoke barında gizemli ve yakışıklı Jaewoo ile karşılaşır. Macera dolu bir gecenin ardından Jaewoo, ortadan kaybolur.

Üç ay sonra Jenny, annesiyle birlikte hasta büyükannesine yardımcı olmak için Güney Kore’ye gider ve eğitimine bir süre orada devam etmesi gerekir. Gittiği okulda Jaewoo’nun da öğrenci olduğunu öğrenince çok şaşırır. Fakat Jaewoo, yalnızca bir öğrenci değildir; dünyanın en büyük K-Pop gruplarından birinin üyesidir.

Jenny ve Jaewoo’nun gelecekleri için çizdikleri yol, belki de çoktan rotasından çıkmıştır. Jenny, aşkı için hayallerinin ne kadarından vazgeçmeyi göze alacağının kararını vermek zorundadır.




2 yorum :

  1. Bu kitap benimde çok ilgimi çekiyor. Okursam severim diye düşünüyordum zaten yorumundan sonra kesin okurum abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim bence severek okursun bir de sen de K-Pop ve K-Drama seviyorsun yabancı olduğun bir kültür değil keyif alırsın 🥰💜

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın