10 Mayıs 2022 Salı

0 Dizi Yorumu // Hwarang

Uzun zamandır listemde olan bir diziydi Hwarang, açıkçası diziye içerisindeki oyunculardan biri için başlamışım. Kim Teahyung için başladım. Çok başrol değildi ama yine de göz önünde bulunan karakterlerden olduğunu duymuştum. Bazı RUN BTS bölümlerinde onun oyunculuğundan da bahsedildiği için izlemeliyim dedim. Bir de biraz tarihi kurgu olması ilgimi çekmişti. 

Ancak dizi tam bir yıldızlar geçidi çıktı... Tanıdık isimlerden Shinee grubunun üyesi Choi Minho'da vardı. Ki onun da oyunculuğu çok iyiymiş. Tae'den daha çok göz önündeydi ve tam baş rol oyunculardandı. Bence o rolün de hakkını veren bir karakterdi. 

İyi ki izlemişim dedim. Hem çok güzel aktı gitti hem de biraz değişiklik ve dinlendirici geldi. 

Zaten tarihi kurgu sevdiğim için ve daha da önemlisi böyle savaşçı kuruluş hikayelerini sevdiğimden izlemek benim için çok güzel bir değişiklik oldu. 

Geçmişte gerçekten Kral Jinheung yaşamış ve Hwarang diye bir oluşum da gerçekten varmış. Bu yönden onların tarihini görmek çok hoş bir değişikti.

Neyse dizi yorumuma geçeyim ben :) 

Dizi bir sezonluk diziydi ve hemen sonlanıyordu. Bölümler 1 saat civarındaydı. 

Sezon sayısı     : 1 sezon
Bölüm sayısı   : 20 bölüm
Türü                : Aksiyon-Dram-Tarihi Kurgu-Komedi
Yaş Sınırı        : +16
Yapım tarihi   : 2016-2017
Oyuncular      : Park Hyung-sik, Park Seo-joon, Go Ara, Choi Minho, Ji-han Do, Jo Yoon-woo, Da-In Lee, Kim Ji-Soo, Kim Teahyung, Yoo Jae-myung, Choi Wonyoung...

Bu arada dizinin OST'larından biri BTS ekibinden Kim Teahyung (V) ile Jin'in şarkısı hatta onlar söylüyorlar. Şarkının adı  "It's Definitely You". Bir diğer şarkı da Ji-dwi rolündeki Park Hyung-sik şarkısı "I'll Be Here". Ben şarkılar için tıklamalı link yaptım üstlerine tıklarsanız dinleyebilirsiniz. Açıkçası bir şarkı da Choi Minho'dan beklerdim :) 


Dizinin kısaca konusundan bahsetmek gerekirse; Silla, Krallıkla yönetilen ve kendi içerisinde parlamento gibi memurlarından oluşan bir grupla diplomatik olarak yönetilen bir ülkedir. Silla'nın kralı ölünce başa Kraliçe Jiso geçiyor ve oğlu büyüyene ve yerini devralana kadar yönetimi ele geçiriyor. Ancak bu süre zarfından kral olmak isteyen insanların önünü kapatabilmek için oğlu Jinheung'u herkesten saklamaktadır. Hatta öyle ki yüzünü göreni öldürerek kimsenin Kralı tanımasını istememektedir. Ancak Jinheung, artık Kral olmak istemektedir. Hakkı olanı almak ve artık saklanan kral olmak istemiyor ve bunun için de harekete geçiyor. Her ne kadar annesini buna ikna edemese de köy içerisinde dolanmaya ve kendini göstermeye devam ediyor. Sadece kimse onun kral olduğunu bilmemektedir. Kraliçe'de kendisinin karşısında olan memurlara karşı güçlü durabilmek için kendi egemenliği altına alma ve Kral Jinheung'u korumak için ölümü göze alabilecek bir savaşçı grubu olan Hwarang'ları kuruyor tekrardan. Ancak bu savaşçı ekibini kurarken de memurların oğullarını da bu savaşçıların arasına girmek zorunda bırakıyor. Jinheung da annesine karşı çıkarak Ji-dwi adıyla Hwarang'ların arasına katılıyor. 

Bunun yanı sıra, lakabı Köpek-Kuş olan Moo-Myung en yakın arkadaşıyla köylülerin arasında yaşamaktadır. Arkadaşı kardeşi ve babasını bulmak için başkente girmek istemektedir. Onunla beraber giden Köpek-Kuş, arkadaşına yardım etmek için aramaya başladığında arkadaşı yanlışlıkla Kral Jinheung'un yüzünü görür ve öldürülür. Bundan Kralı sorumlu tutan Köpek-Kuş, kralı öldürmek ve intikamını almak istemektedir. Bu intikam için de arkadaşının yerini alır. Ve olay döngüsü öyle bir değişir ki kendini Hwarang'ların arasında bulur. Bu seçkin ve eğitimli savaşçıların arasında kendisi eğitimsiz kalsa da onlarla beraber eğitilmeye başlar. 

Hem Köpek-Kuş hem de Ji-dwi bir yandan arkadaş olurken bir yandan da içten içe birbirlerinin en büyük rakibidir. Çünkü bir kral olduğunu saklarken diğer kralı öldürmek istediğini saklamaz. Bir de işin için de A'ro için duydukları aşk vardır. 

Ji-dwi, halkın yaşadıkları, Kutsal Kemik, melez, köylü olarak ayrılan insanlar arasındaki sınıf farklarının yarattığı zorlukları ilk elden görüp deneyimlerken Köpek-Kuş'un yaptıkları, cesareti, sevdikleri için göze aldıkları da aslında ona büyük ders verir. Ji-dwi tahta geçtiğinde ne yapmak istediğini biliyordur. Ancak önünde düşmanı olan memurlar, onu öldürmek isteyen insanlar, ortadan kalkmasını fırsata çevirip tahta gözünü diken sistem ve Köpek-Kuş'u kral sanan insanlar vardır. 


Ji-dwi'nin aldığı her karar herkesi ilgilendiren bir karar olacaktır. Zaman zaman zayıf, korkak hissetse de içindeki kral şahlanmak için sabırsızlanırken en büyük desteği Hwarang'lar olacaktır. Peki tahta geçtiğinde düşmanlarının çocukları da içlerinde olan Hwarang'lar Kral'ın arkasında duracak mı? 

İşte böyle bir hikayesi var dizinin.  

Öncelikle Hwarang savaşçı ekibi çok müthiş bir kuruluş gibiydi dizide... Gerçekte de böyle mi bilmiyorum ama muhtemelen böyleydi. Çünkü Hwarang hiçbir krala, kraliçeye bağlı olmayan kendi istekleri ve özgürlükleri olan savaşçı ekibi... Onlar için doğru yolu yine kendileri veriyorlar...bu müthiş bir şey... yaşanılan dönem göz önüne alınırsa müthiş cidden ve dizide buna değinen sahneler çok güzeldi. 

Hangi ülke, hangi millet veya hangi dönem olursa olsun taht kavgaları ve bu uğurda harcanan hayatlar olduğunu görmek çok üzücü... düşünsenize öldürülen köylülerin hesabı sorulamıyor... ya da istedikleri eziyeti yapıyorlar ama kimse buna karşı çıkamıyor çünkü buna göre bir sınıf ayrımcılığı var... İşte Ji-dwi de buna karşı çıkmanın peşinde bu yüzden de belki de en büyük desteği alıyor. 

Hwarang'ların aldıkları eğitimler, birbirlerine karşı duydukları düşmanlığın dostluğa dönmesi, bir yerden sonra da bir bütün olmaları çok güzel anlatılmıştı. Çocukluğundan beri düşman olarak yetişmen ve sonrasında da birbirini düşünen dost olabilmen çok güzeldi. 

Diziye başlama sebebim Kim Teahyung'u çok aktif olarak göremesem de her bölümde bir sahnesi vardı ve o sahneler hep yüzümü güldüren sahneler oldu. Hep BTS'in bebeğiydi benim gözümde ama bu dizide de öyle bir karakterde olması çok şekerdi. Benim gözümde oldukça başarılı ve gurur duyulası işler başaran bir şarkıcı, sanatçı ama şunu fark ettim ki oldukça yetenekli bir oyuncu aynı zamanda. Çünkü o kadar eğlendiren sahnelerin yanında öyle bir sahnesi vardı ki ağladım o sahneyi izlerken. Evet, sonunda ne olduğuna dair spoiler yemiştim ama yine de izledim bekliyordum hep ama yine de izlemek beni ağlattı. Çünkü öyle bir sahne yazılmış ve öyle bir oynamışlar ki... ağladım be Tae... beni ağlattın be dedim. O sahne... o sahnenin içeriğinde anlamlar... hissedilen acı... amaç... sonrası... verilen canlar... o kadar güzel anlatılmış ki... bir de dedesine yazdığı mektup... hepsi çok mükemmel bir kurguydu. Ve bence böyle bir dizi için vurucu noktalardan biriydi benim gözümde. 

Benim gözümde bir diğer can alıcı sahnelerden biri de... Köpek Kuş ve artık krallığını ilan eden Ji-dwi'nin karşı karşıya geldiği sahneydi. Aralarındaki konuşmalar... sonrasında olanlar... yukarıda resmini paylaştığım kısım... çok çok çok iyiydi. Bir şey bekliyordum rakip olamaz bu iki diyordum. Beni hayal kırıklığına uğratmadılar evet ama o zamana kadar geçen ki kısımlar çokça iyiydi. 

Diziye komedi kısımlar da eklenmişti. Bu dizide olması gerekiyor muydu bence dizinin o ağır ambiyasını dağıtmıştı ve bundan şikayetçi değildim izlerken çünkü oldukça eğlendiğim hatta güldüğüm sahneler oldu. Bu yüzden bence olması gerekiyordu. 

Dizide en sinir olduğum kısım Hwarang'lar hep en yakışıklılar oldu ki normalde kelime anlamı da çiçek erkek anlamına gelirmiş... çekici, yakışıklı, güzel yüzlü erkekler seçilirmiş hep... O kadar yakışıklılar geçidinde Köpek-Kuş paylaşılamayan adam A'ro ise paylaşılamayan kadın olması sinir bozucuydu. Ama Ji-dwi ağılığını korudu ve sevdiğin adama git demesi çok asildi :) Dizinin başından beri hep dedim Kral'ım çok üzülecek ve evet aşk bakımından şansızdı :( 

Bir de benim gözlerimi dolduran Ji-dwi krallığını ilan ettikten ve annesi Kraliçe Jisoo ile ilgili bir gerçeği fark ettikten sonra bir sahne var... annesinin dizinde ağladığı sahne... Ne olursa olsun anne ne olursa olsun evlat dedirten bir sahne... Çok iyiydi beklemediğim bir sahneydi. 

Ban-ryu ile So-Hoo'nun kız kardeşi arasındaki ilişki çok şekerdi. Özellikle iki karşı fikir savunan ailenin çocuklarının aşkı süper oldu bu dizide çünkü bir yerde hep ezilen ve bir şeylere zorlanan... büyüklerini memnun etmek için çırpınan Ban-ryu için koşulsuz sevgi ilaç gibi geldi :) 

Dizinin en efsane sahnesi kesinlikle son iki bölümdeydi. Ji-dwi krallığını ilan edip de yandaşlarını belirlemek için çabaladığı sahnelerdi. Ama en efsanesi Hwarang'ların Kral Jinhyung'un taç giyme töreninde gelmeleri ve sonrasında olanlar... Tam da bu diziye yakışan sondu.

Hele son sahneleri... Kral ortada ve en yakın arkadaşları olan Hwarang'lar yanında at üstündeki sahne... muhteşem bir manzaraydı keşke aralarında Tae'de olsa dedim :)

Genel olarak bakıldığında mantık hataları vardı dizide... ama izlerken aldığım zevk bozulmasın diye çoğu zaman bu tür hataları görmezden gelir, güler geçerim. Sonuçta insanlar bir emek harcıyor bu yüzden gömmeye gerek yok bence. 

İzlerken oldukça keyif aldığım bir dizi oldu. Kelimenin tam anlamıyla yıldızlar geçidi olan bir diziydi. 

IMDb Puanı 10 üzerinden 8 miş. Bunu bilmeden başladım diziye ve bence de 8 puan verilir bu diziye :) 








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın