4 Eylül 2021 Cumartesi

0 Kasie West - Aramızdaki Mesafe



~~~*~~~
"Duygular, benim güzel kızım, belki bunu bir gün kendin tecrübe edersin, evrendeki en pahalıya mal olan şeylerdir."
~~~*~~~

İlk çıktığında aldığım - yani 2018 yılında - ve okunmayı bekleyen kitaplar arasına giden Aramızdaki Mesafe'yi ani bir kararla aldım elime ve okudum. Açıkçası kitabı neden bu kadar beklettim hiç anlamadım ama daha fazla bekletmeden okuduğum için de memnunum :) 

Yazarın ülkemizde yayınlanan başka kitapları var mı bilmiyorum açıkçası, başka kitapları çıksa okur muyum onu da bilmiyorum ama şans verebilirim de ruh halime bağlı. 

Bence yapılan yorumlar kadar kötü değildi. Evet eksiklikleri ve elbette olmamış diyeceğim yerler vardı ama yerin dibine sokulacak, vakit kaybı denilecek bir kitapta değildi benim nazarımda. Ki böyle yorumları çok okudum. 

Yoğun, yorgun ve usanmış olduğunuzda, hafif çabuk okunan, yormayan bir şeyler okumak istediğinizde okunabilecek bir kitap. Zaten çabucak da biter. Beklenti yükseltilebilecek kitaplardan değil anlayacağınız. 


~~~*~~~
"Şehir dışında olacağını sanıyordum."
Belli belirsiz omuzlarını silkti. "Geri döndüm."
"Cumartesiye kadar birbirimizi göremeyeceğimizi sanıyordum." Sesim soluk alır gibi çıkıyordu.
"Bekleyemedim."
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Caymen, henüz 17 yaşında annesine porselen bebek dükkanında yardım eden, kıt kanaat geçinen hatta haberi olmasa da dükkanı batmanın eşiğinde olan, okulu ile dükkan arasında mekik dokuyan bir genç kızdır. Bir gün dükkana bir genç giren, kıyafetlerinden ve tavırlarından buram buram zenginlik kokan ve ona göre davranan Xander... büyükannesi için bebek bakarken Caymen'den yardım ister ve genç kızın alaycı tavrı ve yaklaşımı ile Xander'in dikkatini çeken Caymen ikilinin önce arkadaşlık sonra da aşka yelken açan bir tanışmaya sebebiyet verir. Ancak Caymen'in yaşadığı dünya ile Xander'in yaşadığı dünya oldukça farklıdır ve buna rağmen beraber olup olmayacaklarının tereddütlerini yaşarlarken bir yandan da geleceklerini kurmanın peşindediler. Ah bir de Caymen'in annesinin sırları da gün yüzüne çıkmak üzeredir. Caymen'in bütün bunlarla baş edebilmesi, aşkına sahip çıkma çabasını okurken aynı zamanda Xander'in da dünyasını okuyoruz. 

Öncelikle şunu söylemem gerek ki okuduğum yorumlarda hep karakterlerin yaşları 17 olmasına rağmen davranışları daha büyük yaşmış gibi olduğuydu. Evet, öyleydi... sanki üniversite öğrencisi gibiydi halleri ama yaşlarını önemsemeden okuduğunuzda bu durum gözünüze çok batmaz. Şahsen ben öyle yaptım. O zaman çok daha rahat aktı kurgu. 

Bunun yanı sıra Caymen'in hep zengin fakir detayları üzerinde duran tavırları ve bunu dile getirmesi rahatsız ediciydi. Kitabın 100 kelimesinden 60 kelimesi zengin olması rahatsız etti. Azıcık abartmış olabilirim ama her sayfada en az 2 kere geçiyordur muhtemelen... 


~~~*~~~
"Caymen," dedi Bayan Dalton. "Geleceğini bilmiyordum. Seni görmek çok güzel. Alex'in seni etkilemeyi başardığını gördüğüme sevindim."
"Hiç de kolay olması, büyükanne. Bu kız bildiğin çetin ceviz." Elimi dudaklarına götürüp öptü.
"Sahip olunmaya değer şeyler zor elde edilir."
~~~*~~~

 

Bütün bunların yanında Caymen'in alaycılığı, cümleleri eğlenceliydi. Xander'in başta anlamaması sonra alıştığında eşlik etmesi de öyle... İkilinin aşka giden yolculuğu da öyleydi. Farklı hayatlara ait olsalar da hayatlarını iç içe geçirme çabaları da öyle... 

Bütün bunların yanında Caymen'in annesinin sırrı... kitabın sonunda açıklanması ve bunun getirisi... başka yazar bunu daha detaylı yazardı hatta bazıları da baya dramatize edebilirdi durumu ama yazar hem kısa kesmiş hem de oldu bittiye getirmişti. Bu durum çok üstü kapatılmış hissi verdi bana ne yazık ki. Tamam dramatize edilmesini istemem ama yine de azıcık detay fena olmazdı. 

Aslında bakıldığında kitapta birçok detayda yarım kalmışlık hissi veriyordu ama okurken bunu pek önemsemiyorsunuz tek rahatsız edici şekilde göze batan sonu oluyor. Annesi hakkındaki gerçekler için detay isterdim. 

Yorumun başında da dediğim gibi çok beklentiye girmeden, yoğun bir tempodan sonra okunacak çerezlik bir kitaptı. Benim nazarımda 5 üzerinden 3'lüktü. 



~~~*~~~
"Caymen," diye seslendi. "Dur lütfen."
Çimenlerin sararan kısmında durup ona döndüm. "Ne?"
"Bakışlarının insana özgüvenini nasıl da kaybettirebileceğini neredeyse unutmuşum."
Bana neden burada olduğunu açıklamasını bekliyordum. 
"Tamam. Sanırım açıklama yapmam gerekiyor." Derin bir nefes aldı. "Bak, ben şuan başarısızlıkla yüzleşiyorum. Kaybedebileceimi bile bile tüm kartlarımı masaya seriyorum. Ve ödüm patlıyor."
Zar zor yutkunup onu teselli etme dürtümü bastırmaya çalıştım.
"Ama dediğin gibi, sahip olmaya değer şeyler için risk almaya da değer."
~~~*~~~

 


Kitabın adı     : Aramızdaki Mesafe
Orijinal adı     : The Distance Between Us
Yazarı            : Kasie West
Çevirmen        : Burcu Bingöl
Yayınevi          : Pegasus
Sayfa sayısı     : 296

Kitabın tanıtım yazısı: 

KÜLKEDİLERİ SADECE MASALLARDA MI OLUR?

Duygular, bu evrendeki en pahalı şeylerdir.

On yedi yaşındaki Caymen, zengin insanlara güvenilmeyeceğini çok küçük yaşlarda öğrenmiştir. Annesinin porselen bebek dükkânında çalışırken zengin insanları gözlemlemiş ve bunun aksini gösteren herhangi bir durumla karşılaşmamıştır. Uzun boylu, yakışıklı ve zengin Xander dükkâna adımını attığı anda büyüleyici tavırlarıyla genç kızın dikkatini çekmeyi başarıp onunla ilgilendiğini belli etse de Caymen bu ilginin çok uzun sürmeyeceğini bilir. Çünkü annesinin nasihatlerinden öğrendiği bir diğer şey de zengin insanların heveslerinin kısa sürdüğüdür. Her şeye rağmen zenginliğin bir lanet olmadığını düşünmeye başlamışken, Xander’ın sadakat ve sevgisi onu tam ikna edecekken genç kız aslında paranın ilişkilerinde ne kadar büyük bir rol oynadığını fark eder. Onca engele rağmen Caymen, Xander’la aralarındaki mesafeyi kapayabilecek mi?

“Aramızdaki Mesafe adeta ışıldıyor! Bu kitap zengin diyaloglar, ince espriler ve tatlı romantizmle dolu.”
Daisy Whitney

“Güçlü karakterlere sahip, büyüleyici bir kitap. West’in romanları hoş ve cezbedici.”
School Library Journal 









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın