29 Kasım 2012 Perşembe

1 Osman Aysu - Kutsal Resim


"Vay canına...." diyerek başlıyorum yorumuma.. Değişik oldu bu yorum farkındayım ama gerçekten vay canınalık bir kitaptı.

İtiraf etmek gerekirse böyle kitapları okudukça Türk yazarlarımızın ne kadar kaliteli ve yetenekli olduğunu görmek gurur verici... Yazarımız, Osman Aysu'nun ellerine sağlık gerçekten muhteşem bir kurgunun kusursuzca hayata geçirilmesini sağlamış. Kitabın her satırını ayrı bir zevkle okudum.

Kutsal Resim... Biraz gerilim, biraz polisiye karışımıydı ve her satırında merak uyandırıcı detaylarla süslenmişti. Bu türdeki kitapları yabancı yazarlardan ve yabancı isimlerle okumaya o kadar alışmışım ki şimdi Türk isimleri ile okumak garip geldi :)

Kitaba dair detaylı yorum yapmak gerekirse, başlangıç kısmını çok çok sevdim. "Asılar Öncesi..."nden kısa bir bölümle başlayıp sonra günümüze gelmesi ilginç gelmişti ve bu filmlerde alıştığımız ama kitaplarda görmediğimiz bir detaydı çok hoşuma gitti. Daha sonra bu kısa geçmişle nasıl bağlantı kurulacağını heyecanla okurken bir baktım kendimi bir kovalamacanın içinde hissettim. Kaçırılan ressam, takip eden ressamlar eli silahlı Araplar... Adrenalin yüklü film gibiydi. Uzun zamandır okumamıştım böyle kitap inanılmaz iyi geldi.

Kitabın sonunu ise hayatta tahmin edemeyeceğim şekilde bitmesi beni şaşırttı. Kitaplarda şaşırmayı severim. Tahmin edilebilir kitaplar pek tatmin etmiyor okuyucuyu en azından beni etmiyor. Ama bu kitap gerçekten şaşırttı sonu. Amr Zahri gerçekten haklıydı son olarak Yalçın'a yaptığı teklifte ve sonunda ne olacak diye okurken son iki sayfada gülümsedim.

Çok uzatmayacağım yorumumu kitabı çok beğendim. Gerçekten yazarımız harika bir eserle tanıştırmış bizi. Konusu ilginçti, olayların gelişmesi heyecanlıydı... Herkese tavsiye ederim...

Ahh bir şey daha söylemek istiyorum. Kitabı okurken bazı yerlerde kendimi çok yetersiz hissettim. O da yazarımız günlük konuşma diliyle yazmamış ve edebiyatımızın ve Türkçe'mizin yeni nesilin kullanmadığı birkaç kelimeyi kullanmış. Açıkçası itiraf ederken kendimden utanıyorum ama bazı kelimeleri ilk defa duydum ve anlamını bile bilmiyordum. Kitap sayesinde öğrendim. Bu da yazarı beni gözümde daha da yüceltti aslında. Günümüzde günlük konuşma dili ile yazılan kitaplar çoğalırken edebiyatı tam anlamıyla kullanan yazarların eserlerini el üstünde tutmamız gerektiğine inanıyorum.

Kitabın konusunu aşağıda belirtiyorum:

Bir Resim! Çok eski, ilkel ve paha biçilmez.
Akıl almaz olayların başlatıcısı olan bu resmin gizemi nedir ?Kimdir bu resmin ressamı ? Belki de ressamdan daha önemli olan, kimin resmedildiğir.
Büyük ve kanlı bir bulmacanın girdaplarında gezinirken sır kendini hiç beklenmeyen bir yerden gösterecek.
Kutsal Resim i soluk soluğa bir tempoyla okurken bu soruları roman bittiğinde bile soracaksınız.
Kutsal Resim, gizemini okuyucusunun ruhuna hançer gibi saplayan, temposu hiç azalmayan bir roman.

1 yorum :

  1. İsmini çok duyduğum ve merak ettiğim bir yazar. Şimdi daha da merak ettim...

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın