24 Nisan 2017 Pazartesi

1 Franz Kafka - Dönüşüm

Franz Lafka uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Ancak bilirsiniz ki öğrencilik yıllarında klasikleri okunmak için o kadar baskı gördük ki bizler için birer öcü olup çıktılar. 

Şimdi instagramda katılmış olduğu Franz Kafka okuma etkinliğini bahane edip Dönüşüm'ü okudum. Aslında sıkılıp bırakacağımı sanıyordum ama kısacık bir hikaye olmasının ve içerisindeki mesajdan sonra bitirdim. 

Dönüşüm; pazarlamacı olan Gregor Samsa'nın bir sabah uyanıp da böceğe dönüşümünden sonrasını konu alıyor.  Gregor'un hisleri, duyguları, ailesinin davranışlarına kadar...
Böyle anlatıldığında fantastik bir kitap gibi gelebilir ama aslında kitabı okuduğunuzda ne kadar da bizlerden bahsettiğini fark edeceksiniz. Hayatın akışına kapılıp giderken üzerinizdeki baskıyı, sorumluluklarınızı, omuzlarınızdaki yükü altında ezilişinizi sizlerin gözünüzün önüne getiriyor. 
Çevremiz için iyi olanı yapmaktan kendimiz için hiçbir şey yapmayışımızı anlatıyor.
Mesela Gregor çalışıp babasının borcunu ödüyor, kardeşini konservatuvara göndermeyi amaçlıyor... kendi için ne istiyor? Peki kendisi en ihtiyaç duyduğu zamanda uğrundan kendinden ödün verdiği insanlar nerede? 

Şu kitaptan herkes kendince bir anlam çıkarabilir ama özellikle ailenin maddi sıkıntılarının yarattığı sorunlar göz önüne alındığında şunu diyebilirim ki para her şey değil!

Evet belki yaşamak için gerekli bir araç ama kendiniz için her şey yapmayın! Sorumluluk güzel şey, aileniz için bir şeyler yapmak da... ama en güzel şey hayat akıp giderken kendiniz için de bir şeyler yapmak. 

Maddiyattan önce değerli olan şey sizsiniz! Çevrenizdeki baskının sizi köreltmesine ve yok etmesine izin vermeyin. Ya da izin verin Gregor Samsa gibi köşeniz de ölümün sizi kucaklamasını bekleyin. 

Franz Kafka benim için güzel bir deneyim oldu. Bir ara diğer kitaplarını da okumak istiyorum.
Kitabın adı           : Dönüşüm
Yazarı                   : Franz Kafka
Orijinal adı          : Die Verwandlung
Çevirmen             : Gülperi Sert
Yayınevi             : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Dizi Sıralaması  : Modern Klasikler Dizisi -26 
Sayfa sayısı           : 74

Kitabın tanıtım yazısı: 

 İlk kez 1915'te "Die Weissen Blaetter" adlı aylık dergide yayımlanan Dönüşüm, Kafka'nın en uzun ve en tanınmış öyküsüdür ve yayımlanmasının üzerinden nerdeyse bir asır geçmesine rağmen hâlâ tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasındadır.

17 Ekim 1912'de Felice Bauer'e gönderdiği mektupta Kafka Amerika romanı üzerinde çalıştığını, ilerleyemediğini görünce sıkıldığını ve yataktan kalkamaz hale geldiğini, bu nedenle bir öykü yazarak ara vermek istediğini yazar. Dönüşüm işte böyle ortaya çıkar.

Kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa'nın uykusundan kocaman bir böceğe dönüşerek uyanmasıyla başlayan Dönüşüm, giderek gerçeklikle kurmacanın sınırlarını zorlayan müthiş bir anlatıma dönüşür.

1 yorum :

  1. Kafka benim hayran olduğum bir yazar. Kafka'nın dönüşümü için; okuduğunuzda ya çok seversiniz ya da Kafka'dan nefret edersiniz derim daima. Ortası yoktur :)

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın