19 Ağustos 2019 Pazartesi

0 John William Polidori - Vampir (Karanlık Kitaplık #16)


~~~*~~~
Yaşarken ölü olmak, bir mahkumiyettir.
~~*~~~

Karanlık Kitaplık'tan beklediğim türde bir kitap olduğunu söylemeliyim. Melezler kitabının fiyaskosundan sonra bu kitabı cidden sevdim. Beklentimi karşıladı ve aradığım buydu dedim. Hem kapağının güzelliğine hem de kurgunun iyiliğine vuruldum diyebilirim. 

John William Polidori, Villa Diodati buluşmalarından birinde oluşturulan bir hikayeydi Vampir. Ancak bu hikaye daha sonra Lord Byron adıyla basılıyor. Hikaye de sonrasında başlıyor zaten. Vampir kurgusu nerede başlayacak diyorsunuz ancak öyle bir noktada başlıyor ve sonunda öyle bir detay veriyor ki tam tadında bırakıyor kitabı.  

Bence çok da güzel bir hikayeydi. Akıcıydı, kitabın hangi ara bittiğini anlamıyordunuz. Günümüz vampir hikayelerindeki gibi aşk meşk değildi kurgusu, tabi ki öyle bir beklentiniz varsa okumayın boşuna. 

Ayrıca korku diye düşünüp de beklentiye girmeyin bence korku değildi. Gizem vardı fazlasıyla belki aralarda gizemin verdiği ürperme olabilir ama daha fazlası yok. O yüzden korku diyerek okumayın beklentinizi karşılamaz. 

Ayrıca Gotik Edebiyatında da yer alan bir hikaye olduğunu da dile getirmeliyim. 

Bu tür kitaplara çok fazla detay verilerek yorum yazılmaz ancak şunu söylemeliyim ki beklediğimden daha iyi çıktı. 

~~~*~~~
İyilikleri gizli yapmak ve dünyanın övgüsünden kaçınmak, erdemli bir yüreğin ve kendinden emin bir vicdanın en kesin delilidir.
~~*~~~

Kitabın adı        : Vampit
Orijinal adı       : The Vampyre: A Tale
Yazarı                : John William Polidori 
Çevirmen          :  Yiğit Yavuz
Yayınevi             : İthaki
Sayfa sayısı        : 64
İthaki Dizi Adı   : Karanlık Kitaplık #16

Kitabın tanıtım yazısı: 

Modern vampir mitinin öncülerinden ve gotik korku edebiyatının klasik yazarlarından kabul edilen John William Polidori, Lord Byron’ın özel doktoru ve arkadaşıydı. Lord Byron, Percy Shelley ve eşi, Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley’yle beraber korku hikâyeleri okudukları gecelerde doğan ve 1819’da yayımlanan bu öykü, Bram Stoker’dan Anne Rice’a, Alan Ball’dan Francis Ford Coppola’ya kadar birçok sanatçıyı etkiledi. Eser, satış kaygıları nedeniyle Lord Byron’ın ismiyle yayımlandı. John William Polidori hem eserini kendi ismiyle yayımlatamamanın bunalımı hem de kumar borçlarının yarattığı baskılar nedeniyle yirmi beş yaşında intihar etti. Ancak Vampir ve Polidori’nin yarattığı Lord Ruthven karakteri iki yüz yıldır okurların hayal güçlerine ve kâbuslarına musallat olmaya devam ediyor.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olan İngiliz centilmen Aubrey, yüksek sosyetenin içine yeni giren gizemli Lord Ruthven’in etkisine girer. Lord Ruthven’in bilinmeyen geçmişi, tuhaf davranışları Aubrey’nin merakını cezbetmektedir. Ancak genç adam, kısa sürede yeni arkadaşının şatafatlı görünümünün altında kötücül birinin gizli olduğunu keşfedecektir. İkilinin Avrupa gezileri sırasında Lord Ruthven onlara saldıran bir grup haydut tarafından yaralanır. Son nefesini vermeden önce Aubrey’den ölümünü ve işlediği suçları toplam bir yıl bir gün kadar gizli tutmasını rica eder. Ancak Lord Ruthven ölümünden bir yıl sonra Londra’da tekrar göründüğünde ve Aubrey’nin kız kardeşine kur yapmaya başladığında adamın korkunç sırrı da ortaya çıkar.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın