23 Mayıs 2023 Salı

0 Suzan Kanoo - Sesimizi Duyun : Arap Kadınlarından Mektuplar



~~~*~~~
Bu dünyaya yalnızca Tanrı'nın bildiği sebeplerle geldik. Bazılarımız mutlu bir yaşam sürerken diğerlerimiz savaş üstüne savaş veriyor. Kendi hayatımdan bahsedecek olursam çok sayıda dağa tırmandım. Kimisinde zirveyi gördüm, kimisinde göremedim.
~~~*~~~
 

Kitabın duyurusunu gördüğümden beri ilgimi çekiyordu, ancak bu tür kitapları herkes okuyamaz ve içinde barındırdığı gerçekleri herkes kaldıramaz. Bunu kaldırabilecek kadar dirayetli miyim emin olamadım başlarda... sonra insanlar, kadınlar bu anlatılanları yaşarken ben bunları okumaz görmezden gelirsem onlara bu zulmü yapanlardan farkım olmaz diye düşündüm. Sonucunda da kitabı aldım çok bekletmeden de okudum. 

Açıkçası her okurun kaldırabileceği ya da okuyabileceği bir kitap değil. Bunun için uyarmalıyım ama şu da bir gerçek bunu yaşayan kadınların sesi olabilmek, onlara hak ettikleri hayata ulaşabilmeleri ya da bizlerin veya gelecek nesillerin bu hayat mecbur kalmamaları için bu kitabı okumalı ve bence okutmalıyız da...

Kitap bir kurgu kitabı değil. İçerisinde gerçek kimlikleri açıklanmayan ama o kadınların hayatlarına değinen mektuplardan oluşan bir kitap. Onların hikayelerinin özeti, acılarını paylaştıkları, başarılarını ya da başarısızlıklarını anlattıkları hikayeleri...Her biri yaşanmış ve hala benzerleri yaşanmakta olan hikayeler... 


~~~*~~~
İnsanları affedin çünkü bu, nefreti geride bırakmanın tek yoludur.
~~~*~~~

İkinci plana atılan, hor görülen, kandırılan, fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalan, kimisi özgüvenini kaybetmiş kimisi çektiği acılardan daha da güçlenerek ayağa kalkmış kadınların hikayeleri. 

Her bir hikaye içinde acı barındırıyor ama bazıları göreceli olarak mutlu sonuna ulaşmış bazıları da onlara biçilen hayatı kabullenmişler. 

KİK yani Körfez İş Birliği Konseyi'ni temsil eden 6 ülkede yaşamış kadınların kendi hayat hikayelerini anlatan mektuplardan oluşuyor. Öyle çok dramatizm yok, uzun uzun da anlatılmamış ama söylenen kelimelerde acıları gizli, attıkları adımlarda da cesaretleri... 

Ben cidden okurken kitabı çok sevdim. Böyle kitapları okumayı seviyorum çünkü şuanda sahip olduğum haklara, sahip olduğum hayata baktığımda onların benden ne farkı var dediğimde diye düşünüyorum. Tek farkları doğdukları coğrafya... hiçbir kadın böyle bir hayatı hak etmez ve hak ettirilemez... 

Elimdeki imkanlara şükrederken onlar için daha iyilerini umut ediyorum... dua ediyorum... ve hala bunları yaşayan kadınlar için de hayat iyi hayatlar için dua edeceğim. 

Ve biz kadınlar, susmamalıyız... haklarımız için susmamalıyız... 


~~~*~~~
Kadınların gücü beni gerçekten etkiledi. Bazen kendimizi hafife alsak da gerçekten güçlüyüz. Yalnızca kendi coğrafyamızda değil, bütün dünyada. Biz kadınlar düşündüğümüzden çok daha güçlüyüz.
~~~*~~~



~~~*~~~
Seni mutluluğa götürecek şeyi ancak kendin bilirsin. Bu sebeple kimseye hayatına karşıma hakkını verme.
~~~*~~~



Kitabın adı     : Sesimizi Duyun: Arap Kadınlarından Mektuplar
Orijinal adı     : Hear Us Speak: Letters from Arab Women
Yazarı            : Suzan Kanoo
Çevirmen        : Selin Doygun
Yayınevi          : SMS Yayınları
Sayfa sayısı     : 102

Kitabın tanıtım yazısı: 

ARAP KADINLARINA SÖZ HAKKI VERİLSE HANGİ HİKÂYEYİ ANLATIRLARDI?
 
Kadın olmak bir armağan. Tabii ki bu armağan bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Kadınlar tarih boyunca tüm dünyada seslerini duyurmak istemişler. Özellikle de Arap kadınlarının hikâyeleri çoğunlukla saklı kalmış.

Suzy Kanoo, Sesimizi Duyun’da bu örtüyü kaldırıyor. Bu kitaptaki mektuplar ilham verici olduğu kadar üzücü de. Mektuplar bir arada okunduğunda Arap kadınları için hayatın nasıl olduğuna dair zengin bir portre çiziyor. Kitapta yer alan kadınlar birilerinin eşi, annesi, kızı veya kız kardeşi. Sıra dışı şeyler yaşayıp yara almışlar ve küllerinden doğmuşlar.

Sesimizi Duyun, kadınlara ve dünyaya bakış açınızı sonsuza dek değiştirecek seslerden oluşan bir kitap.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın