23 Ağustos 2020 Pazar

2 John Boyne - Çizgili Pijamalı Çocuk


~~~*~~~
"Bunca zamandır, yaşadığın yeri odamın penceresinden izliyorum; ancak daha neye benzediğini görmüş değilim."
"Hoşuna gitmezdi," dedi Shmuel. "Seninki çok daha güzel," diye ekledi.

~~~*~~~



Bu kitabı okurken sonunda ağlayacağımı biri bana söylemeliydi... 

Ama kimse beni bu konuda uyarmadı! Eğer ki bu yorumu okuyorsanız ben sizi uyarıyorum kitabın son 3-5 sayfasında yaşananlara ağlayacaksınız ve kitabı gözyaşlarınızla kapatacaksınız! 

Çizgili Pijamalı Çocuk kitabını 13 yaşındaki kuzenimle beraber okudum. Okuma alışkanlığı edindirmek için onunla beraber kitap okumaya başladık ve ilk kitabımız Çizgili Pijamalı Çocuk oldu. 

Ben normalde Auschwitz içerikli kitapları okumayı severim çünkü tarih kitaplarında, internet sitelerinde anlatılanlardan daha fazlası olduğuna inanmışımdır hep ki her zaman da öyledir. Bu temalı kitaplarda direk o zamanı yaşamış kişilerin anlattıkları ya da kurgulanmış hali okurla buluştuğu için görünmeyen olayları da yaşamları da önümüzde sunduğundan dolayı ilgimi her zaman çekmiştir. 

Bu kitabı da seçme neden biraz da bu yüzdendir. Ki kuzenim de seveceğini düşününce başladık bu kitaba. 

~~~*~~~
"Bruno, bazen hayatta seçme şansımızın olmadığı şeyler yapmamız gerekir."

~~~*~~~



Kitabın konusundan birazcık bahsetmek gerekirse; babası bir kumandan olan Bruno, Berlin'deki evinden taşınıp Out-With'e giderler. Aslında Auschwitz'i Bruno öyle telaffuz etmektedir. Orada yalnızlığından ve arkadaşsızlığından şikayetçiyken bir gün kendi camından gördüğü tellerin ardındaki insanları merak edip de yanına gittiğinde kendiyle yaşıt olan Shmuel ile tanışır. Aralarındaki tel örgülere rağmen arkadaş olan iki çocuk, sadece konuşarak birbirlerinin tek arkadaşları olurlar. Onların arkadaşlıklarını ve farklı hayat şartlarını okurken o tel örgülerin iki çocuktan çaldığı çocukluğu okurken her şeye rağmen beraber olabilmelerini okuyoruz. Ayrıca hayatın onlara hazırladığı sürprizi de okuyoruz. 

Henüz 9 yaşındaki küçük iki çocuğun bütün farklılıklara rağmen arkadaş olması ve sadece konuşarak birbirleri ile paylaşımları çok güzeldi. Aslında bir de kaybettikleri çocukluklarını okuyorduk. 

Okuduğum bir kitapta savaşın çocuklar için insanlık suçu olduğu yazıyordu ve bunu bu kitapta bir kez daha anladım ki evet en büyük insanlık suçu... 

Yukarıda dediğim gibi kitabın son üç ya da beş sayfası ağlamam neden oldu çünkü Shmuel ve Bruno'nun arkadaşlığının sonucu... işte en büyük insanlık suçuydu... 


Yazarken bile gözlerim doluyor ama söylemem çünkü spoilerin dibinin de dibi olur. Ama şunu söylemezsem içimde kalır, okuduğum satırlarda Bruno ve Shmuel'in el ele tutuşmaları ve Gretel'in kardeşi Bruno için son düşündükleri... ben de ipleri koparak satırlardı. 

Çocukların masum dünyalarına böylesine vahşet yakışmıyordu, böylesine acımasızlık olmamalıydı!

Sizlere... okur arkadaşlarıma... kitap severlere söyleyeceğim şu ki bu kitabı okuyun! Mutlaka okuyun! 


~~~*~~~
"Neler oluyor?" diye fısıldadı Bruno. "Ne yapıyorlar?"
"Bu bazen oluyor," dedi Shmuel. "Bazen insanları yürüyüşe götürüyorlar."
"Yürüyüş mü?" dedi Bruno afallamış olarak. "Ben yürüyüşe gidemem, yemekten önce evde olmalıyım. Bugün fırında dana var."
"Şşşş," dedi Shmuel, parmağını dudaklarına götürerek. "Hiçbir şey söyleme, yoksa kızıyorlar."
...
"Yürüyüş uzun sürüyor mu?" diye fısıldadı, çünkü artık acıktığını hissetmeye başlamıştı.
"Sanmıyorum," dedi Shmuel. "Yürümeye giden insanları sonradan görmüyorum."

~~~*~~~



Kitabın adı     : Çizgili Pijamalı Çocuk
Orijinal adı     : The Boy in the Striped Pajamas
Yazarı              : John Boyne
Çevirmen        : Tülin - Tayfun Törüner
Yayınevi           : Tudem Yayınları
Sayfa sayısı      : 198

Kitabın tanıtım yazısı: 

Çizgili Pijamalı Çocuk, tanımlaması çok zor bir hikâye. Genelde arka kapakta kitapla ilgili bazı ipuçları veririz. Ama okumanın zevkini bozacağını düşündüğümüzden bu kitapta bunu yapmadık. Bizce, neler olduğunu bilmeden okumaya başlamanız çok önemli.

Bu kitabı okumaya başladığınızda, Bruno adında dokuz yaşındaki bir çocukla bir yolculuğa çıkacaksınız (ama bu kitap dokuz yaşındakiler için değil). Ve er geç Bruno ile birlikte bir tel örgüye varacaksınız.

Böyle tel örgüler dünyanın dört bir yanında var. Umarız asla rastlamak zorunda kalmazsınız.





2 yorum :

  1. okuduktan sonra insanın omuzlarına bi yük daha biniyor, filmi de çok sarsıcıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini daha da merak ettim, izlememiştim ama şimdi mutlaka izleyeceğim.

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın