1 Ocak 2019 Salı

2 Dizi Yorumu // Stephen King'in Kubbe'nin Altında Kitabının Dizi Uyarlamasının Değerlendirilmesi


Yılın ilk yorumu bir kitap uyarlamasından geldi. Hem de Stephen King'in Kubbe'nin Altında (Under the Dome) kitabının Netflix'de yayınlanan dizisinin uyarlaması. Bu diziyi ben aralık ayında okudum ve çok uzun zaman sonra bitirdiğim ilk dizi olarak tarihe geçti diyebilirim. 

Genelde sezon finali ya da bölüm beklemek gibi durumlardan hoşlanmadığımdan dolayı dizi pek izlemem ama bu dizi bittiğinden ve bütün bölümlerinin yayınlanmış olduğundan dolayı her fırsat bulduğumda izledim. Kurgusu da çekimleri de oyunculukları da oldukça iyi olduğundan zaman zaman uykusuz işe gitmeme neden olduğunu da itiraf etmeliyim. Hatta bir bölüm daha izleyeyim moduna girerek kitap okumaya ara vermişliğim de oldu.




Dizi başka sitelerde yayınlanıyor mu bilmiyorum ama ben Netflix'den izledim. Toplamda 3 sezon ve 39 bölümden oluşan bir dizi ve bölüm süreleri ortalama olarak 40 dk diyebilirim.

Her bölümde ayrı bir aksiyon ve olay olduğundan dolayı izlerken sıkılmıyorsunuz ve heyecanla bir sonraki bölümü izlemeye başlıyorsunuz. Yarım bırakayım devamını sonra izlerim falan diyemeyeceğiniz birçok olayla karşılaşıyorsunuz. En azından ben karşılaştım çünkü zaman zaman iş yerinde, işim olmadığı dönemlerde izlediğimi de itiraf etmeliyim.

Dizinin oyunculuklarını sevdiğimi söylemeliyim. Bence her karakter rolüne çok iyi adapte olmuş ve rollerinin hakkını vermişlerdi. Özellikle Big Jim karakterini oynayan Dean Norris cidden karakter oyuncusuydu, adamın oyunculuğunu çok beğendim. Tabi her dizi ya da filmde böyle aşık olunası yakışıklılar olur ya bu dizinin de bence aşık olunası karakteri Dale 'Barbie' Barbara rolünü oynayan Mike Vogel'di. Adam cidden hem görüntü olarak hem de oyunculuk olarak hakkını vermişti demek istiyorum. Tabi size tek tek oyuncuların yeteneklerinden bahsetmeyeceğim o yüzden sadece en sevdiğim iki karakteri söyledim.

Dizinin sonunu pek sevdiğimi söyleyemeyeceğim çünkü -bence- bir 4. sezonu hak edecek bir şekilde bitti. Tamam birçok filmde yarım kalmışlık olur ve aslında orada o an sonuçlanan olay aslında başka yerlerde devam edebilir ya da yaşanabilir imajı vermek adına bitmeyen bir son yaparlar ama bu dizi de öyle bir son vardı ki resmen yarım bırakılmış hissi veriyordu.

Açıkçası çok büyük hevesle ve heyecanla izlediğim ve tavsiye ettiğim bir dizi için bekleyeceğim final değildi. Aslında çok daha iyi gidiyordu final bölümü ve aha her şey güzel sonuçlandı, herkes mutlu hayatlarına devam ediyor dediğim noktada öyle bir detaylandırdılar ki dizinin final bölümünün son 10 dakikasında direk insanın aklında 4. sezon gelecek sanırım düşüncesi geliyor. Ancak final yaptılar ve sanırım beklendiği kadar tutulmadı da hızlandırılmış final yaptılar diye düşünmeme sebep verdi.
Yine de belki adam akıllı bir son gelir umudu ieçrisindeyim. Çok mu iyimserim? :)

Bu arada hep Stephen King'in kitaplarından uyarlanan dizi ve filmlerde bir sahnede birkaç saniyelik göründüğünü okumuştum ama hiç dikkatimi çekmemişti. Bu dizi de dikkatimi çekti ve direk aaa S. King modunda sırıttım. Yakaladım seni adamım moduna girdim :)

Tabi tatmin etmeyen o sondan dolayı kitabının nasıl olduğunu merak ediyorum. Çünkü kitaplar daha detaylı ve daha tatmin edici olduğu bir gerçek.

Kitap ülkemizde Altın Kitaplar'dan Kubbe'nin Altında ismi ile çıktı. Şuanda satışı var ve etiket fiyatı 67,00 TL olmasının yanında birçok internet sitesinde indirimli satın almanız mümkün.

Kitap 1024 sayfa ve nedense beni korkutsa da sayfa sayısı şu hikayeyi okumayı istediğimden dolayı kesinlikle deneyeceğim.  Şuan da Kara Kule serisini bitirmeyi amaçlıyorum ve sonrasında bu kitaba el atacağım. Belki kalın falan ama filmdeki kurgunun nefes kesiciliği kitapta oldukça akıcı olarak karşımıza çıkacaktır diye düşünüyorum.

Stephen King her ne kadar korku yazarı olarak lanse edilse de aslında bence oldukça iyi gerilim ve bilim kurgu yazarı gibi geliyor bana çünkü izlediğim filmlerinden de okuduğum birkaç kitabından da oldukça gerildiğim ama korkmadığım bir gerçek ki ben korkmuyorsam güvenin bana kimse korkmaz :)

Sadece final bölümünü sevmediğim düşünülürse dizi çok beğendim. Her ne kadar kötü eleştiriler duysam da bence oldukça iyiydi tabi kitabı okumadığımdan dolayı da kıyaslama yapamıyorum ve beğendiğimi dile getirebiliyorum.

Eğer ki bilim kurgu ve gizemli azıcık da gerilim harmanlanmış şeyleri seviyorsanız bu diziye bir el atın derim :)

Takip edenler için IMDb puanı 10 üzerinden 6.7.

Sizler için fragmanlarını da yüklüyorum :)



1. SEZON FRAGMANI


2. SEZON FRAGMANI


3. SEZON FRAGMANI



2 yorum :

  1. kitabını da başladım ama okuyamadım diziyi de başladım ama bıraktım S. King kitap ve filmleri için hiç olmayacak bir durumdur bu benim için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy neden bıraktınız? Beğenmediniz mi? Ben diziyi sevmiştim aslında

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın