15 Aralık 2023 Cuma

0 Rita Hunter - Geçmişin Gölgesi (Lanetli Serisi #1)


~~~*~~~
Orada birisini görmeyi bekliyor muydu gerçekten? Aslında onu izleyen her kimse orada olmadığını biliyor fakat varlığını tüm yoğunluğuyla hissediyordu.
~~~*~~~

 
Yepyeni bir kitabın yorumuyla karşınızdayım. İnstagramda #illekitaplahistoricalokuyoruz ekibimiz var ve bu ay grup okuması yapıp Rita Hunter'ın son çıkan kitabı Geçmişin Gölgesi'ni okuduk. 

Kitap için Historical Romans ve Gotik Edebiyatı'n harmanlanması diyebilirim. Gotik Edebiyatı sevmeyenler kitabı sevmeyebilir ya da o detayları sevmeyenler... bunu bilerek okumanızı tavsiye ederim. 

Gotik Edebiyat nedir derseniz de tema olarak genelde gizem-gerilim-korku gibi detayları barındıran edebiyat türü. Yani genelde -en azından okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla- ruh, hayalet gibi detaylarla gerilim katılan kurgular, kitaplar. 

Bu kitapta da o türden detaylarla süslenmiş historical romanstı. 


~~~*~~~
Evelyn, o ortaya çıktığı an göğsünün ortasına düşen sımsıcak tohumun daha da ısındığını ve sonunda ateş gibi yanmaya başladığını hissetti. 
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Evelyn, babasının kötü mali durumuna yardımcı olabilmek için ve matbaada çalışan kardeşine de destek olabilmek için Eastbrook Kontu Cameron Alderhood'un annesi Leydi Alderhood'a, rahatsızlığı yüzünden eve kapalı kalan kadına eşlikçi olarak işe başlar. Her ne kadar maaşlı çalışan olsa da Leydi Alderhood kendisinin misafiri olarak itham ederek çevresine tanıdır. Tabi bunun sebeplerinden biri de  Cameron ile Evelyn'in yıllar öncesine dayanan tanışıklığıdır. Henüz Eveleyn küçük bir kızken ve Cameron da daha genç bir delikanlıyken, Cameron, Evelyn'i boğulmaktan kurtarmıştır. Ancak bu durum küçük bir skandala sebep olmuş olup Evelyn'i yıllarca takip etmiş toplumdan dışlanmasına da neden olmuştur. İlk defa böylesine bir toplumun içerisine giren Evelyn, kaçırdığı fırsatları da burada Leydi Alderhood'ın yardımıyla yaşamaktadır. Ancak hayat hiç de o kadar kolay olmamıştır çünkü Eastbrook Malikanesi'nde huzursuz edici şeyler vardır. Cameron'ın atalarından, babasına kadar takip eden bir lanet şimdi Cameron'ın başındadır. Zaman zaman annesine bile musallat olan o huzursuzluk kontluğu aldığından beri Cameron'ı da huzursuz eder. Ancak Evelyn'in gelmesiyle olaylar iyice yoldan çıkar. Çünkü öfkeli olan ruhlar, yardım isteyen ruhlar ve bunların tehlikeli varlıkları Evelyn'i artık hedef almaktadır. Cameron ise, huzursuz bir şekilde çıkış yolu aramaktadır. Evelyn'e karşı hissettikleri her geçen gün artarken genç kadını koruma isteği ve hayatının tehlikede olmasına karşı çaresizce bu laneti sonlandırmayı amaçlamaktadır. Ancak lanet kendini en çok Evelyn'e açmakta ve herkesten daha çok ipucunu genç kadına göstermektedir. Çünkü genç kadın her ne kadar henüz olmasa da Cameron'ın duyguları ve kendisinin genç adama karşı duyguları sonucunda bir çift olma yolunda ilerlemektedir. Şimdi çözülmesi gereken bir lanet, sonuçlanması gereken bir ilişki ve daha da önemlisi yaşanması gereken bir aşk vardır. 


~~~*~~~
"Zekisin, beceriklisin. Güçlü yönlerini sıralamaya kalksam ortalama bir erkeğin gözü korkacaktır ama çok toysun. Çünkü duyguların harekete geçiren bir tecrübe yaşamadın. Cameron'ın karşına çıkması sana yapılmış büyük bir haksızlık, hayatım... Ona karşı koyamazdın, elbette o da sana karşı koyamayacaktı. Bunu daha ilk günden beri biliyordum."
~~~*~~~


Öncelikle gotik kısmı çok sevdim. Anlatımı çok iyiydi. Hatta bazı detaylarda öyle odaklanmışım ki yarı açık camdan gelen hafif esinti ürpermeme falan sebep oldu bazı satırlarda. Lanetle ilgili olan kısımlar güzel işlenmişti. 
O soğukluğun gelmesi, bırakılan mesajlar, büyüler, kuzgun detayı çok çok güzeldi. Sanırım yazarımızın korku filmlerine özel ilgisi var çünkü bazı korku filmlerinde çok sık denk geleceğimiz sahneleri okumak daha ürperticiydi. Hayal gücün tam hız giderken ürpertiyordu. 

Bunun yanı sıra Cameron ve Evelyn arasındaki ilişki çok güzeldi. Tam dozundaydı sevdim. Diyalogları ve fikir paylaşımları güzeldi. 
Özellikle Cameron'ın Evelyn'in kendisinin görmediği şeyleri gördüğünü, duymadığı şeyleri duyduğunu fark etmesi de genç kadını bu araştırmaya dahil etmesine neden oldu. Çok iyiydi. Bir de hep ataerkil hakimin olduğu dönemlerde kadının bu kadar ön planda olması... bir olayda onun daha güçlü görünen ve daha çok bilen olması güzel bir detaydı. 

Harabe olan evdeki, yıkık ve yanmış olan evdeki olaylar ve Evelyn'in tepkiler de çok güzel anlatılmıştı. Bunun yanı sıra lanetin Evelyn'i etkileme şekilleri de öyle... koridordaki kovalamacası, sonrasında geçmiş anılara dahil olması ve anımsaması da güzel detaylardı. O kısımlar tam da gerilim-gizem-ruhlu filmlerdeki detaylar gibiydi. O kısımlar tam da film izliyor gibiydim. Normalde korkarım ama asla da izlemekten geri kalmam, okumaktan da geri kalmadım. 🙈

Bunun yanı sıra Cameron'ın durmadan araştırması, bir şekilde annesini ve Evelyn'i korumak için çözme çabasında olması da çok güzeldi. Adam resmen her şeyi buna adayarak çabalıyordu. Aslında sevdiği insanlar zarar görmesin diye çabalıyordu. Ve evet, her ne kadar kendisine itiraf edemese de Evelyn'den etkileniyordu 😇 satır satır aşk yükleniyordu. 😇


~~~*~~~
Ölüm aşılacak bir şey değildi. Binlerce kişinin öldüğünü görmüştü, birçoğunun sonunu getiren kılıcı tutan el kendisine ait olsa da ölüm kanıksanabilecek bir şey değildi.
~~~*~~~


Annem korku filmleri izlemeyi çok sever ve her seferinde de der ki, "her ruhlu, hayaletli, lanetli filmin ardında aslında bir dram yatar" cidden öyle... bu kitapta da o huzursuz ruhların ve amaçlarını okumak ve acılarına Evelyn aracılığıyla şahit olmak bir dram etkisi yaptı. 

Bir de kitabın sonu... o lanetin çözümlenmesi... bütün o olay döngüsünde bütün mesele bu muydu dedim. Ve "yüzük"le ilgili daha başka şeyler hayal etmiştim. Okuyan yüzük detayında ne demek istediğimi anlayacaktır. Sanırım bu konuda beklentimin farklı olmasının sebebi çok fazla bu tür filmler izlemem çünkü filmlerde hep daha fazlası oluyor bunda da onu bekledim. Gerçi bakıldığında bu kitap bir romans dolayısıyla korku detayı daha fazla olamazdı belki... daha ürkütücü de olamazdı belki... ama işte bir okur olarak acaba nasıl olurdu hissi vardı ne yazık ki kitabı kapattığımda. 

Ancak çocukları olduğunda oğlunun kabus görmesi... çok ince bir detaydı... acaba lanet bitmedi mi hissi de verdi. Ne yalan söyleyeyim o hisle kitabı kapatmak daha tatmin ediciydi. 🙈

Aslında anlatmak istediğim çok detay var ama spoiler vermemek için çok sınırlardayım çünkü en küçük detay kitaba dair merakı sonlandırır. Bu yüzden sanırım kısa kessem daha iyi olur. 

Ah bu arada kitabın kapağı tam da kurguya uygundu. Kuzgun ve tüy detayı çok güzeldi. Kitap içeriğinde geçen detaylardı ve bir de malikanede dolanan sırlar olması da... kapak tam da kitabın kapağı gibiydi. 

Bir de kitapta imla hataları baya vardı. Bazı detaylarda da rahatsız edici olabiliyordu. Çünkü bir yerde mesela kelimeyi iki kere yazmışlar biran yanlış mı okudum falan diye tekrar etmek zorunda kaldım. Bir de bir baronun muydu lordun da olabilir adını iki farklı şekilde yazmışlardı. Harf farklılığı vardı başta başka birinden bahsettiğini sanıyorsunuz sonra hatayı fark ediyorsunuz falan... böyle delice historical romans beklerken bu hatalar rahatsız edici ne yazık ki. Umarı yeni baskısında daha dikkatli olurlar. 

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 4 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟

Yoruma daha sonradan dip not ekliyorum. 2.kitap olacakmış ve devamında havada kalan yerler daha da oturacakmış. Yazarından aldığım son haber bu şekilde sizlerle de paylaşayım dedim 😇

~~~*~~~
Evelyn'den vazgeçmeyi düşünmek, onun dışında kalan her şeyden vazgeçmekten çok daha zordu, hatta imkansızdı. 
~~~*~~~


Lanetli Serisi


Kitabın adı    : Geçmişin Gölgesi
Yazarı           : Rita Hunter
Yayınevi        : Epsilon Yayınları
Sayfa sayısı   : 432

Kitabın tanıtım yazısı: 

Yüzyıllar öncesinden gelen bir lanet ve soğuk koridorlarda gezinen intikamcı bir ruh!
 
Yıllar önce adının karıştığı skandal yüzünden ait olduğunu sandığı toplumdan dışlanan Evelyn Rosewell’in tek arzusu, ailesinin içine düştüğü maddi darboğazdan çıkabilmesi için üzerine düşeni yapmaktır. Ancak daha fazla zarar görmesini istemeyen babasının yaptığı plan neticesinde kendini çocukluk aşkı ve adının karıştığı skandalın diğer başrolü olan adamın evinde gönüllü bir refakatçi olarak bulacaktır.
 
Eastbrook Kontu Cameron Alderhood, istirahatte olan annesi için aradığı aklı başında refakatçiyi bulduğunu düşünmektedir. Ne var ki Eastbrook Malikanesi’ne adımını attığı ilk günden beri esrarengiz olayların artmasına neden olan Evelyn’in varlığı, huzurunu kaçırmaktadır. Üstelik Cameron, rüyalarına giren geçmiş atalarını deliliğe sürükleyip ölmelerine neden olan lanetli varlığın gücünün ve kararlılığının arttığını hissetmektedir.
 
Zaman geçtikçe Evelyn ile Cameron kendilerini cevaplanması gereken onlarca soru ve karşı koymanın giderek zorlaştığı bir tutku fırtınasının içinde bulacaktır.
 
Artık Cameron’ın başlıca endişesi soyunu yok etmeye çalışan laneti ortadan kaldırmak değil, her geçen gün öfkeli varlığın dikkatini daha fazla çeken Evelyn’i kaybetmektir. Peki, Cameron, aklını kaçırıp hayatına son vermekten daha çok korkutan bu durumdan kurtulabilecek midir?





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın