Yorumuma tiyatro oyununa dair bilgi vererek başlamak istiyorum. Oyunun künye bilgisi;
Perde : İki perdeSüre : 140 dakikaTürü : DramKonu : William Shakespeare’in en beğenilen eserlerinden biri olan Othello, yeniden seyirciyle buluşuyor. Emine Ayhan’ın dilimize kazandırdığı bu etkileyici eser, aşk, kıskançlık ve ilişkilerin ötesinde; politika, sınıf farklılıkları ve kimlik meselelerini de derinlemesine ele alıyor. Kemal Aydoğan’ın yönetmenliğinde, güçlü bir tasarım anlayışı ve başarılı oyuncu kadrosuyla sahnelenen oyun, sezon boyunca Moda Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Oyuncular : Caner Cindoruk, Yılmaz Sütçü, Mert Şişmanlar, Seray Akülker, Mesut Karakulak, Yağmur Ilgım Öztekin, Ahmet Saka
Sahne Arkası : Kemal Aydoğan (Yönetmen), İrfan Varlı (Işık Tasarımı), Dengin Ceyhan (Müzik), Mesut Karakulak (Asistan)
Öncelikle oyun hala sahneleniyor. Muhtemelen bu sezon sahnelenecek dolayısıyla gitmek istiyorsanız hala şansınız var. Oyunculuklar ve sahnelenen oyunun performansı oldukça iyiydi.
Caner Cindoruk için zaten kelimelerle performansını anlatmaya gerek olduğunu düşünmüyorum, sonucunda kendisini kanıtlamış bir oyuncu olarak televizyonlarda yeterince gördük. Evet canlı performans ile televizyonlardaki performansları arasında farklar olabiliyor ama şu bir gerçek ki profesyonelliğini sahnede de ortaya koyuyordu. En basitinden oyunculuğuna laf etmek bence zaten mümkün değildi ve iki diyalogda kelimeleri telaffuz ederken dilinin sürtmesine rağmen durumu toparlaması oldukça iyiydi. Caner Cindoruk zaten Othello olarak karşımızdaydı ve oyunun en önemli parçasından biriydi diyebilirim.
En etkileyici performanslardan biri Mert Şişmanlar'ın performansıydı. Kendisi Iago karakteriyle karşımızdayıdı. Ayakta alkışlanması gereken bir oyunculuk sergiledi. Kıskançlık-arzu-güç konusunda hissettiklerinin dışa vurumu ve bunu yaparken de ruhsal ve psikolojik olarak sergilediği tavırları performansına yansıtması takdiri hak eden bir durumdu. Rolünün kelimenin tam anlamıyla hakkını vermişti.
Göze çarpan bir diğer oyunculuk da Yılmaz Sütçü'ye aitti. Oyun başlarken tek kişilik anlatımı, sonrasında oyunun içinde yer aldığındaki iki karakterde birden oynaması ve çok önemli bir detay da kadın rolüne de bürünebilmesi... Muhteşemdi. Güldürürken de düşündüren hamleleri, sözlerindeki veya diyaloglarındaki imalar ve mesajlar çok yerinde ve güzeldi.
Her ne kadar Othello, bir aşk hikayesi gibi görünse de aslında toplumsal problemlerimizi de ortaya koyan, insanların hayatlarını çok kolay harcandığını gözler önüne seren ve bütün bunların yanında da insanoğlunun aslında tam anlamıyla kimseye güvenmediğini ve güvenmek için de çaba harcamadığını gösteren bir oyundu.
Oyuna dair eleştirebileceğim tek şey dekordu. Belki biraz daha fazla dekor olabilirdi ama o konuda da yargılamıyorum kimseyi çünkü uygun biletleri, profesyonel oyuncularıy ve devlet desteği almadan sahnelenmesiyle ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum.
Seyirciyi çok iyi avuçlarında tutan, pür dikkat izlettiren, kahkaha attıran ama aynı zamanda da çoğu sahnesinde izleyiciye mesajlarını verene müthiş bir oyundu. Şansınız olursa izleyin derim.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın