11 Şubat 2019 Pazartesi

12 Josh Malerman - Carol Gömülmeden


~~~*~~~
Ben komadayken dışarıdan bakan birine tepeden tırnağa... ölü görünüyorum. Kalbim neredeyse hiç atmıyor. Soluğum hiçbir aynayı buğulandırmıyor. Nabzım ise bir sümüklü böcek kadar yavaş. Etrafımdaki dünyayı duyabiliyorum ama hareket edemiyorum...
~~~*~~~

Ve bir Josh Malerman kitabı ile karşınızdayım. Biliyorsunuz Kafes kitabıyla gündeme damgasını vuran ve ardından filminin çekilmesiyle tekrardan gündeme gelen yazarın son kitabı Carol Gömülmeden raflarda yerini aldı. 

Yazarın okuduğum ikinci kitabıydı. Kırmızı Piyano'yu okumuştum ve bu yazarın neden bu kadar abartıldığını anlamamıştım. Güzel bir kurgusu vardı ancak çok aşırı yavaş ilerliyordu. Hep bundan şikayetçi olmuştum. Bu kitap çıktığında instagramda devamlı güzel yorumlar okuyunca da dedim bir şans daha vereyim bakalım nasıl ve bir kez daha anladım ki bu yazar bence biraz fazla abartılıyor. 

Normalde kurguları çok çok iyi. Ama kurguların olay döngüsü ve gidişatı aşırı derecede yavaş. Hiçbir hareketlilik yok, monoton ilerliyor ve bunu bu kitapta da hissettim. Açıkçası kitabı çok fazla abartıldığını düşünüyorum. Biliyorsunuz bookstagramlarda yayınevlerinden kitaplar gidiyor protokol olarak, bu yüzden sanırım biraz abartma yapıyorlar kitaplara. Çünkü onca okuduğum yoruma güvenerek okuduğumu düşünürsek kesinlikle abartılmış ve şişirilmiş onlarca yorum olduğunu söylemeliyim. 

Benim için bahsedildiği kadar iyi değildi. 

~~~*~~~
"Sahip olduğun tek seçenek, öncelikle kendini, ortalıkta vicdan azabı duymanı gerektirecek hiçbir şey olmadığına inandırmaktır."
~~~*~~~

Kitabın kısaca konusuna değinmeyeceğim çünkü arka kapak yazısı oldukça güzel bir şekilde açıklamış konusunu. Aşağıda paylaşıyorum onu da. 

Kitabın geneline bakıldığında, kurgusu cidden çok güzeldi. Güçlü bir kurguydu ancak o kadar monoton ve olaysızdı ki okurken çok sıkıldım. Kitapları yarım bırakma huyum yoktur bu yüzden baygınlık geçirerek sonuna geldim. 

Zaman zaman kitaptaki Yol'da anlatılan olaylar bana Stephen King'in Kara Kule kitabındaki silahşorun maceralarını okuyormuşum gibi hissettirdi. 

Çok uzatmamın anlamı yok bence bu yorumu. Ben sevmedim. Kurgu ya da ana fikir mi demeliyim bilemedim her ne kadar güzel olsa da kaleme dökülüşü ne yazık ki o kadar akıcı ve sürükleyici değildi. Ne olacağının merakı oluyor içinizde ama kitap o kadar yavaş gidiyor ki o merak zaten ölüyor.

Ben tavsiye etmem. Şahsen Kırmızı Piyano kitabının bundan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Elimde Kafes kitabı da var onu da okuyacağım ancak bence İthaki yazarın en iyi kitabından en kötü kitabına doğru çıkarmaya başlamış diye düşünüyorum. 

~~~*~~~
Carol'a aşkının hiç bitmemiş olması mümkün müydü? Bir erkek eski sevgilisini son görüşünün üzerinden yirmi yıl geçmiş olmasına rağmen böyle hisler besleyebilir miydi?
~~~*~~~

Tercih sizin, ama bence bu kitaptan daha iyi kitaplar da var. 

Kitabın adı    : Carol Gömülmeden
Orijinal adı   : Unbury Carol
Yazarı           :  Josh Malerman
Çevirmen      : Aslı Dağlı
Yayınevi        : İthaki Yayınları
Sayfa sayısı    : 400

Kitabın tanıtım yazısı:

  Kafes Kitabının Çoksatan Yazarı Josh Malerman'dan Uyuyan Güzel Masalı İle Vahşi Batı Öykülerini Ustaca Harmanlayan Gerilim Dolu Bir Roman: Carol Gömülmeden

Carol Evers'ın karanlık bir sırrı vardı. Bazen komaya giriyor ve komaya girdiğinde bir ölüden farksız oluyordu. Nabzı ve kalbi duruyor, nefes aldığı belli olmasa da bilinci asla kapanmıyordu. Ancak doktorlar bile onun öldüğünü düşünüyordu.

Bu sırrı bilen iki kişiden biri olan ve ondan kurtulup servetine konmak isteyen kocası, Carol komaya girdiğinde onu diri diri mezara gömmek için yaptığı planı hayata geçirmeye koyulur. Komadaki Carol çevresinde olan her şeyi duyup hissederken, Harrows adlı kasabada cenaze hazırlıkları başlar.

Bu sırrı bilen diğer kişi, Carol'ın eski sevgilisi, meşhur kanun kaçağı James Moxie ise haberi aldığında Carol gömülmeden Harrows’a yetişmek için yola çıkar. Tehlike ve gizemle dolu Yol'da yolculuk ederken eski düşmanlarla, ürkütücü varlıklarla ve peşindeki kiralık katillerle başa çıkmak zorundadır.

“Fevkalade zekice yazılmış bir roman. Çoktan kaybedilmiş bir hayatı kurtarmak için yapılan tehlikeli bir yolculuğu ve ölümün bazen sadece başlangıç olduğunu anlatan bir eser.”

– J. D. Barker, Çoksatan Dördüncü Maymun ‘un yazarı

“Carol Gömülmeden, hepimizin içinde var olan tuhaf Batı'da cereyan eden bir Poe öyküsü, roman sadece yeri yerinden oynatmakla kalmıyor, yeri deliyor da. Bir tabutun sığacağı kadar.”

– Stephen Graham Jones, Melezler’in yazarı

12 yorum :

  1. Fikir sahibi oldum not aldım
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Girişte yaptığınız alıntı son derece vurucu. ama yavaş ilerleyen kitaplar bazen insana fenalık getirebiliyor.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba İnci...
    Yazın çok güzel olmuş öncelikle tebrikler.
    Sana bir şey sormak istiyorum, umarım bana yardımcı olursun. Çok çok önce bir kitap okumuştum, iki gündür kitabın adını hatırlamaya çalışıyorum. Delirmemek elde değil. Belki sana aklımda kalan konudan bahsedersem bana yardım edebilirsin?

    Yabancı bir yazarın kitabıydı.
    Sanırım erkek karakter ya bir futbol, ya beyzbol ya da hokey oyuncusuydu. Elle Kenedy ya da Rachel Gibson'un kitapları değil ama onlara benziyor.

    Ve kadın karakter de okuyan bir karakterdi, sanırım muhabir gibi bir şeydi ve adamın peşinde koşuyor, adam da onu sürekli tersliyordu. Ona kötü davranıyordu. Kız onun kötü davranmasına rağmen yine de ona aşık olmuştu.. pek bir şey hatırlamıyorum aklımdakiler bunlar.

    Bahsettiğim kitap Jill Shavis'in Büyülü Aşk'ı değil, orada Pace Martin, Holly'e iyi davranıyordu.

    Kitabı hatırlamazsam delireceğim. Umarım çağrışım yapmıştır... Dilimin ucunda, ismi gözümün önünde gibi ama göremiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy bahsettiğin konulu kitap olarak elle kennedy ve rachel geliyor aklıma ama bir araştıracağım bulduğumda yazacağım sana mutlaka

      Sil
    2. Nicole Williams sana bağlandım serisi olabilir mi? İnstagram adresimzide yazdığın kısmı paylaşıp sordum bu seriyi söylediler olabilir belki diye. Ama kız gazeteci değil iş sanırım.

      Ben de bir kitap biliyorum Kristen Proby oyna benimle kitabı ama kız gazeteci değil.

      Sil
    3. SEP asşk çok yakında kitabı da olabilir

      Sil
    4. Heidi Betss - Bir Yumak Aşk kitabı da olabilir :)

      Sil
  4. İnci, bahsettiğim polisiye romanın ismini buldum. Sadist - John Burley. İnanılmaz rahatladım. :) İnşallah diğerini de bulabilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa onu bulmana çok sevdindim. Açıkçası diğer romans için instagramda paylaştım gelen yanıtları yazdım bakınıyorum umarım bulacağız onu da :)

      Sil
  5. Inşaallah. Bilinen bir kitap olmalı. En az Rachel Gibson, Suzan Elizabeth gibi popüler bir yazar diye hatırlıyorum ama bu kadar işte.
    Teşekkür ederim desteğin için. Sen de en az benim kadar kitap okumayı sevdiğin için sana danışmak istedim.
    Seni önceden de biliyor idim, twilight sitesinde yönetici idin :)
    Çok sıcakkanlı bir insansın o yuzden geri dönüşlerin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yardımcı olabilseydim kitap konusunda ama bulursam kesinlikle yazacağım :) Her zaman buradayım danışmak, sormak istediğin bir şey olursa çekinme :) Hatta diğer sosyal medyalardan bile sorabilrisin :)

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın