21 Kasım 2012 Çarşamba

1 Matthew Quick - Umut Işığım


Umut Işığım tam insana umut olabilecek bir kitap... Yazarın dili çok iyiydi okuyucuyu sıkmıyordu tabi bazı küçük detaylar vardı okurken sıkıldığım ama ona daha sonra değineceğim. İnsanın kendinden küçük de olsa parçalar bulabileceği bir kitaptı. Karakterler zaten günlük hayatımızda yaşama olasılığı çok yüksek olan özellikteler... Ayrıca konusu da alışılagelmişin dışındaydı, kelimenin tam anlamıyla 'özgün' bir kitaptı. Daha önce hiç tanık olmadığımız bir konusu vardı.

Öncelikle kitabın kötü tarafı olan ve beni sıkan detaya girmek istiyorum. Kitapta futbol terimleri çok vardı ve bilmeyen ve ilgilenmeyen okuyucuları sıkacak bir özellikti. Şahsen bir bayan olarak ve futbolla ilgisi olmayan biri olarak sıkıldım okurken ve itiraf etmek gerekirse terimlerin hiçbirini de anlamadım. Kitabın tek kötü yanı buydu...

İyi yanları ise insana umut etmeyi, bir şeyler için savaşmayı ve azmetmeyi gösteriyor...

Pat ve Tiffany'nin arasındaki sıra dışı arkadaşlar ve birbirlerine davranışları çok sevimliydi bence. Nikki'yi elime geçirsem parçalarım dedim. Şimdi okumayan ve kitabın sonuna kadar gelmeyen kimse Nikki'nin ne tür bir suçlu olduğunu bilmeyecek ve bende kitap içeriğine girerek söylemeyeceğim ama bana kitap şunu bir kez daha gösterdi. Pat'in kardeşi çok sevimliydi arkadaşları da öyle ayrıca psikologu... Gerçekten öyle psikologlar var mı diye düşündüm :)

Neyse çok konuşursam kitap içeriğine gireceğim. Ben tavsiye ederim okuyun... Evet bir bayan olarak maç sohbetlerinde sıkıldım ama onun haricinde kitabın her satırından zevk aldım. Özellikle Pat'in ailesi -babası ile olan ilişkisini okumaktan...

Ayrıca kitabın filmi de çekildi ve 4 Ocak'ta vizyona giriyor, bunu da küçük bir not olarak düşeyim dedim :)

Kitabın konusunu aşağıdaya yazıyorum:

Pat Peoples ile tanışın. Patin iyimserliğe dair bir teorisi var: Hayatının, yapımcılığını Tanrının üstlendiği bir film olduğuna inanıyor. Ve mutlu sona ulaşması için Tanrı ona fiziksel olarak formda olmasını, duygusal açıdansa kitap okumasını emrediyor; bunun karşılığında ayrıldığı karısı Nikkinin ona geri dönmesini sağlayacak. (Patin uzun yıllar bir akıl hastanesinde yattığını söylersek umarız şaşırmazsınız.)
Umut Işığım, bir adamın hafızasını yeniden kazanmaya çalışırken karısının ihanetiyle yüzleşmek zorunda kalmasına dair gürültücü ve keskin hikâyesini anlatıyor. Matthew Quick bizi Patin zihninde dolaştırıyor, hünerli kalemiyle bize onun sevimli olduğu kadar çarpık bakış açısıyla bambaşka bir dünya gösteriyor. Bu dokunaklı ve eğlenceli roman, depresyon ve aşka çok farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak. 
O yüzden elimden gelenin en iyisin yapıyorum ve etrafımızı saran aynalarda göz ucuyla dansımızdan parçalar yakaladığımda Gerçekten kusursuz dans ediyoruz! diye düşünüyorum. Bitirdiğimizde çok heyecanlanıyorum, çünkü kazanacağımızdan adım gibi eminim; kendimizi bu kadar adayıp hayatımızdaki bir sürü şeyden feragat ettikten sonra kazanmamamız mümkün değil. Bu kısa film, kesinlikle mutlu sonla bitecek!

1 yorum :

  1. Hatun benden hızlı kitap okuyan bir sen varsın bu dünyada :P Ah şu sınavlarım bir bitseydi ben de atıacaktım tekrar romanlarıma :(

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın