30 Aralık 2015 Çarşamba

0 Laurie Halse Anderson - Konuş Benimle


~~*~~
"Hiçbir şey söylememek daha kolaydı.
Çeneni kapat, dudaklarını mühürle, sesini kes!"
~~*~~

2015 yılının son kitap yorumu ile karşınızdayımmm :) Go Kitap'tan çıkan Konuş Benimle kitabı yılın son okunan kitabı oldu :) aslında son okunan değil ama yorumu son yazılan oldu =)

Oldukça ilginç konusu olmasının yanında kitabın başında "Dinle" bölümünde yazanlar tüyler ürperticiydi... her şeyi bir kenara bırakırsak... yazarın ulaştığı sonuç ve elde ettiği susmama çağrısı takdire şayandı! Bütün bunların yanında kitabın konusunun da günümüzde oldukça yaşanan bir şey olmasının yanı sıra bir çok kızımızın utanıp susması ise... tam bir dünya gerçeği dedirtti.

Direk yoruma giren bir yorum yazdım sanırım ama bu türde bir konuya sahip kitaba neler denilir bilemiyorum...

Kitabın konusu çok iyiydi, zaman zaman durağanlığı sıkıcı olsa da sonunda ne olacağının merakı okutturuyordu kitabı. Konusundaki gerçeklik ise bu durumu yaşan kişiler için bir örnek belki bir yol gösterici bile olabilir gibi...

Bu kadar konuştuktan sonra kitabın konusuna dair kısa bir bilgi vereyim. Kitap, liseye başlayan Melinda'nın uğradığı tecavüz sonrasında etrafına karşı suskunluğunu, bu olayı kimseye anlatamamasını, çevresine ördüğü duvarları ve kendi içine kapanıklığını anlatırken hayatının gittiği yolda nasıl durmaya çalıştığını gösteriyor. Hiç kimseyle paylaşamadığı bu sır sonucunda dudaklarını mühürlüyor ve konuşmayı ret ediyor. Zorunda olmadıkça bir şey söylemiyor... Melinda'nın iç dünyasını ve hayatını konu alıyor.

Hareketli, aşklı meşkli bir kitap değil. Biyografi gibi... durağan...zaman zaman sıkıcı gelse de Melinda'nın ne zaman anlatmaya başlayacağını merak ederek okuyacağınız bir kitap.

Böyle kitapları herkes okuyamaz bu yüzden ben bu tercihi size bırakıyor. Biraz depresif, dram, durgun bir kitap olduğunu da söyleyeyim.

~~*~~
"Fırsatlar sonsuz. Neredeyse sınırsız. 
Ve siz bu fırsatları hak edecek kadar önemlisiniz."
~~*~~

Kitabın adı    : Konuş Benimle
Orijinal adı   : Speak
Yazarı           : Laurie Halse Anderson
Çevirmen      : Duygu Yücel
Sayfa sayısı   : 304
Yayınevi        : Go Kitap

Kitabın tanıtım yazısı:

Konuşmak gittikçe zorlaşıyordu. Boğazım sürekli acıyor, dudaklarım kuruyordu. Geceleri uyurken çenemi o kadar sıkıyordum ki sabahları başım ağrıyordu… Ne zaman annemle, babamla ya da öğretmenlerden biriyle konuşmaya çalışsam ya kekeliyor ya da donup kalıyordum. Sorunum neydi benim? Melinda Sordino'nun bir sırrı var. Ama sırrını paylaşabileceği kimsesi yok. Bütün arkadaşları, hatta tanımadığı insanlar bile ondan nefret ediyor. Ve günden güne içine kapanan Melinda, çareyi susmakta buluyor. Yalnızlaştıkça susuyor, sustukça yalnızlaşıyor. Ta ki O ŞEY'den kaçıp saklanamayacağını, O GECE'yi unutamayacağını anlayana dek…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın