8 Temmuz 2018 Pazar

0 Stephen Zweig - Bir Kadının Yaşamından 24 Saat

~~~*~~~
Anlatmak istediklerimin tamamı, atmış yedi yılın içindeki yirmi dört saat zarfında yaşandı ve bugüne dek neredeyse delirene kadar, ne olmuş sanki insan bir anlık çılgınlığa kapılmışsa, diye düşündüm. 
~~~*~~~

Okuduğum ilk Zweig kitabı olarak tarihe geçebilir.

Zaman zaman modern klasiklere el atma isteği duyuyor ve sonrasında bundan vazgeçiyordum çünkü klasik denilince akla sıkıcı, oflayıp puflayıp okuyacağımız, akmayan gitmeyen türde kitaplar geliyordu ama Stephen Zweig öyle bir kurgulamış ki kitabı, sonunun nereye varacağını ve ne duygularla biteceğini merak eder hale getiriyordu. 

Bir Kadının Yaşamından 24 Saat, tam da adı gibi Bayan C'nin yaşamından 24 saati anlatıyor. Bir tatil bölgesinde otelde gelişen olayların sonucunda Bayam C, kendi yaşadığı bir tecrübeyi anlatıyor. 

Belki de bir çok yazarın yapacağı gibi üç beş sayfada yazmak yerine 80 sayfaya sığdırmış o 24 saati. Açıkçası o kadar da güzel anlatımı yapılmış ki hayran kaldım.

Kitaptaki betimlemeler süperdi. Sanki gözümün önünde yaşanıyormuş gibiydi. Duyguların anlatımı ise... daha iyi olamazdı sanırım.

~~~*~~~
Yarım bir gerçeğin hiçbir değeri yoktur, her zaman tam olmalıdır. 
~~~*~~~

İçten içe bastırılmış arzuların, duyguların itirafı bu kadar erkileyici olabilirdi. Herkesin içerisinde bastırdığı bazı duyguları var ve insanlar bir yerde toplumsal tepkilerden sakınarak sessiz kalıp, kendilerini saklama içgüdüsü hissediyor... bu kitapta bir yerde bir kadının bastırıp, kendisine bile itiraf etmekten korktuğu duygularını, dolu dizgin yaşayıp belki de kendini bulduğu 24 saati anlatıyor...

Böyle kitaplarla ilgili söylenecek çok şey vardır ama aynı zamanda söylenecek hiçbir şeyde yoktur. Bu yüzden herkes okuyup kendi deneyimlemeli bence...

Dediğim gibi Zweig, ilk defa okudum ve diğer kitaplarına da kesin el atacağım.

Kitabın adı        :  Bir Kadının Yaşamından 24 Saat
Orijinal adı        : Vingt-quatre Heures De La Vie D'une Femme
Yazarı                : Stephen Zweig
Çevirmen           :  Mahmure Kahraman
Yayınevi             : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Dizi Sıralaması  : Modern Klasikler Dizisi -52
 Sayfa sayısı    : 80

Kitabın tanıtım yazısı: 

Zweig bu novellası'nda bir kadının yaşamını bütünüyle değiştiren yirmi dört saatlik deneyimini anlatırken, insanda içkin saplantıların ve dayanılmaz arzuların sınırlarında gezinir. Özgürce ve tutkuyla içgüdülerinin peşine takılan bir kadının bu kısa ve yoğun hikâyesi, kadın kalbinin sırlarına ermiş ustanın kaleminde olağanüstü bir anlatıya dönüşür. Yapıtı için mekân olarak muhteşem atmosferiyle Fransız Riviera'sını seçen Zweig, 1920'li yılların sonlarında Avrupa'nın "kibar" tabakasının ikiyüzlü ahlak anlayışına yönelik eleştirel tavrıyla dikkat çeker.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın