2 Ekim 2023 Pazartesi

0 Jung JaeHan - Yeonnam'ın Yakışıklı Şamanı - Cafe Minamdang


~~~*~~~
"Düşünmeden koşmak aptalların işidir."
~~~*~~~
 

Vee oldukça değişik bir kitapla karşınızdayım. Nasıl değişik derseniz şöyle ki, ilk defa gördüğüm ve gördüğüm gibi de ilgimi çeken bir kitap... üstelik dizisi de olduğunu görünce izlemeden önce okumalıyım dedim ve aldım. Şimdi de yorumuyla karşınızdayım. 

Kore kitabı... Kore kültüründen satırları okuyoruz. Polisiye-dedektifli türde bir kurgu... Her ne kadar şaman dese de fantastik bir şeyler düşünmeyin bildiğiniz polisiye kurgu. 

Tek kitap ve rahatlıkla alıp okuyabilirsiniz hikaye sonlanıyor. Bu arada dizisi Netflix'de mevcut ancak dizinin adı Cafe Minamdang diye geçiyor çünkü Yakışıklı Şamanımız Nam Hanjun'un çalıştığı kafenin adı bu şekilde ve dizinin adı da bu şekilde bundan dolayı. İzlemek isterseniz ona göre aratabilirsiniz. 


~~~*~~~
"Ölmek için sahip olduğun cesareti ölümüne yaşamak için kullan. O zaman daha güzel günler gelecek. Burada böyle küfür edeceğine tüm dünyayı karşına alıp haykır."
~~~*~~~

Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Nam Hanjun, yakışıklı dikkat çeken ve gözünden hiçbir şey kaçmayan, randevuyla müşteri alan ve oldukça da popüler olan bir şamandır. Ancak arkasında bir ekibi vardır. Özellikle de oldukça başarılı bir hacker olan ve öncesinde de FBI için çalışmış olan kız kardeşi Hyejun ile araştırmalarında yardımcı olan arkadaşı Secheol ile işini yürütmekte ve oldukça iyi bir kazancı da olmaktadır. Ancak bir gün bir müşterisinin kendisine ulaşması ve sonrasında yapılan araştırmalar sırasında bir cesete rastlamaları bütün hayatlarını bir gizemin ve araştırmanın içine sokar. Çünkü 17 yaşındaki iki aydır kayıp olan bir kızın kanalizasyonda yakılarak öldürülmüş cesetini bulmuşlardır. Hayalet lakaplı polis dedektifi Ye-eun'un da olaya dahil olmasıyla iş tam bir cinayet araştırmasına döner. Çünkü Nam Hanjun'un da bir süre önce müşterisi olan bir iş adamının oğlunu da araştırırken işin içinden bambaşka şeyler de çıkmaya başlayınca polis dedektifi Ye-eun ile beraber çalışmaya başlar ve cinayeti araştırmaya başlar. İşin içinden de oldukça büyük olaylar ve pis işler de çıkmaya başlar. 

Şimdi Ye-eun, Hanjun, Hyejun ve Secheol hep beraber çalışıp bu cinayetin altındaki sebepleri anlayıp delilleri toplayıp katilin peşine düşeceklerdir. 

Öncelikle şunu söylemeliyim ki beklediğimden daha farklı çıktı. Ben azıcık da olsa bir fantastiklik hayal etmiştim ama karşıma bildiğiniz polisiye bir kurgu çıktı. Açıkçası kurgusu da oldukça iyiydi ve yazar bunu güzelde kurgulamıştı sevdim. 

Hanjun'un yakaladığı detaylar, gözünden kaçmayan şeyler göz önüne alınınca Ye-eun'un onun geçmişiyle ilgili yaptığı tahminler aslında oldukça doğru geldi. Çünkü fazla dikkatliydi. 

Gelen müşterilerle ilgili araştırmaları, arka planda kurdukları teşkilat süperdi. Özellikle Hyejun harikaydı. Bayıldım ona... yeteneklerine de... harikasın kızım dedim.👏

Hanjun, Hyejun ve Scheol arasındaki arkadaşlık ve iletişim süperdi. Özellikle Hyejun'un ağabeyini ve arkadaşını tehdit etme şekli harikaydı. 


~~~*~~~
Hanjun, "Normalde kötü şeyler yıldırım gibi gelirken, iyi şeyler fısıltı gibi girer hayatına. Bir an gelecek, iyi şeylerin kulağına fısıldadığını duyacaksın," dedi ve omuzlarını dikleştirip gururla gülümsedi. "Şuan hissettiğin duyguları unutma ve yaşama sıkı sıkı tutun."
~~~*~~~


Cinayetlerin işlenme şekli ya da Hanjun'un olaylara dahil olması, yakalanmaları, altındaki nedenler güzel kugulanmıştı. 

Çok detaya giremiyorum spoiler olabilir diye çünkü yeni kitap sayılır. Haziran ayında çıkmış henüz o yüzden spoiler vermek istemiyorum. Hevesi kaçmasın. 

Nam Hanjun'un şamanlık görevi için yaptığı araştırmaları sunumu ve karşısındaki insana anlatma şekli resmen onun olağanüstü güçleri varmış gibi hissettim ki nasıl bilgilere eriştiğini bildiğim halde o hisse ben bile inandım 😂

Kitaba dair eleştireceğim tek bir kısım var o da başlarda konuya girene kadar durağan gidiyor oluşuydu. Konuya girdikten sonra hareketlendi ama ona kadar durağan gitmesi hep böyle mi gidecek hissi verdi. 

Bir de siz okudunuz mu bilmiyorum ama tamamen Kore kültüründen bir kitabı ilk okuyuşumdu ve isimlere alışmam biraz zaman aldı zaten kendimce teleffuzum baya karışıktı. 😂 Dizilerdeki telaffuzlara uydurmaya çalışayım dedim ama baktım olmuyor genelde yazıldığı gibi okudum 😂

Neyse... polisiye, dedektif kurgusu sevenlere tavsiyemdir. Ben sevdim. 

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 4 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟

Bu aradaki aşağıdaki künyeye orijinal adını yazamıyorum çünkü kitabın orijinal adı Korece dolayısıyla yazmam çok zor, bizde o harfler yok 🙈


~~~*~~~
"Gücünü lanet için kullandığından, lanet aynen sana dönecek. Hayat bir aynadır."
~~~*~~~


Kitabın adı    : Yeonnam'ın Yakışıklı Şamanı - Cafe Minamdang
Yazarı           : Jung JaeHan
Çevirmen       : Betül Tınkılıç
Yayınevi        : Salt Okur
Sayfa sayısı   : 304

Kitabın tanıtım yazısı: 

“Ailenize korkunç bir hayalet musallat olmuş. Ben bununla başa çıkamam. Geldiğin gibi geri git.”

“Efendim, nasıl bir hayalet musallat olmuş ki beni geri çeviriyorsunuz? Mezarının üzerine inşaat falan mı yapmışız? Arsamızı ülkenin en iyi feng shui uzmanı seçmişti hâlbuki.”
 

 
Nam Hanjun, muhteşem falcılık yeteneğinin yanı sıra yakışıklı yüzü ve hitabetiyle de nam salan, Yeonnam Mahallesi’nin ünlü şamanı. Müşterilerinin ve bütün Yeonnam’ın habersiz olduğu şeyse Hanjun’un aslında eskiden bir profil uzmanı, şimdiyse bir dolandırıcı olduğu.
Arka planda özel dedektif arkadaşı Secheol ve usta hacker kardeşi Hyejun’un bulduğu ipuçlarını birleştirerek eski mesleğinin getirisi yetenekleriyle zengin müşterilerinin dertlerini çözen Hanjun, bu zahmetli “şamanlık” hizmeti karşılığında pahalı zevklerinin tadını çıkarabilecek kadar para kazanıyor. Zenginlerden alıp boğazlarına atan bu üçlü basit bir hayalet vakasının peşinden giderken kayıp bir genç kızın cesedinin bulunmasıyla beraber işler ciddileşiyor. Böylece Hayalet lakaplı, güzel olduğu kadar atletik ve inatçı polis dedektifi Ye-eun’la da yolları kesişen Minamdang üyeleri kendilerini tehlikeli bir sarmalının ortasında buluyor.
 
Kore’nin en ünlü çevrimiçi roman yarışmasında büyük ödüle layık görülen bu popüler eser ayrıca Café Minamdang adıyla Netflix için uyarlanarak en sevilen Güney Kore dizileri arasına da katılmıştır.
 
 
Şaman Dedektif Hanjun’un yanı sıra ona eşlik eden sevimli ve enfes karakterler, tanıdık fakat klişe olmayan bir hikâye sunuyor. Kaleme aldığı türün gücünü anlayan, etkileyici bir yazarın işi.
—Han Jun-hee (D.P. dizisi ve Coin Locker Girl filmi yönetmeni)

 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın