25 Nisan 2021 Pazar

0 Dizi Yorumu // Leigh Bardugo'nun Grishaverse Serisi'nin Dizi Uyarlaması 1. Sezonun Değerlendirilmesi



Netflix'in seriyi dizi yapacağını duyurduğundan beri oldukça ses getiren Leigh Bardugo'nun Grishaverse serisinin dizisinin ilk sezonunu yayınlandı. 

Öncelikle kısa bir bilgi vermek adına Grishaverse Serisi, genç yetişkin okur kitlesine hitap eden, fantastik bir seri. Serinin 6 kitabı yayınlandı ama bazı kitaplarının da aynı zamanda kendi aralarında farklı seri sıralamalarına da sahip olan bir seri ancak ben size genel olarak ve Grishaverse serisi olarak sıralamayı vereceğim. 

Bu arada seri Martı Yayınları'ndan çıktı. Seri sıralamasını vermeden önce şunu söylemeliyim ki kitap serisini sadece 1. kitabı olan Gölge ve Kemik'i okumuştum ve sevmiştim diye hatırlıyorum. Ancak çok hatırlamıyorum kitabı detaylı olarak dolayısıyla dizi kitap karşılaştırmasını yapamadan sadece diziyi yorumlayacağım. Ancak kitapların devamını okuma planın var mı derseniz? Kesinlikle yok... zaten merak atmıyordum artık nedense hevesim kaçtı seriye dair belki dizi ettirir diye düşündüm ama o da ettirmedi... 


Grishaverse Serisi

  • Gölge ve Kemik
  • Kuşatma ve Fırtına
  • Çöküş ve Yükseliş
  • Kargalar Meclisi
  • Sahte Krallık
  • Yara İzi Kralı

Yayınlanan kitapları bunlar ama aynı zamanda Dikenlerin Dili diye bir kitabı daha çıktı o da anladığım kadarıyla seriyle bağlantılı olan ve kitaptaki terimlerle ve olaylarla ilgili bir bilgilendirme kitabı gibi... 

Size seriye dair verebileceğim bilgiler ancak bu kadar... Ne yazık ki daha fazla bilgiye sahip değilim çünkü dediğim gibi serinin tamamını okumadım... 

Ben size diziyi yorumlayayım en iyisi. 

2021 yılında başlamış olan ve Netflix yapımı olan Gölge ve Kemik adıyla yayınlanan dizi aksiyon, dram, fantastik kategorilerinde yer alırken +16 yaş sınırlamasında yer alıyor. 

1. sezonu yayınlanan dizinin sezonu 8 bölümden oluşuyor ve yaklaşık olarak 50 dakika civarında uzunlukta bölüm uzunlukları. 

Dizinin baş rollerinde ise; Jessie Mei Li, Archie Renaux, Ben Barnes, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young gibi isimlerin yer aldığı bir dizi. 

Tanıdık isimlerin olmadığının farkındayım ama bazı oyuncuların performanslarını oldukça beğendiğimi söylemeliyim. Tabi ki buna daha detaylı olarak aşağıda değineceğim. 

Dizinin kısaca konusuna değinmek gerekirse, yetimhanede yetişen Mal ve Alina, küçükken girmeleri gereken teste girmekten ve sonrasında da ayrılmamak için o testi yanıltacak bir sonuç bulduktan sonra beraber büyüyeceklerine inanarak hareket ederler. Birer yetişkin olmaya başladıklarında Alina kartograf Mal ise asker olarak bir göre atanırlar. Karanlıklar Diyarı'ndan geçeceklerdir, ancak o geçiş sırasında oluşan kontrol edilemez olaylar sonucunda Karanlıklar Diyarı'ndaki yaratıkların saldırısına uğrarlar, bu durumda içinde müthiş bir gücü saklayan Alina, istemsizce o gücü kullanır. Karanlıklar Dünyası'nda meydana gelen o ışık patlaması o an içeride bulunan herkesin hayatını kurtarırken aynı zamanda  diğer ülkeler tarafından da duyulur. Karanlıklar Dünyası'ndan kendi ülkelerine çıkan gemiyi, Karanlıklar Prensi olarak anılan General Kirigan, elinde karanlığın gücünü barındırırken Alina'nın sahip olduğu ışığın gücünü de kullanmak ister ve bunun için de Alina'yı yanında tutmalı ve onun güvenini kazanmalıdır. Mal'dan ayrı düşen Alina, geçen zaman içinde gücünü kontrol etmeyi öğrenirken aynı zamanda General Kirigan'ı da tanımaya başlar. Grisha'ların arasında bütün bunlar olurken aynı zamanda diğer diyarlara da Güneşin Elçisi olarak tanıdıkları kızı yakalamak istemektedir. Bunun haberleri üzerine Kaz Brekker ve ekibi de Alina'nın peşine düşer. Bütün bunların yanında Alina'nın hayatta kalma, gücünü kontrol edebilme ve Mal ile ayrılmama çabası içerisindeki savaşını izliyoruz. 

Öncelikle karakterler tarafından bir eleştiri yapmak istiyorum. Allah aşkına karakterleri rollere yakıştırmayan bir ben değilimdir herhalde. Bir tek yakıştırdığım karakter General Kirigan'dı. Adam tam rolünün adamıydı ve ona bayıldım. Kötü adamdı falan ama rolün hakkından gelen tek kişi oydu bence.

Mal, bence çok oğlan çocuğu gibi görünüyordu bu rolde, hiç olmamıştı. Alina'nın da ondan aşağı kalır yanı yoktu. Ben kesinlikle rollerdeki karakterleri sevmedim özellikle baş rollerdekileri. Bir de böylesi güçlü karakterler için fazla zayıf ve çocuksu geldiler... 

Onların yanı sıra Genya'yı oynayan oyuncuya kalbimi bıraktım. Sen nasıl güzel bir kadınsın dedim.

Alina'ın Mal deyip dururken, ona mektuplar yazarken General Kirigan'dan iki güler yüz ve ilgi görünce ona yanaşması ve sonrasında da tekrardan Mal demesine inanılmaz sinir oldum. Demezsem içimde kalırdı. 

Dizideki karakterlerin haricindeki kitabı çok net hatırlamadığım için orası burası farklıydı diyemiyorum ama şunu söyleyebilirim ki efektler güzeldi, Karanlıklar Diyarı'nın görünüşü, oluşumu, ışık gösterileri ya da Grisha'ların yeteneklerini sergilemeleri falan güzel yapılmıştı. Yani görsel şölen güzeldi.

Sadece olmamış diyebileceğim Karanlıklar Diyarı'ndaki yaratıklardı. İzlediniz mi bilmiyorum ama Alian film serisindeki yaratığın uçan hali gibiydi... hadi ama daha yaratıcı olamadınız mı bu yaratıkları yaratırken dedim. 

Genel olarak çok mükemmeldi, bayıldım, çok beğendim diyemem benim için ortalama bir diziydi. Daha iyi olabilir miydi? Bence olabilirdi ki zaten en büyük sorun bence oyunculardı. Dediğim gibi şu dizide tek sevdiğim karakter General Kirigan'dı ki zaten Ben Barnes bu rolün hakkından gelmişti. Diğer karakterlerin oyunculukları da çok vasattı bence. Özellikle Alina ve Mal karakteri... 

Bu arada dizinin IMDB Puanı 8.3 ama benim için 7.0 ne yazık ki daha yüksek veremezdim ki bence yüksek bile verdim. 

Devamı çıkarsa izler miyim? Evet, izlerim sonunda çok sevgili General Kirigan'ın ortaya çıkışı efsaneydi sırf onun için bile izleyebilirim :) 

Bu arada sizler izlediniz mi? İzlediyseniz yorumlarınızı bekliyorum :) 

Sizler için aşağıya fragmanı bırakıyorum :) 








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın