6 Ocak 2019 Pazar

2 Sabahattin Ali - Canım Aliye, Ruhum Filiz


~~~*~~~
İnsan başkalarına yardım ettiği, başkalarını sevdiği kadar yükselir. Dünyada hayatın bir tek manası varsa o da sevmektir.
~~~*~~~



Okuduğum ilk Sabahattin Ali kitabıyla karşınızdayım. Bugün başladım ve bugün bitirdim. Normalde ben bu tür kitaplar okumam ama Mordüşler Kitaplığı blogu ve bookstagram adresinden tanıdığım sevgili kardeşim Gizem'in çok sevdiği bir yazar Sabahattin Ali ve kendisi bana yılbaşı mektubu yazarken bu kitabı hediye olarak gönderdi. Dolayısıyla ilk denediğim kitap 2019 yılının kitaplığıma giren ilk kitaplarından biri olan Canım Aliye, Ruhum Filiz kitabı oldu.
Kitap, Sabahattin Ali'nin karısı Aliye ve kızı Filiz'e yazdığı mektuplardan oluşuyor. Üstelik mektupların orijinallerinin de resimleri kitap içerisinde paylaşılmış. 

Bu kitap Sabahattin Ali ile tanışma kitabım oldu ve şunu söylemeliyim ki S.Ali'nin nasıl bir nişanlı, eş, baba olduğunu ve hemen hemen nasıl bir karakter olduğunu öğrenmem açısından süper bir başlangıç oldu benim için. Sıkıntılı dönemlerinde yazdığı mektupları okumak bile nasıl da sorumluluk sahibi olduğunu hissettirdi. 



~~~*~~~
Ben şimdiye kadar her şeyden çok kitaplarımı severdim. 
Bundan sonra her şeyden çok seni seveceğim ve kitapları beraber seveceğiz.
~~~*~~~



Mektuplarında eşine ve kızına hasretini okurken dönemin getirdiği siyasi yaşanmışlıkları da okuduk. Bazen geçmişe bakıldığında veya okunduğunda hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz ne yazık ki.

Keşke daha önce okusaydım bu kitabı ve diğer kitaplarını ama şunu söyleyebilirm ki kesinlikle diğer kitaplarına da el atacağım. 

Benim ilk kitabımdı, kesinlikle son olmayacak. Kitaplarını zaten merak ediyordum ama okuma konusunda bana Gizem vesile oldu bunun için kendisine de çok teşekkür ediyorum. 

Böyle kitaplara dair yazılacak çok bir şey yok açıkçası ama bence Sabahattin Ali'yi tanımak için mükemmel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. 



~~~*~~~
"Etrafa kırıldığım zaman beni sen teselli edeceksin, işte o zaman ben her şeyi unutarak senin boynuna sarılacağım," diyorsun. O zaman ben de senin boynuna sarılarak hiç, hiç bırakmayacağım. Sen herhangi bir şeye üzülürsen seni kollarımın arasında avutacağım. Eğer gözlerinden bir damla yaş gelirse onu, güzel gözlerini sıcak dudaklarımla öperek kurutacağım.
~~~*~~~




Kitabın adı    : Canım Aliye, Ruhum Filiz
Yazarı           : Sabahattin Aki
Hazırlayan    : Sevengül Sönmez
Yayınevi        : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa sayısı    : 160

Kitabın tanıtım yazısı: 

Sabahattin Ali - “Canım Aliye, Ruhum Filiz”; Yapı Kredi Yayınları tarafından Kasım 2013’te yayımlanmıştır. Kitabın içeriği Sevengül Sönmez tarafından hazırlanmıştır. Kitabın düzeltmelerini Fulya Tükel, kapak tasarımını ise Nahide Dikel gerçekleştirmiştir.

Sabahattin Ali’nin en sıkıntılı döneminde ailesine yazdığı mektuplardan oluşan bu derleme, okuyucuya yazara daha yakından bakma fırsatı tanıyor.

Kitaptaki mektuplardan bir örnek:


“Benim bir tanecik, sevgili Filiz’im! Güzel yazılı mektubunu aldım. Neşeli olduğuna çok sevindim. Seni ne kadar çok  özlediğimi bilemezsin. Evde dolaştıkca hep seni, senin sesini arıyorum. Annenle arabaya binip plaja git, iyice yüzme öğren. Gelecek sene hep beraber Ayvalık’a gideriz. Bol bol yemek ye. Ankara’ya iyice şişman dön. Bahçede çok dut yiyip sakın mideni bozma.  Sen de beni çok özledin mi?    Annenle beraber bana, İzmir’e mektup  yazmayı sakın unutma.

Kara gözlerinden hasretle öperim benim bir tanecik, güzel sevgili yavrum, Filiz’im.”
- Baban,
S. Ali





2 yorum :

  1. Bayılırım bu kitaba. Nasıl bir aşk? Nasıl özlem? Nasıl düşünceler? Çok çok sevdiğim bir yazar. Daha çok eser bırakabilseydi keşke:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk bu kitapla tanıdım ve kesinlikle haklısın, muhteşem bir eserdi. Her bir satıra hayran oldum resmen.

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın