16 Haziran 2024 Pazar

2 Rebecca Yarros - Dördüncü Kanat (The Empyrean #1)


~~~*~~~
"Tarihi değiştirmek ve hatta silmek için umutsuz bir nesil yetiştirmek yeterlidir."
~~~*~~~


 Sonunda ben de Dördüncü Kanat okuyanlardan biriyim. Aslında itiraf etmek gerekirse, okumaya niyetim yoktu ve almamıştım ama okuyan arkadaşım Çiğdem resmen mahalle baskısı yaptı. Kitabı okumamız için bir baskı yaptı ve çok seveceğimi söyleyince bende dayanamadım aldım hatta öyle ki bunu okumadan ikinci kitabı da aldım. Öyle bir çılgın anı yaşadım... sonunda da kitabı okudum! 

Tek kelimeyle muhteşemdi! 

Verdiğim her kuruşa değdi diyebilirim. 

5 kitaplık bir seri olan The Empyrean Serisinin ilk kitabıydı Dördüncü Kanat, ikinci kitap da Demir Alev'di ve o da çıktı. Sonucunda kalan 3 kitap henüz çıkmadı onları beklemedeyiz umarım çabucak çıkar diye dua ediyorum. 

Fantastik romans türünde bir kitap. Ejderhaları konu alan bir kurgusu var ki zaten kitap tasarımlarından da anlaşıldığı gibi, ayrıca smut sahneleri var falan ama klasik aşk romanlarında da gördüğümüz kadar diyebilirim. Sadece 2 sahnesinde smut detay vardı yanlış hatırlamıyorsam onun haricinde tamamen heyecanlı, aksiyon dolu, soluksuz okunan detaylarla okunan bir kitaptı. 


~~~*~~~
"Burası saçmalıkları ve incelikleri kesip atıyor, özünde kim olduğunu ortaya çıkarıyor."
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Violet, 20 yaşına kadar Katipler Birliğine girmek için hazırlanmış, babası tarafından bu konuda eğitilmiş bir genç kızdır. Ablası Mira ve ağabeyi Brennan, birer Ejderha Binicisidir onlar kadar cesur ve güçlü olmadığı için ve onlardan daha farklı fiziksel ve zeka özelliklerine sahip olduğu için Katipler Birliğine girmeyi hedeflemektedir. Ancak babasının ölümü daha da önemlisi 5 yıl önce yaşanan isyan sonucunda ağabeyi isyancılar sonucunda öldürülmüştür. İsyan sonucunda da isyancılar yakalanmış idam edilmiş çocukları da isyancı çocuklarını belirtilen dövmeler yapılmış ve zorunlu olarak Biniciler bölümü girilmesi üzerine anlaşılmıştır. Bütün bunların arasında Violet, annesinin zoruyla aldığı birkaç aylık aldığı eğitim sonucunda Biniciler Bölümüne kayıt olmuş ve Basgiath'a girerek bir ejderha ile eşleşmek için eğitilecektir. Bütün bu eğitimlerden ve okulda hayatta kalma savaşına girecektir. Violet henüz okulun giriş köprüsünde ağabeyini öldüren adamın oğlu olan Xaded ile karşılaştığında ikili arasında bir nefret-intikam ilişkisi başlamıştır. Bunun yanında bir de Xaded'in lider olduğu Dördüncü Kanat birliğine atandığında hayat onun için iyice çekilmez olur. Çünkü hem isyankarların ailelerini öldüren bir generalin kızı olarak Violet, herkesin hedefindedir. Sınavlara hazırlanıp, zekasını kullanarak hayatta kalmaya çalışırken edindiği arkadaşlıklar, girdiği sınavlarla günler geçiyordur. Asıl hayatta kalma savaşı Harman zamanında eşleştiği ejderhanın kimliği, gücü ve herkesin gözüne batması da ortalığı karıştırır. Çünkü bir çift olan ejderhalardan birine eşleşmiştir. Bütün bunların yanında da aşık olmaması gereken düşmanının oğluna, Xaden'e aşık olması ortalığı da karıştırır. Şimdi Violet, hem güçlü bir ejderha ve aşkı Xaden ile savaşmak zorundadır bir de bütün bunların yanında saklanan sırlar, ihanetler, yalanlar ortaya çıktığında Violet'ın baya sınavdan geçmesi ve baş etmesi gereken problemlerle yüzleşmesi aslında içinde ne kadar güçlü bri savaşçı olduğunu da ortaya çıkarır. 

Şimdi ona öğretilen doğrular ile gerçekler arasında baş etmesi gereken problemler onu beklemektedir. 

Öncelikle şunu demek istiyorum. Kitabın ilk sayfasından son sayfasına kadar bitmeyen aksiyon, heyecan var. Kalınlığı göz korkutmasın çünkü kurgusu öyle bir akıcı ki okurken sayfalar akıyor ve ne kadar okuduğunuzu anlamadan bakıyorsunuz ki onlarca sayfa okumuşsunuz. 


~~~*~~~
Gücüne bağlı değilsen işe yaramazsın ve onu kontrol edemiyorsan da tehlikelisin demektir. Seni harika bir binici yapan ikisinin ortasını bulmaktır.
~~~*~~~


İlk sayfasından Violet'ın savaşı başlıyor ve son sayfasına kadar devam ediyor. Hatta yazar öyle okuru şaşırtıyor ki kitabı okurken bu karaktere bir şey olmaz dediğiniz noktada karakterler ölüyor. Zaten okula daha giriş sayfasından öğrenciler ölmeye başlıyor, kitabın sonuna kadar. Bu konuda yazarımız baya acımasız. Ama bu kitaba da o yakışıyor ve daha çok gerçekçi görünüyor. Çünkü savaşa giriş de hiç zaiyat vermeden savaşı kazanamazsın, dolayısıyla da yazar da bunun bilincinde ve karakterlerini öldürmekten geri kalmıyor. 

Bu arada yorumumda spoiler verme ihtimalim çok yüksek çünkü söylemek istediğim çok şey var ve içimde tutmaktansa burada dile getirmek istiyorum bunları. Sonra bana İnci bizi uyarmadın demeyin. 🙊😇

Violet'ın karakteri, zekası, olayları incelemesi, ele alış şekli, problemlerle baş ediş şekli çok iyiydi. Özellikle zekasıyla kendini gösterdiği kısımlarda aferin be kızım modundaydım. O minder dövüşlerinde rakiplerini yenme şekilleri çok iyiydi. Hatta çok zekiceydi. Bir de sonlarda bir oyunca kazanmak için düşmanın ele geçirmesi gereken bir şey getirin dediğinde Violet'ın fikri, ortaya koyduğu hamleler çok iyiydi. Hatta o anlarda Xaded'ın da onu takdir eder gülümsemesi beni de gülümsetti.

Bunların yanında İmtihan kısmındaki detaylar, okulun girişindeki köprü, ejderhalarla ilk karşılaşması ve Harman detayları çok iyiydi. Zaten Violet'ın İmtihan'dan geçebilmesi için kullandığı zeka, sonrasında kanunları kendi çıkarına göre açık arayıp hamleler yapması çok iyiydi. 

Harman ise... off süperdi. Jack ve tayfasına karşı Küçük Altın Ejderha'yı yani Andarna'yı savunma şekli, onun için kendini feda etmesi çok iyiydi. Zaten o sahnelerin karşılığında da Tairn ile eşleşti. En korkutucu, en güçlü, lider ejderha olan Tairn... Hatta öyle ki Andarna ile de eşleşti.
Okulun en zayıf halkası olarak görülen Violet, iki ejderha ile eşleşti. 😉

Zaten Violet için olaylarda en çok o sahnelerden sonra başladı. 


~~~*~~~
"Burası ilkokul değil. Bu bir savaş ve bunu daha önce de söylediğimi duymuşsundur, cephede olmayanların unutmayı tercih ettiği çirkin bir gerçek var ve o da savaşta her zaman ölümlerin olduğudur."
~~~*~~~


Bu arada Violet'a girdim ama Xaden için hiçbir şey demedim. Xaden'ın hayatı zaten çok trajedik ve daha da önemlisi de bir isyankarın oğlu olduğu için maruz kaldığı muamele cidden çok kötüydü. Zaten isyankarların çocukları zorunlu olarak Basgiath'a girmek zorundalar ve ya ölecekler ya hayatta kalıp sadakatlerini karşılayacaklardır. Xaden, gözü karalığı, kendisi gibi isyankar çocuğu olan gençleri hayatta tutmak için çabalaması çok takdire şayandı. Ailelerinin yaptığı ihanetin bedelini çocuklarının ödemesi de zaten oldukça vahşi olması bir yana maruz kaldıkları muamele sinir bozucuydu. Çünkü isyankar çocukları olduğu belli olsun diye dövmeler yapılmış ve kendilerini direk belli ederlerken herkesin hedefi olmaları da zaten onlar için yapılmış en büyük ceza... 

Xaden ise eşleştiği ejderha, sahip olduğu mühür gücü, bunların yanında da fiziksel gücü ve liderlik potansiyeli de onu her ne kadar Dördüncü Kanat Lideri yapsa da kendisi bunların yanında korkulan biri ve izlenen biri. 

Violet'ın da Xaden'dan uzak durması gerekirken onunla yakınlaşması daha da önemlisi her ikisinin eşleştiği ejderhaların çift olması hem Violet'ı hem de Xaden'ı birbirine bağlayıp da hayatlarını birbirinin içine girmesine sebep olmuştur. Tabi bunların yanında da her ikisinin de birbirine karşı hissettiği çekim ve yüreklerinde filizlenen aşk da ikilinin birbirinden uzak durmasına mümkün kılmamaktadır. 

Xaden'ın Violet'ı eğitmesi, onun daha güçlü olması için arkadaşlarından ona eğitim vermeyi istemesi çok güzeldi. Hatta ikisinin minderde karşılaşmaları ise soluksuz okunuyordu. 

Bir de şey vardı... Violet'ın Ejderhası Tairn ile Xaden'ın ejderhası Sgaeyl'ın çift olması ve birbirlerinin hislerini hissetmeleri sonucunda ejderhaların çiftleşmelerini hissetmelerinde çok güldüm. Girdikleri o arzu girdabında ikilinin çırpınışları süperdi. 

Tabi bunun yanı sıra zihinden konuşmaları, atışmaları, birbirlerine laf sokmaları müthişti. Bazı yerlerde çok eğlendim. 


~~~*~~~
"Bazen bir savaşın doğru tarafında başlayıp yanlış tarafında bitirebileceğini hiç düşüdün mü?"
~~~*~~~


Violet'ın odasında uğradığı saldırı, Xaden'ın ona yardımcı olması, sonrasında Jack ile yaşadıkları, hatta öyle ki görevler sırasında yaşadıklarından sonra Violet'ın Jack ile intikam yaşamadı süperdi. 

Violet'ın katip olmak için aldığı eğitim binici olduğunda ne gibi işe yaracağı düşünülürken aslında zekasını öyle bir kullanıp da onu kendi çıkarına kullanması süperdi. Hele babasının ona okuduğu o masal kitabıyla ilgili detaylar, Mira'nın ona verdiği Brennan'ın bıraktığı günlük çok iyiydi. 

Kitabın sonunda Athebyn'de yaşananlar... nasıl bir şekilde ihanete uğradıkları ve yapmak zorunda kaldıkları seçim çok iyi anlatılmıştı. 

Violet'ın içinde kaldığı kararsızlık, ikilem, uğradığı ihanet ve daha da önemlisi en güvendiği kişilerin kendisinden sakladığı sırlar onu tam bir yıkım olsa da savaşına devam etmesi çok iyiydi. Zaten Athebyn'deki saldırı, öğrendiği gerçekler ve babasından öğrendiği kimsenin bilmediği ama onun bildiği bazı gerçekler ile savaşması da çok iyiydi. 

Savaşta da yaşananlar baya nefes kesiciydi. Yorumun başlarında da dediğim gibi yazar karakter öldürmekten çekinmiyor ve yüreğinizde yer edinip de sevdiğiniz karakterlerin öldüğüne şahit olabiliyorsunuz. 

Hatta son savaş sahnesinde Violet'ın Tairn ve Andarna'dan aldığı güç ile kendi sınırlarını zorlarcasına savaşması da çok güzeldi. 

Yaa Andarna bu arada bebek bir ejderha ve çoook tatlıydı. Hep okurken gözümün önünde devasa ejderhanın ayaklarına dolanan bir ejderha hayal ederek okudum ve çok eğlendim. Yaramaz velet gibiydi gözümde. 



~~~*~~~
"Bir nesil metni değiştirir. Sonraki nesil o metni öğrenmeyi seçer. Onların ardından da gelen nesil büyürken bu yalanlar tarihin gerçekleri olup çıkar."
~~~*~~~



Bu arada söylemezsem içimde kalır, okurken ilk sayfadan itibaren Xaden'a aşık oldum. Okursanız kendinizi buna hazırlayın çünkü adam muhteşem. 😍

Kitabın sonu ise... öyle bir bitti ki yok artık dedim. Keşke ikinci kitap yanımda olsaydı da hemen başlasaydım moduna girdim. Çünkü çok fena bitti. Offf İstanbul'a dönsem de kitaba başlasam... bu ay araya girecek bir kitap daha 😇

Ve evet, bu seriye dalmış bulunuyorum, pahalı kitaplar ama gerek tasarımı gerek kitap kalınlığı gerekse kurgusu dikkate alındığında değer mi evet değer ama fiyatı fazla mı evet fazla da... 

Ne yazık ki battık bu batağa ve seriyi okuyacağız. 

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 5 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟🌟


~~~*~~~
"Zor işlerden korkmuyorum, özellikle de ödüllerin ne kadar tatlı olduğunu bildiğim zaman. Sensiz yaşamaktansa bu savaşı kaybetmeyi tercih ederim ve bu kendimi sana tekrar tekrar kanıtlamam gerektiği anlamına geliyorsa bunu yaparım. Bana kalbini verdin, o bende kalacak."
~~~*~~~



The Empyrean Serisi
  1. Dördüncü Kanat
  2. Demir Alev




Kitabın adı     : Dördüncü Kanat
Orijinal adı     : Fourth Wing
Yazarı            : Rebecca Yarros
Çevirmen        : Elif Dinçer
Seri Bilgisi      : The Empyrean #1
Yayınevi         : Olimpos Yayınları
Sayfa sayısı    : 672

Kitabın tanıtım yazısı: 

New York Times çoksatan yazarı Rebecca Yarros’un kaleminden ejderha binicilerine özel savaş akademisinin seçkin ve acımasız dünyasına hoş geldiniz!

Kitaplar ve tarih arasında sakin bir hayat süren yirmi yaşındaki Violet Sorrengail’in Kâtipler Bölüğü’ne girmesi beklenmektedir. Ancak general –aynı zamanda pençe kadar sert olarak bilinen annesi– onun Navarre’ın seçkinlerinden biri, yani bir ejderha binicisi olması için yüzlerce adayın arasına katılmasını emreder.

Fakat herkesten ufak ve narin olduğunuzda ölmek an meselesidir... çünkü ejderhalar “kırılgan” insanlarla bağ kurmazlar. Onları küle çevirirler.

Bağ kurmak isteyen ejderhaların sayısı adayların sayısından az olduğu için çoğu aday başarı şansını artırmak adına Violet’ı öldürmeye hazırdır. Kalanlarsa onu sırf annesinin kızı olduğu için öldürmek ister. Biniciler Bölüğü’nün en güçlü ve de en acımasız kanat lideri Xaden Riorson gibi.

Violet, bir sonraki gün doğumunu görmek için bile zekâsının her zerresini kullanmak zorundadır.

Öte yandan her geçen gün dışarıdaki savaş daha ölümcül bir hâl almakta, krallığın koruma bölgeleri tek tek yıkılmakta ve ölü sayısı artmaktadır. Daha da kötüsü, Violet önderlerinin korkunç bir sır sakladıklarından şüphelenmektedir.

Arkadaşlar, düşmanlar, sevgililer… Basgiath Savaş Akademisi’ndeki herkesin sakladığı bir şeyler vardır çünkü bu akademiye bir kez girdiniz mi kesin sadece iki şekilde çıkabilirsiniz: mezun olarak ya da ölerek.








2 yorum :

  1. Bu seriyi instagramda bookstagramlar hep paylaşıyordu. Yorumunuzu okuyunca gerçekten güzel bir seri olduğunu anladım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bookstagramlar yüzünden bende almayı erteliyordum hep ama okuyan bir arkadaşım ki kendisi bir bookstagram ya da blogger değil, mutlaka okumamı söyleyince denedim ve çok sevdim. Fantastiktik türü seviyorsanız denemelisiniz. :)

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın