28 Ağustos 2022 Pazar

0 Rory Power - Vahşi Kızlar



~~~*~~~
Korktuğumuz şey bulaşma değildi. Tok her neyse, zaten hepimize çoktan bulaşmıştı. 
~~~*~~~ 

 
Geçen hafta okuduğum kitabın yorumuyla yanınızdayım. Baya zaman geçti bitmesinin üzerinden ama ancak vakit bulabildim yorum yazmak için...

Çıktığında aldığım ama okumayı ertelediğim ve şimdi okumaya karar verdiğim bir kitaptı. Bazen bazı kitapları okumak için doğru zaman vardır bence bu kitabı okumak için de benim için doğru zaman şimdiydi. 

Kitabı okurken iyi ki pandemi döneminde okumadım dedim çünkü kurgusu gereği hayal gücüm ciddi anlamda fazla mesai yapardı. Bu beni korkutur muydu tabi ki hayır ama hayal gücüm oldukça canlı olduğu düşünülürse çevremdekilere anlatacaklarımdan onlar korkardı :D 

Ayrıca her yaş kesiminin okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünmüyorum her ne kadar kitaptaki kızlar henüz lise öğrencisi olsa da okuyabilecek kesimin biraz daha büyük olması şart bence. 

~~~*~~~
Bu benim bedenimdi. Ne dersem onu yapacaktı. 
Sakinleş. Kendini tut. 
Fakat bir parçam bunu istemiyordu. Onu işitebiliyordum, kendini bırak, diyordu bana, hırlayarak ve pes perdeden.
~~~*~~~ 


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Raxter Kız Lisesi, bulunduğu adada gelişen yayılan ve bir türlü çözüm üretilemeyen Tox adını verdikleri bir vürüs yüzünden karantinaya alınmıştır. Tox, kızları ve çevredeki bütün canlıları değişik bir şekilde etkilemektedir. Kimisini hemen öldürürken kimisini vahşileştiriyor, kimisinin vücudunda değişiklik mutasyonlara sebep olurken kimisinde içten değişikliklere sebep oluyor. Kızlar bununla bir şekilde baş etmeye çalışırken aynı zamanda hayatta kalma savaşı da vermeye çalışmaktadır. Üç arkadaş olan ve birbirini hep kollayan Hetty, Byatt ve Reese, bütün bunlarla bir şekilde baş etmeye ve kendilerini korumaya çalışırken bir gün Byatt ortadan kaybolur. Hetty onun öldüğünü kabullenemez ve onu bulmaya çabalar. Bu sırada da okulun bazı kurallarını yıkar. Reese ile beraber Byatt'ı bulmaya çalışırken onlardan saklanan sırları keşfetmeye başlarlar. Bütün bunların yanında salında güvendikleri insanların onları nasıl kandırdıkları keşfederken bir yandan da arkadaşını ararlar. Tüm bu olaylar olurken onlardan gizlenen bir çok araştırmayı, ihaneti de ortaya çıkarırlar. Bütün bunlar karşısında nasıl hayatta kalacaklarını okuyoruz. 

Öncelikle kitabın kurgusu cidden çok iyiydi, bu tür kurguları filmlerde izlemekten aşırı keyif alırım ve okumaktan da aldığımı keşfettim. Ancak eksikleri vardı benim için... hep daha iyi olabilirdi  hissi oldu içimde. 

İlk olarak sevdiğim şeylerden bahsedeyim sonra sevmediklerimden daha sonra da yorumumu bitiririm. 

Tox virüsünün kızlar üzerindeki mutasyonu, onların betimlemeleri, yaş ortalaması henüz çok küçük olan kızların vücutlarındaki değişiklikler, içlerinde yaşayan canlının içten içe onları değiştirirken güçlü durma çabaları çok güzel anlatılmıştı.

Bitkilerdeki değişiklikler, orman canlılarındaki vahşilikler ve değişiklikler de çok güzel anlatılmıştı. Okurken gözümde canlandırmak hiç de zor olmadı. 


~~~*~~~
Tox ormanda patlak verdi. En azından ben böyle olduğunu düşünüyordum. Vahşilik içimizde kök salmandan önce, toprağa kök salmaya başlamıştı. Ağaçların boyu uzuyordu, yeni fidanlar doğalarına aykırı bir şekilde, olması gerekenden daha çok hızlı bitiyordu. Sorun yoktu, kayda değer bir durum yoktu ortada, ta ki pencereden dışarıya bakıp artık bildiğim Raxter'ı görmeyene dek.  
~~~*~~~ 


Bir bilinmezlikle başlayan kitabın sonlara doğru yavaş yavaş aydınlanır gibi olması da çok güzeldi. 

Hetty ve Reese'nin çabalamaları, araştırmaları ve birbirlerini bırakmadan devam etme çabaları çok iyiydi. 

Kitapta sevmediğim şey de başlarda kurguya girene kadar az konuşma olması, hep bir şeyleri anlatırcasına gitmesi açıkçası acaba böyle mi gidecek hep diye tereddüte düşürdü. O kısımlarda sıkıldım diyebilirim. 

Kitabın sonundaki araştırma merkezinde olanlar ve kitabın sonu açıkçası tatmin edici değildi benim için. Havada kalmış soru işaretleriyle dolu bir şekilde kapattım kitabı. Soru işaretlerimi söyleyemiyorum çok fena spoiler olur çünkü. 

Reese'nin babasıyla olan sahne çok güzel kurgulanmıştı ve Byatt'ın araştırma merkezindeki sahnesi de öyle... ancak araştırma merkezinde olanlarla ilgili daha fala detay ve bilgi isterdim. 

Okul müdürünün yaptıkları, Tekne Ekibi'ndeki kızların yaşadıkları ve sırları... güzel detaylardı. 


Ormandaki vahşiliği daha fazla okumak isterdim. Yazar iki üç yere bu konuda detay eklemiş ama sanki eklemiş olayım mantığında eklemiş gibiydi ve böylesi bir kurgu için biraz hafif kaçmıştı sanki... 

Bir de kitapta Hetty ve Reese arasındaki bir şeyler yaşanıyor... yani böyle bir kurgu için iki kızın aşk ilişkisi ne kadar oldu bilemedim. Olmasa da olurdu dediğim bir detaydı
çünkü kitabın kurgusu eşcinsel ilişki değil bambaşka bir mevzuydu ama nedense hadi aşk ekleyeyim de o eksik kalmasın hissi veren bir detay oldu benim için.

Neyse çok uzatmayayım ancak benim için ortalama bir kitaptı. 5 üzerinden 3 vereceğim bir kitaptı ne yazık ki. 



~~~*~~~
Bedenlerimizin içinde yaşayan parazitler, bizi kendilerine benzetiyorlardı. Bu durumu kaldırabilenleri kullanıyor, kaldıramayanları ise terk ediyor, ne pahasına olursa olsun kendilerini koruyorlardı. Benim içimde, hayvanların içinde, Raxter'ın içinde. Bizi vahşileştiriyorlardı. 
~~~*~~~ 



Kitabın adı      : Vahşi Kızlar
Orijinal adı     : Wilder Girls
Yazarı            : Rory Power
Çevirmen        : Hande Helvacı
Yayınevi          : Epsilon
Sayfa sayısı     : 320

Kitabın tanıtım yazısı: 

Raxter Kız Lisesi karantinaya alınalı on sekiz ay olmuştu. Tox aralarına sızdığından beri Hetty’nin hayatını mahvetmişti.

Başlarda her şey yavaş ilerliyordu. Önce öğretmenler teker teker ölmeye başlamış, sonra sıra öğrencilere gelmişti. Hepsinin vücutları farklı ve tuhaf şekillerde değişiyordu. Çok geçmeden dünyanın geri kalanı ile iletişimleri kesilmiş ve bir başlarına kalmışlardı. Kızların okul sınırlarından dışarı çıkması yasaktı. Tox, onları saran ormanı ve içinde yaşayan hayvanları daha vahşi ve tehlikeli hale getirmişti. Bu lanet, her şeyin içine sızmaya devam ederken, onlar da tedavisinin bulunmasını beklemekten başka bir şey yapamıyordu.

Bir gün Byatt da ortadan kayboldu. En yakın arkadaşı Hetty, onu bulmak için her şeyi göze alacaktı; karantinayı ihlal etmek ve çitin ötesindeki korkunç şeylerle yüzleşmek zorunda kalacak olsa bile… Ancak okul sınırlarından nihayet çıktığında, orada kapana kısılmış olmalarının gerçek nedeniyle karşı karşıya kalacaktı.

Kızların zorluklar karşısında sağlam durabilmesini ve arkadaşlıklarının gücünü muhteşem bir dille ele alıyor. Tüyler ürpertici bir şaheser...
Claire Legrand, Öfkelidoğan’ın çoksatan yazarı

Kâbus gibi bir hayatta kalma hikâyesi. Genç yetişkin türünde edebi bir eser. Elimden bırakamadım.
Casey McQuiston, Red, White and Royal Blue’nun yazarı

Yok Oluş’un hikâyesine bir tutam Contagion serpin ve işte karşınızda Rory Power’ın şoke edici ve sürükleyici Vahşi Kızlar’ı!
Refinery 29

Raxter Adası’nın ürkütücülüğü her sahneye sızmış ve Rory Power’ın karakterleri dürüst ve sert oldukları kadar inandırıcı da. Vahşi ve aynı zamanda güzel, kırılgan ve cüretkâr bir kurgu…
Emily Suvada, This Mortal Coil'ın yazarı




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın