1 Eylül 2024 Pazar

2 FİLM YORUMU // İyilik ve Kötülük Okulu (The School for Good and Evil)


Filmin Adı    : İyilik ve Kötülük Okulu (The School for Good and Evil)
Süresi           : 2 saat 27 dakika
Türü             : Fantastik-Aksiyon-Dram
Yaş Sınırı      : +13
Yapım tarihi : 2022
Oyuncular  : Kit Young, Sophia Anne Caruso, Liam Woon, Sofia Wylie, Charlize Theron, Kerry Washintong, Jamie Flatters, Laurence Fishburne...

Puanım        : 6 / 10


Şu sıralar film izleyesim var, sırayla yormayacak bir şeyler izliyorum. Bu yüzden de bu sefer Netflix listemde izlenmeyi bekleyen The School for Good and Evil ya da Türkçe adıyla İyilik ve Kötülük Okulu'nu izledim. 

Ayrıca bu film, bir kitaptan uyarlama olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizde de çıkmış bir kitap. Doğan Egmont Yayıncılık'tan Soman Chainani tarafından yazılmış 2015 yılında çıkan bir kitap. 

Filmin kısaca konusuna değinmek gerekirse; Agatha ve Sophie küçük kasabalarında kendi hallerine yaşayan iki genç kızdır. Sophie annesini kaybettikten sonra babası ikinci evliliğini yapmış, babası-üvey annesi ve kardeşleriyle yaşarken kendisinin hep daha iyisi ve hep daha üstün görmeye de devam etmektedir. Diğer bir yanda ise Agatha annesiyle beraber yaşayan ve durmadan kasaba halkı olarak cadı olmakla ve yakılmakla tehdit edilerek hayatına devam etmektedir. Her ikisi de okumayı çok severler ve bir gün kitapçıya gittiklerinde bir kitap ve bir okuldan bahsedilmesine şahit olurlar. İyilik ve Kötülük Okulu... başka bir evrende, başka bir dünyada ya da başka bir boyutta olan bir okuldan... Sophie, bunu öğrendikten sonra yaşadığı kasabadan da hep gitmeyi hedeflerken dilek ağacına dilek diler bu okula gitmek için. Anca Sophie'nin kasabadan kaçma planları olduğundan şüphelenen Agatha arkadaşını yalnız bırakmaz ve ikisi kendilerini bir şekilde bu okulda bulurlar. Ancak Sophie, Kötülük Okulu'na bırakılır. Agatha ise İyilik Okulu'na bırakılır. Olaylar da buradan sonra başlar çünkü zamanında iki güçlü erkek kardeş tarafından kurulan bu okulların iyiliği ve kötülüğü dengede tutması hedeflenmektedir ancak kötü kardeş kan büyüsüne bulaşıp da iyi kardeşe ihanet etmesi sonucunda okuldaki dengeler de bozulur. İyilik aslında yozlaşmaya, kötülük ise daha da kötüleşmeye başlarken okuldakiler de kendilerine öğretilenlere göre hayatlarını yaşamaktadır. Sophie, iyi olduğuna kendini inandırma çabasına girerken Agatha da arkadaşına yardımcı olmaya çalışır. Ancak hesaba katmadıkları şey, kötü kardeş Sophie'yi kendine hedef belirlemiş onu daha da kötü yaparak ve büyülerini paylaşarak kendine eş olarak almayı kafasına koymuştur. Böylece tek bir okul olacak ve saf kötülük yayacaktır. Şimdi Agatha'nın bununla savaşırken arkadaşı Sophie'nin içindeki iyiliğe ve sevgiye de tutunması gerekmektedir. Peki hep olduğu gibi iyilik mi kazanacaktır yoksa kötülük mü? Yoksa iyi ve kötü kendine bir denge kurup yeni düzene mi girecek?

Şöyle sol tarafta kitabın kapağını da göstereyim size. Her ne kadar çocuk kitabı-filmi gibi görünse de içerdiği mesajlar bakımından yetişkinlerin de severek izleyeceği bir film olduğunu söyleyebilirim. Muhtemelen kitabı da aynı düzeydedir. 

Masalsı başlaması ve sonrasında heyecanlı devam etmesi de bunu gösteriyor. İlk başlarda okulun geçmişine değiniyor sonrasında ise Agatha ve Sophie'nin hayatına ve okullara düşmelerini konu alıyor. Aslında masallardaki karakterleri, onların yeniden yaratacakları masalları konu alırken aslında iyiliğin-kötülüğün arasındaki dengeyi, masalların ardındaki mesajları da izleyiciye sunuyor diyebiliriz. 

Filmdeki efektler, büyü aşamaları, özellikle de filmin son yarım saati çok soluksuzdu. Başlarda kardeşlerin savaşı heyecanlı olsa da bir durgunluk oldu kızların okula gitmesi kısmında. Zaten okulda geçirdikleri kısımlar biraz masalsı olsa da sonrasında ilerleyen sahnelerde heyecanlandığını söyleyebilirim. Özellikle son yarım saati, iyilerin ve kötülerin savaşı... Sophie'nin başlattığı sahneler süperdi.  

Filmde iyilik-kötülük kavramlarının siyahla beyaz kadar net olmadığını, insanlığın içgüdüsünde ikisinin de harmanlanmış olmasına, şartlara göre alınan kararların veya yapılan eylemlerin aslında griyi de barındırdığını çok güzel gösterdi. 

Bunun yanı sıra, birine bir şeyi empoze ettiğinizde bir yerden sonra onu manipüle edercesine söylediğiniz role büründüğünü de gözler önüne sermesi aslında yaş sınırı olmadan izlenebilecek bir film olduğunu da gösterdi. 

Ailecek oturup izlenebilecek bir filmdi. İzlerken keyif aldım. Tabi yetişkin bireylerin gençlere göre daha farklı anlamlar çıkarabilmesi mümkün ama bence izlendiğinde herkesin bir şeyler kapabileceğini düşündüğüm bir filmdi. 

Filmin bitiş şeklinden devamı gelir gibi geldi. Gelirse de izlerim. 




2 yorum :

  1. İzlemek istediğim ama bir türlü vaktimin mi desem yoksa diğerlerinden daha sıra mı gelmedi desem izleyemediğim film olur kendisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük beklentilerle izlemezseniz seveceğiniz bir film olabilir, izlemek için de acele etmeyin bence :)

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın