2 Mayıs 2021 Pazar

0 Layne Fargo - Asla Ders Almayacaklar


~~~*~~~
"Dur!"
Durmayacağını bildiğim halde söylüyorum. Onun gibi adamlar asla durmayacaklar. Birileri onları durdurmadıkça.
~~~*~~~


 
Çıktığından beri radarımda olan kitap Asla Ders Almayacaklar'ı okudum. Hatta ayın ilk kitabı oldu. Beklentim çok yüksekti kitaba dair, beklediğim bir şeyler vardı da konusundan edindiğim izlenimle ve şunu söylemeliyim ki beklentimin her bir zerresini karşıladı. 

Çok çok iyiydi. 

Kitap gerilim, polisiye, dram ve gizem olarak kategorilendirebileceğimiz bir kitap. Aslında belki psikolojik gerilim bile diyebilirim... 

Normalde kitabın konusundan bahsederim ya bunda gerek duymuyorum çünkü arka kapak yazısı yeterince açık bir şekilde yazılmış. Daha fazlası spoilerın dibi olur o yüzden kitabın konusunu yorumun sonunda okuyabilirsiniz diyorum. 

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki adalet çarkı her zaman suçluları gerekli şekilde cezalandırmıyor hatta çoğu zaman hiç cezalandırmıyor. Bu kitapta da bunu görüyor ve genç bir kadının yaşadıklarından sonra kendi adalet sistemini yaratıp ona göre yargı dağıtmasını okuyoruz. Doğru mu yani Scarlett'in yaptığı derseniz... tartışılır. 

Bazen... öyle bir an geliyor ki o kişiye gerekli cezayı vermek istersiniz... işte Scarlett korkusuzca ona bu cezayı verebilen bir kadın. 

Kesinlikle ilk sayfasından son sayfasına kadar hayran kaldığımı söylemeliyim. 


~~~*~~~
Eğilmemizi istiyorlar. Ne isterlerse onu söyleyip ne isterlerse onu yapmamızı istiyorlar. Ve her şeyden kurtuluyorlar. 
~~~*~~~



En sevdiğim şeylerden biri de tavrını hiç bozmadan soğuk kanlılıkla cinayetlerini kurguluyor olması... hepsi ya intihar ya kaza süsü verilen cinayetler ve hiçbir delil yok cinayet olduğuna dair... bu detayları çok sevdim. 

Mina'nın zekası, olayları çözmesi ve sonrasındaki tepkileri çok güzeldi. Ancak kitabın asıl sürprizi kesinlikle Jasper'dı. Çünkü kitabın başından beri Scarlett'in yanında olan, onu sahiplenen ve zaman zaman seks yaptığı asistanı JAsper'da tam olarak genç kadının öldürdüğü karakterlerden başka biri. 

Scarlett'in geçmişine de yolculuk oluyor, nasıl böyle bir kişi oluyor bunu da görüyoruz. Cinayetlere nasıl başladı, ne başlamasına neden oldu hepsini okuyoruz. 

Kitabın zaman zaman durgun gittiğini söyleyebilirim ama şunu da söyleyebilirim ki durağanlıktan sıkılmıyorsun okurken. Çünkü kitabın her bir kelimesinde bir yerlere olay gidiyor ve bu çok hoşuma gitti.

Zaman zaman gördüğümüz, duyduğumuz haberlerde belki de  bizim de anlık da olsa yapmayı düşündüğümüz şeyleri yapan bir kadını okumak... bir kadın olarak... işte bu be dedirtti! 

Kitaba dair eleştireceğim tek şey anlatım diliydi. Şimdiki zamanlı bir anlatımı vardı ve bu tür anlatıma ben pek sevmiyorum. Evet okuyorum falan ama anlatım rahatsız etmiyor da değil. Bu yüzden bu tür anlatımı olduğunu da bilin... 

Sizler ne düşünürsünüz bilmiyorum. Belki bir çoğunuz aman bir kurgu diyerek okuyacak, belki gizem-polisiye bir kitap deyip geçecek belki de bazılarınız benim gibi işte budur be diyecek ve benim gibi düşünecek... neler hissedeceksiniz bilemiyorum ama ben kendimin ne hissettiğimi söyleyebilirim. Çok çok beğendim. 

Özellikle dediğim gibi zaman zaman benim de düşündüğüm şeyleri yapan bir kadın olması ve onu okumak çok hoşuma gitti. 


~~~*~~~
Öldürdüğüm her adamı çok canlı detaylarla hatırlıyorum. Adı, suçları, eğer söylemelerine izin verdiysem son sözcükleri.
~~~*~~~


~~~*~~~
"Benden korkmuyordu. İşte ilk hatası buydu."
~~~*~~~




Kitabın adı     : Asla Ders Almayacaklar
Orijinal adı     : They Never Learn
Yazarı            : Layne Fargo
Çevirmen        : Özge Kelekçi
Yayınevi          : Theseus Yayınavi
Sayfa sayısı     : 384

Kitabın tanıtım yazısı: 

Usa Today'den Wendy Walker'ın deyimiyle,
“Sert, ustaca ve tamamen korkusuz.” Asla Ders Almayacaklar, tacizci adamlara tam da hak ettiklerini veren iki kadın hakkında psikolojik bir gerilim romanı.

Layne Fargo'nun “tahrik edici yazım tarzı” ve “gerilimin tekinsiz çekiciliğini” ön plana çıkaran, Asla Ders Almayacaklar romanı, özellikle Killing Eve ve Chelsea Cain hayranlarının bayılacağı bir feminist seri katil hikâyesi.
Chicago Review of Books -Kirkus Review

Scarlett clark İstisnai bir İngiliz edebiyatı profesörüdür. Ama Cinayetlerini Örtbas Etmede Çok Daha Olağanüstü İşler Çıkarır.

Her yıl Gorman Üniversitesi'nin en kötü adamını seçer ve onun kaderini en küçük ayrıntısına kadar planlar. Muhteşem planlama zekâsı sayesinde, yıllardır dikkatleri üzerine çekmeden cinayet işlemeye devam etmektedir. Tam da en büyük avına hazırlanırken, okul kampüsündeki ölümlerin peşine düşmeye karar verir. Düşmanlarını kendine yakın tutmaya kararlı olan Scarlett, araştırma birimine katılır ve birimin başındaki Dr. Mina Pierce'ı baştan çıkarır. Her şey büyük planıyla uyumlu ilerlemektedir. Ta ki son kurbanında kontrolünü kaybedip yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalana kadar.
Bu sırada Gorman Üniversitesi öğrencisi Carly Schiller, okuldaki ilk yılını kazasız belasız atlatma derdindedir. Babasının psikolojik tacizlerinden nihayet kurtulmuş olan Carly, derslerine odaklanıp gözlerden uzak bir okul hayatı sürdürmek istemektedir. Ama yurttaki oda arkadaşının başka fikirleri vardır. Allison Hadley havalı ve kendine güvenli bir kızdır, tam da Carly'nin olmak istediği gibi. İkisi kendilerini çok yoğun bir arkadaşlığın içinde bulurlar. Allison bir partide cinsel saldırıya maruz kalınca, Carly saldırgana cezasını vermeye ve intikam fantezilerini gerçeğe dönüştürmeye takıntılı hale gelir. 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın