31 Ekim 2018 Çarşamba

0 Stephen King - Silahşor (Kara Kule #1)


~~~*~~~
Vatan hainleri kahraman, kahramanlar da vatan haini, diye tanımlandıkları zaman karanlık günler başlamış demektir. 
~~~*~~~

Ayın son yorumunu Stephen King'in Kara Kule serisinin ilk kitabı Silahşör ile yapıyorum. Kitap yaklaşık olarak bir hafta - on gündür elimde süründü durdu ama sonunda bitirdim. 

Yorumuma başlamadan önce söylemek istiyorum ki bu kitabı elinize aldığınızda uzunca bir önsöz ile karşılacaksınız... bu önsözün her bir kelimesi bu kitabın yazım aşamasını anlatıyor. Sakın ola ki atlamayın o satırları derim :)

Öncelikle söylemek istiyorum ki peş peşe okumasam da serinin bütün kitapları elimde her ay bir kitabını okuyarak toplamda 7 ayda seriyi bitirmeyi planlıyorum tabi kitap aşırı derecede merak uyandırıcı ve sürükleyici hale gelmezse... eğer öyle olursa peş peşe okurum :)

Stephen King, herkesin kurgularına, kitaplarına hayran olduğu ve kitaplarının hep çok satanlarda olduğu bir yazar. Ben de yaklaşık bir sene kadar önce yazarın Hayvan Mezarlığı kitabını okumuştum ve ardından bu kitabın filmini izlediğimde seriyi toplamaya karar vermiştim. Şimdi ilk kitabı bitirmiş olmanın verdiği rahatlıkla şunu söylemeliyim ki film bence daha iyiydi çünkü kitabı okurken ara ara sıkıldım. 

~~~*~~~
Ben hem bu oyunu hem de başkalarını öğrenebilmek için bin yıl çalıştım. O yılları kanlar ve silahlar kutsadılar.
~~~*~~~

İlk olarak, kitap adından da anlaşılacağı üzere Silahşor'ü anlatıyor. Gilead'lı son silahşor olan Roland'ın yolculuğuyla başlıyor ve bu yolculukta neler yaşadığı neler yaptığı ve nasıl hayatta kaldığını okuyoruz. Yolculuğun zaman zaman akıcı ve heyecanlı detayları olmasının yanında zaman zamanda sıkıcı ve durgun ve monoton olduğu da bir gerçek. Bu yüzden ara ara sıkıldığımı ve kitabı yarım bırakma isteği ile dolup taştığımı itiraf etmeliyim. 

Bütün bunların yanında Silahşor'ün geçmişine yapılan dokunuşlar hoşuma gitti ve hocasını yenmesindeki zekası da oldukça iyiydi. Aynı zamanda Jake ile olan yolculuğu ve o çocuğu koruyup sevdiği kısımlarda çok güzeldi. Ama sonunda Jake ile yaşananlar... bilemiyorum bence olmamalıydı. Beklediğimden farklıydı ve yazar bu noktada farklılığını konuşturmuştu. 

Siyahlı Adam gizeminin kitabın sonunda açıklanması ve yeni bir yolcuğun temellerini atarcasına yaptıkları konuşma da güzeldi. 

Kitaptaki sihirli dokunuşlar ve yazıldığı döneme kıyasla yapılan detaylar oldukça iyiydi. 

~~~*~~~
Aramadığın bir şeyi göremezsin çekirge, gözlerini açarsan Tanrı istediğini verir.
~~~*~~~

Kitaba dair çok fazla bir detay vermeyeceğim çünkü anlatılacak her şey spoiler olur ki zaten anlatmak da pek doğru gelmiyor ama şunu söylemeliyim ki sabırla okunması gereken bir kitap. Dediğim gibi zaman zaman sıkıldığım ve yarım bırakmayı düşündüğüm zamanlar oldu ama zaman zaman da oldukça iyi detaylarla aksiyon yazılmıştı. Diğer kitapların daya akıcı, aksiyon dolu olmasını umuyorum. Sonuçta bu ilk kitaptı ve çoğunlukla ilk kitaplar serilerin en vasat kitapları olur bu düşünceye güvenerek devamını getireceğim.

Filmdeki sahneler ile ister istemez kıyaslama içerisine giriliyor ve sanırım film birkaç kitabın ya da tamamının özet haliydi çünkü bu kitap ile film pek bir alakasız geldi bana. 

Stephen King severler bu seriyi zaten okumuştur ama fantastik dünyaları okumayı seven okurlara da eğer sabırlı davranıp serinin diğer kitaplarına da şans vereceklerse deneyebilirler... 

~~~*~~~
Dünyada kendimiz için ne büyük daireler çiziyoruz. 
Dönüyoruz, tekrar başladığımız yere dönüyoruz: Yeniden başlamak, ezelden beri gün ışığının lanetidir.
~~~*~~~

Kara Kule (The Dark Tower) Serisi


Kitabın adı    : Silahşoör
Orijinal adı   : The Gunslinger
Yazarı           : Stephen King
Çevirmen      : Gönül Suveren - Oya Alpar
Yayınevi        : Altın Kitaplar
Sayfa sayısı    : 239

Kitabın tanıtım yazısı: 

Silahşor Gizemli Yolculuğuna Başlıyor... Kara Kule nerede? onu bulmak için bu maceraya katııtlın!

Stephen King'in bugüne kadar yarattığı en güçlü kahraman olan Gilead'lı Son Silahşor Roland; iyilikle kötülüğün kol gezdiği metruk bir dünyada tekinsiz bir yolculuğa çıkıyor.

İçinde yaşadığımız dünyaya çok benzeyen bu karanlık diyarda Roland, çölde kaçmakta olan Siyahlı Adam'ın izini sürmektedir. 
Ancak Alice adında bir kadınla karşılaşan Silahşor'un aklı çelinir. Ayrıca New York'lu bir çocuk olan Jake'le kaderlerinin kesişmesi, bu ürpertici dünyada onları tahmin edemedikleri bir yolculuğa sürükler. Gerilim romanının şiirsel bir dille harmanlandığı nadir eserlerden biri...


Kara Kule - The Dark Tower, Idris Elba'nin ve Matthew McConaughey'in başrolde yer aldığı kadrosuyla sinemaya uyarlanıyor! Filmde Idris Elba, Gunslinger'ı (Silahşor) canlandırıyor!

Siyahlı adam tehlikeli büyülerle dolu ölüm yolunda kaçıyor, katil kovalıyordu. Bu kovalamaca yolun sonundaki KARA KULE'de sona erecek miydi?Çılgın bir kâhin, konuşan iblisler, ölmemiş bir çocuğun ruhu KARA KULE'de kimleri bekliyordu?...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın