1 Aralık 2020 Salı

2 Film Yorumu // Stephen King'in Hayvan Mezarlığı Kitabının Film Uyarlamasının Değerlendirilmesi


 

Ve izlediğim son Stephen King filmi de Hayvan Mezarlığı oldu. Son oldu ama en kötüsünü de sona bırakmışım onu fark ettim. Zaten çok bir beklentim yoktu filme dair çünkü yorumları okumuştum ve beğenilmediğini biliyordum. Ki bende beğenmedim zaten. İzlediğim en kötü uyarlama filmdi diyebilirim. 

Stephen King'in Hayvan Mezarlığı kitabının sinema uyarlamasıydı. Kitabını okumuştum ve öyle etkiyici ve unutulmazdı ki bayılmıştım. Konusu, olay döngüsü, duygular öylesine güzel anlatılmıştı ki hüzünlenirken gerilebiliyor, bir babanın çaresizliğini okurken onu hissedebiliyordunuz ama filmi... kesinlikle kötünün ötesindeydi. Stephen King nasıl böyle bir kurguya, filme onay vermiş anlamadım. 


Filmin süresi: 1 saat 41 dakika
IMDB puanı: 5.7 / 10
Benim puanım: 3 / 10
Yapım yılı : 2019

Kevin  Kölsch ve Dennis Widmyer'in yönetmen koltuğunda oturduğu filmde baş rolleri Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lilhgow ve Jete Laurence gibi isimlerin paylaştığı film gerilim, gizem ve dram türünde. 

Filmde, yeni taşındığı orman kenarındaki evde ailesiyle mutlu mesut yaşamayı planlayan Louise, evlerinin önündeki yolda tırların hızlı gitmesinden şikayetçi de olsa ailesiyle mutlu bir şekilde yaşamaktadır. Ancak bir gün kızının kedisini ölü bulduklarında koşmuşu hayvan mezarlığının ötesinde yer alan kızıl derili mezarlığından bahsedip, oraya gömülenlerin geri geldiğini ama değiştiklerini, eskisi gibi olmadığını söylemesine rağmen kediyi oraya gömer. Kedi geri döner ve daha vahşi, daha tehlikeli hale gelmiştir. Bu korkutsa da yine de evlerinde bakmaya devam ederler. Kızının doğum günü kutlamasında kedinin peşine yola çıkan küçük kızı tırın altında kalıp da öldüğünde Louise, kediyi gömdüğü gibi kızını da gömer. Her ne kadar karşı çıkılsa da bunu yapar ve kızı geri gelir. Ancak farklıdır, değişmiştir ve kızı gibi görünmesine rağmen kızı gibi davranmamaktadır. Bu durumda kendisi, küçük oğlu ve karısı ne yapacaklar ve neler yaşanacağını görüyoruz. 

Öncelikle, filmin kitapla alakası yoktu! Biraz da sanırım onun da etkisi var beğenmememde. Kitapta adamın küçük oğlu ölüyordu ama burada kızı ölüyor. Kitapta anneleri oğlunun kendisini öldüreceğini bile bile yanına gidiyordu burada kadın kızından kaçıyor :D Filmde adam olanları fark edince kızını evden uzaklaştırıyordu ama burada bütün aile orada ve herkesin başına aynı olay geliyor. 

Tek tek böyle olayları size anlatabilirim ama anlatmayacağım gerek yok açıkçası. Ama şunu söyleyeyim ki ne kitaptaki bir babanın çaresizliğini ne de dirilip gelindiğindeki gerilimi filmde hissetmedim. Çok kötüydü, ne umdum ne buldum açıkçası... Çok çok kötüydü. Kesinlikle izlemenizi tavsiye etmem. 

Berbattı! 

Kitabı mutlaka okuyun ama filmi izlemeyin. En azından son uyarlama filmi çünkü eski uyarlaması çok güzelmiş ama yenisi berbat. 



2 yorum :

  1. En büyü hayal kırıklığı olacak filmdi. Kitapla ile yaşatılan hissiyatın h'si yoktu desek daha doğru.

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın