30 Eylül 2012 Pazar

3 Frank McCourt - Angela'nın Külleri


Benim zoraki okuduğum ve bitmek bilmeyecek kalınlıkta olan ama ikinci kez okumamda ise çok kısa sürede bitirdiğim ve hayatımda okuduğum en iyi kitaplar arasına giren bir kitap Angela'nın Külleri... İlkokul 6. sınıfta dönem ödevimdi bu kitap ve okumak tam bir işkenceydi ama ikinci kez lise de okuduğumda ise asıl sayfalardaki acı hayat işkenceymiş onu anladım. 

Bu kitap aslında yazar Frank McCourt'un hayatı... Küçük bir İrlandalı çocuğun yaşadıkları. Gerçekten okurken ""böyle hayat olmaz be! diyorsunuz. Ben çok dedim. Yeri geldi ağladım okurken yeri geldi bazı düşüncelere tebessüm ettim bazen de küfürler saydırdım. Ama asla etkisinden çıkamadım. Bence herkesin okuması gereken bir kitap. Örnek alınacak ve elindekilere şükrettirecek bir kitap... 

Okul hayatları, öğretmeninin duygusuzluğu, bir annenin çocuklarını doyurmak için verdiği savaş... Bir çocuğun başları bir çatı görsün diye annesinin amcasının yatağına girmek zorunda kalmasını dinlediğini düşünün... Ve babasının kazandığı bütün parayı içkiye yatırdığını bile bile aç kalınan zamanlar... Tüyler ürpertici o kadar çok olay var ki!

Tam kapağına damgalamışlar "Pulitzer Ödülü" diye, okuduğum bu ödülü alan ikinci kitap ve gördüm ki eğer bir kitapta bu ödüle layık görüldüyse kesinlikle okunmalı... 

Kitabın devamı da var. Umuda Doğru. Frank McCourt'un Amerika'ya yolculuğunu ve öğretmen oluşunu konu alıyormuş. Evet yazarımız bir öğretmen... İkinci kitabı okumadım nedense bu kitabın etkileyiciliğini söndüreceğini düşündüm, neyse Umuda Doğru'yu okuyun diyemem bu yüzden ama Angela'nın Külleri'ni mutlaka okuyun.

Kitabın konusunu aşağıda belirtiyorum:

"Geriye bakıp çocukluğumu anımsadığımda, nasıl hayatta kalabildiğime hâlâ şaşarım." Ekonomik kriz sırasında, Amerika ya yeni gelmiş bir göçmen ailesinin çocuğu olarak, Brooklyn de dünyaya gelen ve İrlanda nın Limerick kentindeki yoksul mahallelerde büyüyen Frank McCourt un anıları böyle başlıyor. Frank ın babası Malachy, genellikle çalışmadığı, çalıştığı zamanlar da aldığı parayı içkiye yatırdığı için, annesi Angela nın çocuklarını bakıp besleyecek parası yoktur. Ancak aynı Malachy, sorumsuz ve garip bir adam olmasına karşın, Frank ın hikâye yazma yeteneğini ortaya çıkaracaktır. Frank, babasının, İrlanda yı kurtaran Cuchulain hakkında anlattığı hikâyelerle, annesine bebekler getiren, Yedinci Basamaktaki Meleğin hikâyesiyle büyür.


3 yorum :

  1. Birbiyografi daha mı? Vaayy. Merak etmeye başladım bu türü :D

    YanıtlaSil
  2. Ben severim bu tarz kitapları, insanların hayatlarını... Bu yüzden okurum da :) Bence oku bunu gerçi bu da dram ama :)

    YanıtlaSil
  3. Annemin yılladır okumam için baskı yaptığı o kitap...Kitaplığımda öylece durur. Nedense hiç okumak istemedim bu kitabı. Belkide bu tür hikayelere dayanamadığımdandır.. Ama okumaya karar verdim. En yakın zamanda başlayacağım kitaba :)

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın