31 Ağustos 2021 Salı

0 Ali Shaw - Cam Ayaklı Kız



~~~*~~~
Oradan oraya fırlatsınlar diye başkalarının eline teslim edecek kadar sağlam bir kalbi yoktu.
~~~*~~~

 

Uzun zamandır elimde olan Cam Ayaklı Kız kitabını okudum. Bu ay baya bir Artemis kitabı okudum. Ama elimde henüz okumadığım daha da var. Neyse... bu kitabı çok büyük beklentilerle almıştım ama ne yazık ki beklentimi karşılamadı diyerek yoruma giriyorum. Tabi detaylar aşağıda her zaman ki gibi :) 

Ali Shaw'ın ülkemizde başka kitapları var mı bilmiyorum ama benim okuyabileceğim bir yazar olmadığını düşünüyorum. Çünkü okurken kurgu ağır ilerliyor, akıp gitmiyor, durgunluk ve olaysızlık okurken sıkılmama neden oldu. Bu yüzden belki diğer kitaplarından bundan farklıdır bilemiyorum ama benim okuyacağım, deneyeceğim bir yazar değil ne yazık ki.

Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Midas, bir gün ormanda fotoğraf çekerken kayalığa oturmuş bir kız, Ida dikkatini çeker, onunla konuşup arkadaş olma yolunda giderken kızın ayağındaki kocaman çizmeler aklında kalan en belirgin detaylar olur.  Aradan geçen zamanda Ida ve Midas arkadaş olmaya başladığında Midas, genç kızın sırrını keşfeder. Ida'nın ayakları camdır. Ve bu cam sanki onun bir parçası gibi durmakta ve her geçen gün daha da fazla vücuduna yayılmaktadır. Bu durumda kurtulmanın yolunu arayan Ida, bir yandan kabullenmekle bir yandan da çözüm yolu bulmakla uğraşmaktadır. Onun bu yolculuğunda Midas'da ona yardımcı olur ve aralarındaki arkadaşlık ilerler... Bütün bu duyguların arasında Ida'nın sorununu çözme, Midas'ın geçmişi ile yüzleşme durumları ile de kurgu akmaktadır. 

Açıkçası Ida'nın cam ayakları, Midasla tanışmaları falan güzeldi. Fantastik ve masalsı geliyordu ama kitabın durgunluğu, olaysızlığı ve zaman zaman konuşmaların azlığı beni çok sıktı. Çok daha farklı ve akıcı olabilirdi bence. 

Okudum ama nasıl okudum bir de bana sorun... hiçbir şey hatırlamıyorum. Bir tek sonunda Ida'nın başına gelenler ve Midas'ın yolunu çizmesi güzeldi diyebilirim değişik olmuştu türlerinden... Ama onun haricinde benlik bir kitap değildi ne yazık ki.

Değişik kurgusu ve verilen emekten dolayı 5 üzerinden 2 veriyorum. Tavsiye ise... sizin tercihiniz biliyorsunuz ben almayın türevinde baskı yapmam bu yüzden ben beğenemedim, beklentimi karşılamadı. Sizin de tercihinize bırakıyorum alıp almamayı. 


~~~*~~~
"Kendini kendi elinle kazdığın bir kuyunun içinde bulduysan Midas ve biri sana dışarı çıkabileceğin bir yol gösteriyorsa mantıklı olan o yoldan gitmektir, kazmaya devam etmek değil."
~~~*~~~



Kitabın adı     : Cam Ayaklı Kız
Orijinal adı     : The Girl With Glass Feet
Yazarı            : Ali Shaw
Çevirmen        : Sena Ülkü
Yayınevi          : Artemis
Sayfa sayısı     : 392

Kitabın tanıtım yazısı: 

Ida Maclaird ayaklarından yukarı doğru, yavaş yavaş cama dönüşüyor. Kendisini tedavi edebileceğini umduğu adamı bulmak üzere, camın tenine ilk tutunduğu yer olduğunu zannettiği Aziz Hauda Toprakları’na geri dönüyor.

Midas Crook bütün hayatını adalarda geçirmiş, yalnızlığı seven genç bir adam. Ida’yla tanışmasının ardından Ida’nın insanın hem içini parçalayan hem de her şeye meydan okuyan ruh hali, Midas’ın duygularının önüne inşa ettiği kaleleri yıkıp geçiyor. Midas onun başına gelen korkunç illetle hesaplaşmasına yardımcı olurken, Ida da günden güne Midas’ın kalbindeki düğümleri çözüyor. Ve birbirlerine âşık oluyorlar...

Onlara en fazla gereken şey zaman, fakat zaman su gibi akıp geçiyor...

Camın yayılmasını durdurmanın bir yolunu bulabilecekler mi?






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın