8 Ekim 2019 Salı

0 Lori Nelson Spielman - Aşk Peşinde Bir Yıl


~~~*~~~
Sevgi aramak, insanı incinebilir kılar. Sadece sağlıklı insanlar kendilerine incinebilir olma izni verirler. 
~~~*~~~

Uzun zamandır elimde olan bir kitaptı ve aşk kitabı olduğunu düşünerek okudum. Açıkçası ismine bakıldığında aşık olduğu kadının veya adamın uğruna yıllarını harcamış aşık bir insan bekliyordum. Ya da onun gibi bir şey... olmadı o türevde bir şey ama kesinlikle böyle bir kurgu beklemiyordum. 

Bu konuda yayınevine yadırgadım açıkçası çünkü kitabın orijinal adına bak, kurgusuna bak ve bir de adına bak. Bir kitaba bu kadar alakasız bir isim konulurdu. Kitabın ismine kesinlikle aldanmayın size bir aşk romanı sunmuyor. Tamam içerisinde aşk var ama ana tema aşk değil. 

Yazarın kurgusunu sevdim ve açıkçası annesine tapan bir insan olduğunu da düşünmedim değil çünkü annesini seven bir kız evlat olarak bu tür bir durumda ben kalsam sadece okurken bir sinirden ve öfkeden köpürürken Brett'in duyguları ve davranışları beni şaşırttı. Bu yüzden yazarın annesine taptığını düşünüyorum :) 
Kitabın durağanlığını falan es geçersek aslında kurgusu oldukça akıcı ve sonunun nereye gideceğini merak ediyorsunuz. 

~~~*~~~
Seni korkutan şeyleri yapmaya devam et tatlım. O riskleri al ve seni nereye getirdiğine bak. Çünkü bu yolculuğu yürümeye değer kılan şeyler bunlardır. 
~~~*~~~

Kitabın konusuna kısaca değinmek gerekirse; Bir kozmetik devinin tek kız varisi olan ve yengesi ile beraber şirkette çalışan Brett, annesi öldükten sonra şirketin başına geçeceğini sanmaktadır. Ancak annesinin vasiyeti açıklandıktan sonra ve şirketin başına yengesi geçerken iki ağabeyine oldukça tatmin edici miraslar kalırken Brett'in eline henüz 14 yaşındayken kendisinin yazdığı ölmeden önce yapılacaklar listesinin miras kaldığını ve listedeki her maddeyi yerine getirdikten sonra mirasını alacağını söylemesi Brett'in hayatına resmen bir tokat gibi çarpar. Brett'in hayatı tamamen değişir bundan sonra. 

Listedekileri yapmaya başladığında sevgilisinden ayrılan ve ardından sevgilisini en yakın arkadaşıyla basan Brett bir işsiz, beş parasız açıkta kaldığında hayata daha da sıkı tutunmaya başlar ve listenin maddelerinden biri olan öğretmenlik işini ciddiye alır. İşte bu durumda hayatı oldukça değişir. 

Kitabın Brett'in özel öğretmenliğe başlamasıyla açıldığını düşünüyorum. Daha bir ilgi çekici geldi. Dr. Garrett Taylor ile sohbetleri, annesinin avukatı Brad ile arkadaşlığı ve ağabeyinin ayarladığı Herbett ile ilişkisi... her şey oldukça karmaşık ve tatminsiz hissettirirken Brett'in hayatındaki tek güzel şey öğrencileri, sığınma evindeki yeni küçük arkadaşı ve gerçek babası ile mükemmel ilişkisiydi. 

~~~*~~~
Değişimden korkmak insanı ruhsuzlaştırır. 
~~~*~~~

Herbett'ten ne zaman ayrılacak diye beklerken hep Brad'le beraber olacak dedim. Ama biliyorum spoiler olacak ama Dr. Taylor büyük sürpriz oldu çünkü beklemiyordum ve umudu kesmiştim. 

Küçük Austin okurken benim bile yüzümü gülümsetti diyebilirim. hamile kalmak, doğurmak büyük bir şey olabilir ama bir bebekle, kendi canından olmayan, kimsesiz sahipsiz bir bebekle bağ kurup ona anne olmak... işte gerçek annelik... Brett'in yaptığı bu şey çok güzeldi. 

Dr Taylor ise, daha ilk konuşmalarında ben ondan hoşlanmıştım neden onunla bu kadar geç karşılaştı Brett anlamadım. Bence ilk ona fırsat vermeliydi. 

Ağabeyi Joad'ın tavırlarına yeminle sinir oldum. Hep Brett'in bir şeyleri kendilerince haklı çıkarma çabası ve biraz da Polyannacılık yapmasına sinir oldum. Arkadaş ağabeyin sana sahip çıkması gerekirken resmen seni hep bir şeyler konusunda sürünmeni ister gibiydi. Mutlu olmanı pek istemiyor gibiydi. 

Her neyse bu kitap o son 50 hatta son 100 sayfa için bile kesinlikle okunurdu. Dediğim gibi pek ismine aldanıp da aşk romanı beklemeyin, çünkü değil. Bir kadının vazgeçtiği hayalleri yerine getirmesini konu alan aile ilişkilerine, arkadaşlıklara ve aşka değinen bir kitap. Yani bir yerde klasik çağdaş kadın edebiyatı dediğim türdeydi. 

~~~*~~~
Annem burada olsa elimi okşar ve bana yeni bir gökyüzü olacağını söylerdi. 
Ona fırtına yüklü bulutları ve her şeyiyle, bu gökyüzünü sevdiğimi söylerdim.
~~~*~~~

Kitabın adı        : Aşk Peşinde Bir Yıl
Orijinal adı       : The Life List
Yazarı                : Lori Nelson Speilman
Çevirmen          : İstem Erdener Gökalp
Yayınevi             : Doğan Kitap
Sayfa sayısı        : 356

Kitabın tanıtım yazısı: 

"Sevgili Kızım, aşkı hiçbir şeye feda etme"

"Muhteşem. Bir aşk romanında ne ararsanız bu kitapta var… Zekice, komik ve heyecan verici. Elinizden bırakamayacaksınız…"
-Susan Elizabeth Phillips, Aşk Kapıyı Çalınca'nın (New York Times bestseller) yazarı-

Brett Bohlinger'in hayatta bir eksiği yok. İyi bir işi, tatlı bir sevgilisi, şahane bir dairesi var. Ama her şey, annesinin ölümüyle tepetaklak olur. Aile şirketinin başına geçmeyi beklerken, vasiyetname açıklanınca, payına on dört yaşındayken yazıp sonra çöpe attığı "ölmeden önce yapılacaklar listesi" düşer. Brett bir an önce kolları sıvamalı. Çünkü , annesinin son arzusu listedeki hedefleri bir yıl içinde tamamlaması. Her yeni gün, yeni bir başlangıç... Kim bilir, belki de aradığı cevaplar annesinin ardında bıraktığı kırmızı ciltli defterde... Ya da yakışıklı avukat Brad Midar'da...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın