30 Ağustos 2012 Perşembe

1 Jane Austen - Aşk ve Gurur



Filminden daha çok sevdiğimi söylemeliyim. Filmini izlemiş ama kitabını okumamıştım. Yer yer sıkıldığım sayfaları oldu ama klasiklerde hep oluyor :) İçerikli kitaplar ne de olsa.

Bay Collins'e gerçekten sinir oldum. Davranışları çok yapmacık geliyordu. Bay Darcy'e de Jane'in mutluluğuna engel olduğu için çok kızdım. Darcy ve Elizabeth arasındaki her şey okunmaya değerdi. Çok güzeldi. Okuduğumuz tarihi aşk kitaplarındakinden daha güzeldi aşk. Gerçi tam anlamıyla o dönemi yansıttığı değişmez bir gerçek. Saf bir aşk okunuyordu. Tutkulu bir aşk değil samimi ve temiz bir aşktı. Bu yüzden sevdim. Ama önce filmini okuyup sonra kitabı okumak çık olmadı... Kitap sıktı belki tersi olsaydı kitap daha güzel gelebilirdi.

Yazarın dili diğer klasiklere nazaran daha hafif ve akıcı. Sıkıcı detaylar çok fazla yok. Bu yüzden zevkle okunabilinir.

Bu tarz eserlerde çeviri çok önemlidir, cümleler okuyucuyu boğmamalıdır ve bu kitapta da çeviri hatasızdı ve okuyucuyu sıkacak cümleler yoktu. Ancak bir iki yerde kelimelerin yazılışlarında hatalar vardı ama göze batmıyordu.

Kitabın konusunu ise aşağıda belirtmiş bulunuyorum.
"UNUTULMAZ BİR AŞK HİKÂYESİ 
Kibir ve gururu dize getirebilecek tek gerçektir, AŞK... 
Klasik dönem romanları arasında önemli bir yere sahip olanAşk ve Gurur, 18. yüzyıl İngilteresinde geçen unutulmaz bir aşk hikâyesini konu alıyor. Orta halli bir ailenin zeki ve neşeli kızı ile kibirli ve mağrur olmasının yanı sıra son derece dürüst ve varlıklı genç bir adamın neredeyse nefretle başlayan ilişkilerinin büyük bir aşka dönüşünü anlatan bu kitapta, biri gururlu diğeri önyargılı iki insanın zaman ilerledikçe yanıldıklarına ve birbirlerine yaptıkları onca haksızlığın yalnızca aşkla telafi edilebileceğine şahit olacaksınız. 
Jane Austenın büyüleyici bir dille kaleme aldığı, yazarın karakter tahlillerindeki ustalığı ve insan psikolojisini yansıtmadaki yeteneği sayesinde çağının ötesine geçmiş ve klasikler arasında önemli bir yer edinmeyi başarmış Aşk ve Gurur, günümüzde de aynı etkisini koruyarak ses getirmeye devam ediyor."

1 yorum :

  1. Jane Austen ile tanışma kitabım bu kitap benim =) Kitabı okuduktan sonra filmi basit geldi her kitap uyarlamasında olduğu gibi :/

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın