31 Ağustos 2023 Perşembe

0 Susan Lee - Seoulmates


~~~*~~~
Geçmişten gelen bir sürü anı, gözlerimin önünden geçti: küçük bir oğlan ve kız bir çocuğu, kahkahalar, yaralı dizler, fısıldaşmalar ve verilen sözler. İhanetin anıları, eve geri dönmeyen en yakın dost, korku ve berbat bir yalnızlık.
~~~*~~~ 


 Ayın son yorumuyla karşınızdayım. Aslında K-pop ve K-Drama seven biri olarak bu kitabı kaçırmam zaten mümkün değildi. Zaten kaçırmadım da indirimli gördüğüm anda aldım ve yorumuyla buradayım şimdi.

Genç yetişkin tarzında bir kitap. Amerika'da yaşayan Koreli'lerin yaşadıklarına değinen ve bunun yanında da Kore'de ünlü olmanın zorluklarını da anlatan bir kitap. Bu kurguya da müthiş bir arkadaşlık ve aşk da eklenmiş. Bu yüzden herkesin okuyabileceği bir kurgu diyebilirim. 

Bazı yorumlarda kitabı +18 olduğunu okudum arkadaşlar yok öyle bir durum. İki öpüşme sahnesi her kitapta var daha da önemlisi televizyonda her dizide gördüğümüz şeyler. O yüzden abartmaya gerek yok okuyabilir genç kesimde...

~~~*~~~
Korku. Acı. Öfke. İçimdeki bu güçlü duyguları tetikleyebilecek tek kişi oydu. Ama ben ona izin vermeyecektim. Buna enerjim yoktu.
~~~*~~~ 


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Hannah, üç yıl önce en yakın arkadaşı Jacob Kore'ye gidince ve bir daha da geri dönmeyince oldukça kinlenerek kendisini onun düşmanı beller. Ancak Jacob'ın da başka seçeneği yoktur orada kalmak zorundadır. Bunların yanında zaten henüz 14-15 yaşlarında oldukları içinde ebeveynlerinin dediklerini yapmak zorundalardır. Aradan geçen 3 senenin ardından Jacob, annesi ve kız kardeşiyle beraber San Diago'ya Hannah'ların misafiri olarak yazı geçirmeye gelir. Tabi şöyle bir durumda var ki Jacob artık Kore'de ve daha da önemlisi dünyada oldukça tanınan ve sevilen bir dizinin baş rol oyuncusu olarak ünlenmiştir. Bundan haberi olmayan ve hiç de önemsemeyen Hannah, Jacob'ın gelmesinden asla memnun değildir. Yaz planlarında genç adamı yok saymak vardır ancak ne yazık ki Jacob ile zaman geçirmek zorunda kalınca aradaki buzlarda erimeye başlayınca aslında ikisi de arkadaşlıklarını ne kadar özlediklerini fark ederler. Bu arkadaşlığın ardından gelen aşk da bonusu olur. Ama önlerinde çok büyük bir engel vardır o da Kore'de ünlü olmak zordur ve şirketin kurallarına uymak zorunda olan Jacob, hayatının kontrolünü eline alamaz. Ya geçmişte yaşadığı maddi sıkıntılara geri dönecek sırf Hannah ile beraber olabilmek için ya da şirketin hayatını kontrol etmesine izin vererek sevdiği kızdan vaz geçecektir. Bütün bunların zorluklarını gören Hannah ise  Jacob'ın kararında nasıl davranması gerektiğini bilemez halde dururken bütün hamleler Jacob'a bağlı olarak değişecektir. 
İki gencin her şeye rağmen aşklarını yaşayıp yaşayamayacaklarını göreceğiz. 


~~~*~~~
"Bana göre sen açık bir kitap gibisin. Üstelik de okumayı en sevdiğim kitap."
~~~*~~~ 


Öncelikle uzun zamandır BTS grubunu takip ediyorum, onların ardından başka gruplara da bakıyorum ama şunu söylemeliyim ki o yedi genç adamın yaşadıkları zorlukları bilince bu kitapta yazan o katı şirket politikalarının doğruluğuna inandım çünkü bütün K-Pop ve K-Drama ünlüleri benzer zorlukları yaşamışlar ve yaşıyorlar. Özellikle de belki kendilerini kanıtlayana kadar... belki o zaman bile... çok acımasızlar cidden. Sırf daha fazla reyting için çocukları çok fena harcıyorlar. Ağır şartlar, ağır kurallar ve kayıp giden yıllar resmen.. Üzüldüm hallerine... 😔

Kitapta bolca BTS ve üyeleri görmek çok güzeldi bunun yanında başka grupları da görmek ya da K-Drama ünlülerini görmek çok güzeldi. O isimleri tanıyınca kimlerden bahsettiğini bilmek güzel bir duyguydu. Buradan beni  K-Pop ve K-Drama ile tanıştıran arkadaşlarıma teşekkürler 😘

Hannah'ın yaşına göre sırf arkadaş edinebilmek ve kendi içinde yaşadığı travmalarla kendini olduğundan farklı biri olarak göstermesi, başkalarının istediği kabuğa girme çabası güzel anlatılmıştı. Onu kendisi kadar iyi bilen Jacob'da bunu çok güzel ifade etti. 

Jacob ise... en başından beri üzüldüğüm karakterlerden. Çünkü çocuğum çok acı çekmiş resmen... o sorumluluk yükü, o baskı... resmen yaşıtlarının yaptığı hiçbir şeyi yapamamış... çok üzücü... Hani Jungkook'un dediği gibi "çocukluğumu yaşayamadım" o sözler geldi Jacob'ı okurken resmen. 


~~~*~~~
Şuan Jacob dışında hiçbir şey umurumda değildi. Kalbim hızla atıyor, zihnim bunun nesinin yanlış olduğunu, aksine çok doğru olduğunu düşünüyordu. Korkularım bu işin sonunun gelmeyeceğini söylüyor ama Jacob'ın beni asla incitmeyeceğine olan inancım, içimi sarıp şüphelerimi susturuyordu.
~~~*~~~ 


Hannah ve Jacob'ın yaptıkları, beraber eğlendikleri ve daha da önemlisi yaşlarının getirdiği hayatı yaşar halde olmaları çok güzel anlatılmıştı. Resmen okurken kendi 17-18 yaşlarımı hatırladım. 😇

Kitabın en güzel kısmı da kin ve entrikanın çok uzun sürmemiş olmasıydı. Tadında bırakılmıştı. Bu da en sevdiğim şeylerden biri oldu. Bir diğeri de Hannah ve Jacob yaşlarının gençliğine rağmen aşklarının farkına varma süreçleri ve adım atma şekilleri çok iyiydi. Birbirleri için pes etmemeleri, her ne kadar güvensizlikler yaşasalar da yine de birbirlerini tanıdıkları için o güvensizlikleri aşma şekilleri de çok güzeldi. 

Yorumun başında da dediğim gibi genç yetişkin bir kurgu dolayısıyla aşırı beklenti olmadan okursanız çokça seversiniz. 
Kitaba dair puanım 5 üzerinden 4 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟


~~~*~~~
"K-dramalarda böyle olabilir ama gerçek hayatta bana çıkma teklif eden çok fazla kimse yok."
"Senin ihtiyacın olan çok kişi değil, tek bir doğru kişi."
~~~*~~~ 



Kitabın adı     : Seoulmates
Orijinal adı     : Seoulmates
Yazarı            : Susan Lee
Çevirmen        : Çiğdem Köfüncü
Yayınevi          : Artemis Milenyum
Sayfa sayısı     : 272

Kitabın tanıtım yazısı: 

K-pop, K-drama ve Kore'ye dair her şey! Kore kültürünün sevenlerin elinden bırakamayacağı harika bir gençlik draması.

Hannah Cho, erkek arkadaşı Nate ile mükemmel bir yaz, arkadaşlarıyla da eğlenceli bir son sene geçirmeyi planlamıştır. Ama erkek arkadaşı Hannah’yı hiçbir ortak noktaları olmadığını iddia ederek birden terk eder. Hannah’nın arkadaşları ve eski erkek arkadaşı son zamanlarda K-popa ve K-dramalarına fena hâlde kafayı takmıştır ama Hannah bunlarla hiç ilgilenmemektedir. Yıllarca Koreli-Amerikalı kimliğine uyum sağlamak için Amerikalı tarafını kucaklayıp Koreli tarafını yok saymıştır ama son zamanlarda bu durumun, dışlanmasına sebep olduğunu fark etmiştir. Tam da bu farkındalık anında, Korede yaşayan ve K dramalardan birinde başrol oynayan, Hannah’nın yıllardır görmediği eski dostu Jacob Kim, şöhretine biraz ara vermek umuduyla ailesiyle beraber San Diego’ya gelir. Jacob, ihtiyacı olan şeyin bu kısa yaz tatili olduğunu düşünür. Tabii, eğer Hannah ile son görüştüklerinde yaşadıkları sorunları çözüp aralarında gelişen yeni duyguları keşfedebilirlerse… Bu sırada eski erkek arkadaşı Nate, Hannah’ya dönmek istediğini söyler ve işler iyice çıkmaza girer. Hannah’nın hayatı, ne zaman bir K-dramasına dönüşmüştür?.
 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın