17 Ağustos 2019 Cumartesi

0 J. R. R. Tolkien - Beren ile Luthien


~~~*~~~
"Ah Beren, Beren!" diye duyuldu kızın 
çığlığı, "iş işten geçtikten sonra mı yoksa
buldum seni? Heyhat! Burada
uzanmış yatan, yerde, soylu ırkın en
soylusunu, beyhude yere kucaklıyor kederin!
Heyhat! Bir zamanlar kavuşmalarımız o kadar tatlı 
geçerken şimdi kavuşmamız için de mi olacaktı göz yaşları!"
~~~*~~~

Kitap çıktığından beri ilgimi çekmişti, gerek kapak tasarımı gerekse arka kapak yazısı ile... eee artık beni de tanıyorsunuz içerisinde aşk olan her şeyi severim özellikle de destanlara konu olmuşsa tam benliktir diye düşünerek çıktığı gibi aldım bu kitabı da. 

Ancak pek de beklediğim gibi çıkmadı ne yazık ki.

Daha önce J. R. R. Tolkien hiç okumadım belki adamın kendi yazım tarzı, diğer kitapları da böyledir bilemiyorum ama gerek başlangıçta olsun gerek de aralarda hikayenin arasına girip de bilgi amacıyla yazılmış kısımlar beni kitaptan fazlasıyla kopardı. Ah, destan içerikli kitaplarda böyle yazılıyorsa da daha önce okumadığımdan bilemiyorum ama pek tarzım değilmiş onu anladım.

Beren ile Luthien'in hikayelerinin anlatıldığı kısımlar çok güzeldi. Başlarda hızlı bir düz hikaye tarzındaydı anlatım. Sonra şiirsel bir anlatım oldu. Bu destanın farklı bir şekillerde anlatımlarıydı. Bu şekilde kıyaslama ve detaylandırmayı sevdim. Özellikle de şiirsel anlatımı çok sevdim. 

~~~*~~~
Luthien ya tek başına ölecek, ya da 
seninle baş kaldıracak senin yanında
ölüme; saklanmış seni bekleyen yazgıya
birlikte gidecek seninle yan yana.
~~~*~~~

Kitabın bölüm başlarındaki resimler, kitabın arasındaki kuşe kağıda sahnelerden esinlenerek yapılmış resimler çok güzeldi. 

Destansı bir aşkı destansı bir anlatımla okumak zevk verdi ama dediğim gibi baştaki ve aralardaki bilgilendirmeler biraz sıktı beni. 

Sizler nasıl bulursunuz bilemiyorum ama ben gerek yazarın gerekse bu türde okuduğum ilk kitaptı ve tarzım olmadığını keşfettim.

Umarım okumayı planlayanlar beğenirler...

~~~*~~~
"İşte Canım Kralım, size arzu etmiş olduğunuz bu harikulade mücevheri veriyorum,  yol kıyısında bulunmuş önemsiz bir şey sayılır bu çünkü bana soracak olursanız bir zamanlar aklın alamayacağı kadar güzel bir şeye sahiptiniz ama şimdi o benim."
~~~*~~~

Kitabın adı        : Beren ile Luthien
Orijinal adı       : Beren and Luthien
Yazarı                : J. R. R. Tolkien 
Hazırlayan        : Christopher Tolkien
Çizimler            : Alan Lee
Çevirmen          :  Çiğdem Erkal
Yayınevi             : İthaki
Sayfa sayısı        : 281

Kitabın tanıtım yazısı: 

Tolkien’in yayımlanmayan metinlerinden derlenerek başlı başına bir kitap haline getirilen Beren ile Luthien’in destansı hikayesi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion ve Tolkien’in yarattığı Elfler, İnsanlar, Orklar ve Cücelerle dolu Orta Dünya hayranlarını bir kez daha bir araya getirecek.

J.R.R. Tolkien’in İlk Çağ’daki destanları ve mitleri anlattığı Silmarillion’ın gelişiminde büyük bir rol oynayan Beren ile Luthien’in hikayesinin yazım sürecinde pek çok detay değişse de gölgelenen aşkları hep baki kaldı: Beren ölümlü bir İnsandı, Luthien ise ölümsüz bir Elf. Önemli bir Elf beyi olan babası, kızının Beren’le olmasına karşıydı ve eğer Luthien’le evlenmek istiyorsa Beren imkansız bir görevi yerine getirmek zorundaydı. Beren, Luthien ile birlikte kötülerin en kötüsü, Kara Düşman, Morgoth olarak da bilinen Melkor’dan en değerli mücevher Silmarili çalmaya çalışacaktı.


Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Luthien’in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın