20 Eylül 2019 Cuma

6 Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna



~~~*~~~
“Hayat beni kaybetmekle hiçbir şey ziyan etmeyecekti. Hiç kimsenin benden bir şey beklediği ve benim hiç kimseden bir şey beklediğim yoktu.”
~~~*~~~



Sabahattin Ali'nin okuduğum ikinci kitabı ve insanların bu kitaba neden ölüp bittiğini çok iyi anladım okuduğumda. 

Şimdiye kadar okuduğunuz aşk romanlarını bir kenara bırakın ve Kürk Mantolu Madonna'yı bir kenara bırakın. Bir terazi düşünün bütün romansları bir kefeye koyun, diğer kefeye tek başına bu kitabı koyun yine de bu kitap ağır basar. Öylesine mükemmeldi. 

Maria Puder ve Raif Efendi'nin muazzam, hayran olunası aşkı... saf, temiz, güçlü... okunmadan anlatılamaz bence bu aşk, bu yüzden okuduğunuz zaman anlayacaksınız. 


Hangi yaş aralığında okursanız okuyun kendinize bir şeyler çıkarabileceğiniz bir kitap. Karakter analizleri, düşünceler, davranışlar, sözler... Her şey o kadar mükemmel bir şekilde yazılmış ki, işte edebiyatımız bu dedirtiyor. 



~~~*~~~
Ondan ayrılmanın bana güç geleceğini biliyordum. Fakat bunun bu kadar korkunç, bu kadar acı olacağını tasavvur edememiştim.
~~~*~~~



Maria Puder ile Raif Efendi'nin arasındaki arkadaşlık,  diyaloglar ve onların anlatımı o kadar samimi, içten, duyguları okura hissettiren şekilde kaleme alınmış ki her şey olması gerektiği gibi hissettiriyor. 

Sadece bazı yerler çok klişe geldi, Maria Puder'in sonu, Raif Efendi'nin sonu, arada bazı olaylar ama düşününce de ne klişe değil ki? Özellikle bu kitapta o kadar muntazam duruyor ki yadırgamıyorsunuz. 

Bu tür kitaplara dair çok fazla yorum yapmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bazı kitapları anlatabilirsiniz ama bu tür kitapları anlatamazsınız. Okumanız ve anlamanız gerekir bu yüzden sizlere bu kitabı okumadan geçmeyin diyorum. 

Tavsiye etmek... bence bu kitap tavsiye edilemez. Çünkü bu kitabı okumak zorundasınız, ne yapın ne edin okuyun. Bazı kitaplar insanların hayatlarına küçük dokunuşlar yapar bu kitap kocaman bir dokunuş yapacak ve asla unutamayacaksınız. 

Bu kitabın bende iki farklı basımı var. Biri Koridor Yayınları basımı biri de Yapı Kredi Yayınları basımı. Bu yüzden her ikisinin kapağını da paylaşıyorum :) Ancak ben Koridor Yayınları'ndan okudum diye de not düşeyim :D 



~~~*~~~
İnsanlar birbirlerini tanımanın ne kadar güç olduğunu bildikleri için bu zahmetli işe teşebbüs etmektense, körler gibi rasgele dolaşmayı ve ancak çarpıştıkça birbirlerinin mevcutdiyetinden haberdar olması tercih ediyorlar. 
~~~*~~~


~~~*~~~
Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz.
~~~*~~~


~~~*~~~
O zamana kadar bütün insanlardan esirgediğim alaka, hiç kimseye karşı tam manasıyla duymadığım sevgi sanki hep birikmiş ve muazzam bir kütle halinde şimdi bu kadına karşı meydana çıkmıştı.
~~~*~~~


~~~*~~~
İnsanlar arasında çeşit çeşit kendini gösteren bütün sevgiler, sempatiler bir nevi aşktı. Yalnız yerine göre isim ve şekil değiştiriyorlardı. Kadınla erkek arasındaki sevgiye hakiki ismini vermemek bir nevi kendimizi aldatmaktan başka bir şey değildi. 
~~~*~~~


~~~*~~~
Hayat ancak bir kere oynanan bir kumardır, ben onu kaybettim. İkinci defa oynayamam... Artık benim için eskisinden beter bir hayat başlayacak. 
~~~*~~~




Kitabın adı        : Kürk Mantolu Madonna
Yazarı                : Sabahattin Ali
Yayınevi             : Koridor Yayınları
Sayfa sayısı        : 208

Kitabın tanıtım yazısı: 

“Göreceksiniz ya, ben dünyadan ziyade kafamın içinde yaşayan bir insanım... Hakiki hayatım benim için can sıkıcı bir rüyadan başka bir şey değildir...” 

- Sabahattin Ali -

Yaşamak nefes almayı gerektirir, nefes nefese geçen bir aşk üzerine yazılmış bu romanda ise nefes almak, yaşamak için yeterli değildir. Bazen sizi görmeyen gözlere dalmak, yalnızca sizin duyacağınız sözlere kulak vermek ve aşkı hayallerinizde yaşamak, aşkların en gerçeğine bir adım daha yaklaşmaktır. Aşk, yaşanılan mı, yoksa yaşatılan mıdır?

Almanca, Fransızca, Rusça, Hırvatça, Arapça, Arnavutça, İspanyolca gibi birçok farklı dile çevrilen ve 2016 yılında Madonna in a Fur Coat adıyla Penguin Classics tarafından Büyük Britanya’da da basılan Kürk Mantolu Madonna, çeşitli ülkelerde birçok okurla buluşmaya devam ediyor.





6 yorum :

  1. Raif Efendi, bende büyük izler bırakmıştı. Bence bu kitabın en büyük şansızlığı popülerliği altında gerçek değerinin tüketiliyor oluşu. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, o kadar capslere vs konu oluyor ki ne edebi değeri ne de kitabın mükemmeliği kalıyor geriye. Keşke değerini bilebilse herkes.

      Sil
  2. Hayat ancak bir kere oynanan bir kumardır, ben onu kaybettim. İkinci defa oynayamam... Artık benim için eskisinden beter bir hayat başlayacak

    Bu cümleleri hiç unutmam. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç unutamayacağım. Kitabın en vurucu cümlelerinden biriydi.

      Sil
  3. Sabahattin Ali'nin okuduğum en güzel kitaplarından biri. Çok etkileyici bir konuya sahip.

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın