6 Şubat 2022 Pazar

0 Colleen Hoover - Verity: Gerçeğin Diğer Kıyısı


~~~*~~~
Çoğunu kafamda oluşturduğumdan emindim, ama bu beni rahatlatmıyordu, çünkü zihninizde pusuya yatan şeyler en az somut tehditler kadar tehlikeli olabilirdi.
~~~*~~~

 
Her çıkan kitabını aldığım ve zaman yayarak okuduğum bir yazar olur Colleen Hoover. Verity çıktığı gibi aldım ama hemen okumadım çünkü herkes onu okuyordu ve ayılıp bayılıyorlar, dehşete düştüklerine ve kurgunun muhteşemliğine, şaşırtıcılığına dair yorumlar geliyordu. Ortalık bir durulsun diye bekledim. Ki bana kalsa daha da beklerdim ama ani gelen tavsiyelerle aldım elime okudum. 

İyi ki okumuşum diyorum. Kesinlikle ihtiyacım olan böyle bir kitap okumakmış onu hissettim çünkü şu dönemlerde pek okumak içimden gelmiyordu. Beni hayata döndürdü gibi hissettim. 

Colleen Hoover, genelde aşk romanları yazarken bu kitapta tür değişikliğine gitmiş. Evet gene aşk var ama ikinci planda çünkü öncelikli olarak kurgunun içinde gizli olan gerilim ve gizemdi. Bence bunun altından çok iyi kalkmış. Hem de oldukça iyi kalmış. 

Gizem ve gerilim kitaplarını seven bir okursanız zaten kaçırmayın okuyun bence. Seveceğinizden eminim. 

~~~*~~~
Bu boyuttaki bir evde sesler kaçınılmazdı. Ve bir yazarın hayal gücüyle birleşince her ses tehdit haline gelirdi.
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Lowen, gerilim kitapları yazarı olarak kariyerine bir süreliğine -annesinin kanser ile savaşında ve son günlerinde yanında olmak ve bakımını üstlenmek için- ara vermiş bir yazardır. Annesinin ölümünün ardından bir yayınevi ile toplantıya katılarak geri dönmeyi planlamaktadır. Ancak toplantının kendi kitaplarıyla ilgili olduğunu düşünürken bambaşka bir konu üzerine olduğunu öğrenir. Lowen'a ciddi miktarda bir mevla karşılığında gerilim romanı yazarı olan Verity'nin başladığı serinin son üç kitabını yazması. Çünkü Verity bir kaza geçirmiştir ve artık yazamıyordur. Onun yarım bıraktığı seriyi ortak yazar olarak tamamlaması istenmektedir. Maddi yönden çıkmazda olan Lowen bu teklifi kabul eder. Bir süreliğine Verity, kocası Jeremy ve oğluyla beraber yaşamak için onların evine gider. Amacı Verity'nin taslaklarını bulup, göz gezdirip seriye devam etmektir. Ama hesaba katmadığı şey Verity'nin odasında bulacağı taslaklar, ölen ikizleri ile ilgili gerçekler ve bütün bunların ardındaki sırlardır. Lowen, o evde yaşananları tek tek ortaya dökerken bir yandan da Jeremy'e aşık olmaya başlamaktadır. Büyük bir sırlar döngüsünün içinde olan Lowen'in bunlarla nasıl başa çıktığı ve bu sırları tek tek açığa çıkmasını okuyoruz. 

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kitap ciddi anlamda gizem ve gerilim türünde oldukça güzel kurgulanmıştı. Güçlü bir şekilde, oturaklı, bu türü sevenler için şaşırtıcı olmasa da yazarın okurları için oldukça şaşırtıcı bir kurguya sahip. Bu türü sevenler için şaşırtıcı değil diyorum çünkü en son bölüme kadar şunu söylemeliyim ki okurların verdikleri tepkiden sonra ciddi anlamda bir ters köşe bekliyordum ama sonunu tahmin ettiğim bir kitaptı. Şuan çok sık olmasa da bu türü üniversite zamanlarımda çok okudum ve daha da önemlisi oldukça iyi yazarlardan bu tür kurgular okudum bu yüzden son bölüm hariç kitap tam da beklediğim ve tahmin ettiğim gibi gitti. 

Son bölüm ise... bu kitabı bu kadar şaşırtacak tek bir şey olur dedim. Bu türün okurunun işte bu be diyerek tatmin edecek tek bir detay ve ters köşe olabilir dedim o da zaten kitabın son bölümünde bana istediğimi verdi. 

Bu sözlerimden kitabı eleştirdiğimi düşünmeyin, asla eleştirmiyorum ki zaten kitabı da çok sevdim. Bunu asla inkar edemem. Cidden güzeldi ve içimdeki gerilim/gizem kurgularına duyduğum özlemi bastırdı. 


~~~*~~~
Bir insan hayatındaki tüm olumsuzlukları yok eden birini bulduğunda o insandan beslenmemesi zordur. 
~~~*~~~



Kitabın başlama şekli, kaza, kazanın anlatım şekli, kanlı detayları, Lowen ve Jeremy'nin karşılaşması güzel kurgulanmıştı. 

Verity ile ilgili taslakları okumak muhteşemdi. Kesinlikle içimdeki küçük caniyi fena besledi :) Jeremy'nin çocuklarına karşı bağlılığı, Verity ile yaşadıkları, Lowen'a karşı hisleri güzel anlatılmıştı. 

Hatta Verity'nin Jeremy ile ilgili anlattıkları çok iyiydi. Nasıl bir adam olduğu, karakteri ve baba olarak çocuklarına olan bağlılığı ile karısına olan bağlılığı çok güzel anlatmıştı. O adama ben bile aşık olabilirdim. 

Kitabı okurken hep kendimi bir filmi izliyormuş gibi hissettim. Bazı yerlerde hadi ama hazırım olayın patlamasına falan dedim. O kadar kaptırmıştım okurken. Yazarın bu türdeki tek kitabı sanırım bu... tek olmasa da ilk kitabı. Ama çok iyi altından kalmıştı bence. 

Kitabın son bölümü ise... hangisi doğru hangisi yanlış soru işaretlerini okurun kafasında bırakırken hikayenin devamını okurun hayal gücüne bırakıyor. Bana sorarsanız doğru olan şey neydi... Verity'nin son hamlesi intikam ateşiyle yapılmış ve suçluluk psikoloji yükleme amacıyla da yapılmış olabilecek bir hamle olabilirdi. Ama aksi de olabilir... 

Kitabı ciddi anlamda çok çok beğendim. Ha bana sorarsanız insanların onca verdiği tepkinin normal olduğu bir kurgu muydu bence değildi. Dediğim gibi bu türün okuru için ciddi anlamda öylesine şaşırtılacak bir kurgu değildi. Her ne kadar sonu tatmin edici olsa da. Ama bu türü okumayan için şaşırtıcı olabilir tabi :) 

Ben sevdim, tavsiyemdir. Benim nazarımda 5 üzerinden 5'lik bir kitaptı. 


~~~*~~~
"Oyuna neden girdiğine odaklanma. Sadece bitiş çizgisine odaklan."
~~~*~~~



Kitabın adı     : Verity: Gerçeğin Diğer Kıyısı
Orijinal adı     : Verity
Yazarı            : Colleen Hoover
Çevirmen        : Yeşim Öksüzoğlu
Yayınevi          : Epsilon
Sayfa sayısı     : 298

Kitabın tanıtım yazısı: 

Lowen Asleigh, yaşadığı finansal krizin ardından evini kaybetmek üzere olan bir yazardır. Büyük bir umutsuzluk içinde olduğu sırada beklenmedik bir teklif alır. Geçirdiği kaza sebebiyle kitap yazamayacak durumdaki ünlü yazar Verity Crawford’ın çoksatan serisini tamamlayacak ve karşılığında Verity’nin eşi Jeremy’den hayatını tamamen değiştirecek yüklü miktarda bir ödeme alacaktır.

Lowen kendini kısa süre içinde Verity’nin gözlerden uzak evinde bulur. Göl kıyısındaki bu muhteşem malikânede onun seriye dair tuttuğu notlarını okuyacak ve serinin devamını yazacaktır. Ne var ki Lowen bilinci yerinde olmayan Verity’nin notları arasında onun acımasız bir dürüstlükle yazdığı otobiyografisini de bulur. Gerilim türünde bir başyapıt sayılabilecek bu otobiyografide iki kızını da kaybeden Verity kızlarının gerçekte nasıl öldüğünü anlatmıştır. Lowen okudukça dehşete kapıldığı bu taslağı, Verity’nin her şeyden habersiz eşine göstermekle yok etmek arasında bir seçim yapmak zorundadır.

Colleen Hoover içgüdülerimize, bilinçaltımıza ve gerçeğe meydan okuyor. 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın