12 Mart 2022 Cumartesi

0 Sally Thorne - İkinci İlk İzlenimler


~~~*~~~
"Gülümsemen seviyorum. Sen gülümseyince şuramda bir şeyler kanatlanıyor."
~~~*~~~ 

Sallu Thorne'ın ülkemizde üç kitabı çıktı üçünü de okumuş bulunuyorum. Son çıkan kitabıydı İkinci İlk İzlenimler. Yine romantik komedi tadında eğlenceli bir kitaptı. Yazar beklentilerimizi karşılayan bir hikaye kaleme almıştı. 

Kitapların hiçbiri seri değil, bağımsızlar bu yüzden seriymiş gibi sıralı okuyayım diye düşünmeyin asla. 

Benim nazarımda diğer kitaplar kadar güzel değildi ama yine de okurken sıkılmıyorsunuz ve eğleniyorsunuz bu kısımdan bakıldığında da biz okurlara istediğini veren bir kitap olduğunu da söylemeliyim. 
 

Normalde kitapların konusuna değinen bir başlangıç yaparım ama bunda gerek görmüyorum çünkü arka kapak yazısı yeterince iyi bir yazı bu konuda. Resmen konunun özeti, bu yüzden bir daha anlatmayacağım konusunu. 

Kitabın kapak tasarımı tam da karakterlere ve kurguya uygun olması da ayrıca hoş bir şey. Aslında yazarın diğer kitapları da bu şekildeydi ve çok sevdiğimi araya sıkıştırayım. 

~~~*~~~
"On beş bin yıldır geçici işlerde çalışıyorum ve öğrendiğim tek bir şey var: Bugün gözünü korkutan her şey, ileride bir iş görüşmesinde anlatabileceğin harika bir öyküye dönüşür."
~~~*~~~ 

Ruthie'nin çalışkanlığı, geçmişinden gelen sorunları, kabuğunun dışına çıkamamış yapısı güzel anlatılmıştı ve arkadaşlarının onun için çabalaması ve hayallerini geride bırakıp da geçmişte ona mal edilen suçları kabullenip sırtlanmışken bu sorunlardan sıyrılmasına yardım edilmesi ve Ruthie'nin de bu konuda adım atabilecek cesareti bulabilmesi çok güzel anlatılmıştı. 

Teddy ise... adam anlatılmaz yaşanırlardandı. Kendisi bir dövme sanatçısı ve bendeniz dövmelere bayılan biri olarak böyle bir karakter okumak çok müthiş bir duyguydu. Teddy'nin dışarıya sunduğu o serseri tavrın dışında içinde barındırdığı o adam çoook güzeldi. O adamı da Ruthie'nin görmesi, onun için çabalaması güzel anlatılmıştı. Hatta hedefi olan dövme stüdyosu için çırpınması, pes etmemesi de güzel anlatılmıştı. 

Teddy ve Ruthie'nin arkadaşlığının aşka dönüşmesi de güzel ifade edilmişti. 

Kitabın en eğlenceli kısmı da huzur evi sakinlerinin tepkileri, yaptıklarıydı... bir de kaplumbağalar... 

Kitabın sonundaki o parti güzel anlatılmış ama oradaki karakterlerin yüzleşmesi, Teddy'nin babası ve kız kardeşi Rose ile olan yüzleşmeler bana biraz geçiştirilmiş hissi verdi. Daha başka bir şekilde hayal ederdim o yüzleşmeyi. Ama sanki hadi yüzleştireyim de çıksın aradan gibi düşünülerek yazılmış hissi verdi bana... :( 

Eğlenceli ve romantik bir kitaptı diyebilirim. Romantik komedi filmi gibiydi bu kitabı okumak. Ama benim nazarımda yazarın diğer kitapları daha güzeldi. Değişik bir şekilde %99 Benim kitabı favorim ve onu geçmedi hiçbiri... 

Romans severlerin severek okuyacağı bir kitaptı. 


~~~*~~~
"Sen buradayken dışarıda kalmaya katlanamıyorum. İşin kötüsü, kendinle ilgili gerçeğin farkında bile değilsin."

Sesindeki mutsuzluk beni şaşırtmıştı. "Neyin farkında değilmişim?"

"Tamamen kendin gibiyken ne kadar tatlı olduğunun farkında olmaman canımı acıtıyor. Değişmen gerekmiyor. Sanki bir şeyleri düzeltecekmiş gibi üzerine elbiseler giymen gerekmiyor. Düzeltilecek hiçbir şeyin yok."
~~~*~~~ 

~~~*~~~
"Hala bir şeyleri başarabileceğine kendini ikna etmek için beni büyülemeye çalışıyorsun. Zaman geçirmek için kullandığın bir meydan okumadan fazlası değilim. Ben sana umutsuz bir şekilde aşık olana dek asla tatmin olmayacaksın." Bunu fazlasıyla alaycı bir tonda söylemiştim. 

Kaşları düştü. "Seni etkilemek istedim çünkü benim için gerçekten önemlisin."

"O kadar çok yakışıklının ev ödevine yardım ettim ki, stüdyonun anahtarlarını aldığın anda sınavın biteceğini ve artık bana ihtiyacın kalmayacağını çok iyi biliyorum."

Sersemlemişti. "İhtiyacım kalmayacak mı?

"Aksi mümkün mü? Terk edeceksin. Beni." Kelimeleri bir araya getirmekte güçlük çekiyordum. "Beni terk edeceksin. Yeni bir hayat kurmak için beni terk edeceksin ve ben burada, beni önemseyen kimsenin olmadığı bu yerde tek başıma kalacağım. Beni önemseyen, beni savunacak kimsenin olmadığı bu yerde."
~~~*~~~ 


Kitabın adı      : İkinci İlk İzlenimler
Orijinal adı     : Second First İmpressions
Yazarı            : Sally Thorne
Çevirmen        : Bilgesu Yaprak
Yayınevi          : Yabancı Yayınları
Sayfa sayısı     : 320

Kitabın tanıtım yazısı: 

Çılgınlık (isim): Zihnin ya da duyguların aşırı kışkırtılması

Ruthie Midona, altı yıldır çok lüks bir huzurevi tesisinde çalışıyordu. İş dışında da bir dünya olduğunu unuttuğundan, hem nesli tükenmekte olan kaplumbağalarla ilgileniyor hem de tesis sakinlerinin her ihtiyacına gece gündüz demeden koşuyordu. Çok yakın zamanda başına bela olacak bir adamın onun hakkındaki ilk izlenimlerini duyana kadar, bir sorunu olduğunun farkında bile değildi.

Teddy Prescott ömrünü sağda solda sürterek ve onun ne kadar bencil, beceriksiz bir serseri olduğuna inanan herkesi haklı çıkararak geçiriyordu. Babası, onu sahibi olduğu huzurevinde çalışmaya zorlayarak dersini vermeye kararlıydı. Eğer hak etmeyi becerebilirse hayallerine kavuşup sonunda bir dövme stüdyosuna ortak olabilirdi. Ama Ruthie’nin ve tesisin en acımasız sakinlerinin onun için başka planları vardı.

Teddy karşısına çıkan her zorluğu büyüleyici gülümsemesiyle karşılarken, tanıştığı herkesin ayakları yerden kesilmeye başlamıştı bile. Geçmişiyle barışması için önce tüm kalkanlarını indirmesi gereken Ruthie’nin ise vermesi gereken daha zorlu sınavlar vardı.

“İkinci İlk İzlenimler, bu senenin en sıcak, en tatlı, en keyifli kitabı. Sally Thorne’un zihninde yaşamak istiyorum.” —Emily Henry

“Bir solukta okudum! Hemen bitmesin diye kendimi yavaşlamaya zorlamam gerekti. Bu kitap bana uzun zamandır hissetmediğim kadar huzurlu hissettirdi.” —Beth O’Leary

“Bu kitap bize her geçen ânın güzelliğini fark etmemiz gerektiğini söylüyor ve İkinci İlk İzlenimler iyi bir başlangıç noktası.” —Entertainment Weekly

“Başkarakterler arasındaki her sahne mükemmel.” —Kirkus, starred review

“Hayallerini gerçekleştirmeye korkan bir kadına ve dünyasını sarsan aşka dair sıcacık bir hikâye.” —Library Journal 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın