9 Ağustos 2020 Pazar

0 Wulf Dorn - Psikiyatrist


~~~*~~~
Ne sebepten olursa olsun, biri kendinden zayıf olana kötü davrandığı takdirde, bu bana göre işlenen tüm suçlardan daha kötüdür.
~~~*~~~

Wulf Dorn kitabı yorumuyla karşınızdayım. Takipçiler bilir ki ben kendilerini daha önce hiç okumadım ve Tüyap'tan bir kitabını alayım dediğimde de en çok satılan kitabı Psikiyatrist olunca ben de onu aldım. Açıkçası psikolojik gerilim okumayı severim ve bu kitapta bana istediğimi verdiğini söylemeliyim. 

Wulf Dorn, Alman bir yazar ve benim bu türde okuduğum tek Alman yazar Sebastian Fitzek'di şimdi bir de koyu takipçisi olacağım bir yazar daha var o da Wulf Dorn oldu. 

Merak uyandırıcı, gerilim dolu, zaman zaman durağan olsa da genelinde akıcı, sürükleyici ve heyecan verici bir kurgusu vardı kitabın. Okurken çok aman aman gerildim diyemem ama tam kendimi kaptırdığımda Ellen'ın o izleniyormuş hissini bende yaşadım ve istemsizce çevreme bakma isteği oldu içimde. Bu yüzden ara ara yaşadığım o gerilim kısımları tam da beklediğim gibiydi. 


~~~*~~~
Hepimizin öğrendiklerini ilk kez tek başına hayata geçirmek zorunda kalacağı bir an vardır. O zaman, öğretmenin gitme zamanıdır. 
~~~*~~~

Direk yoruma girdim ama önce kitabın kısaca konusundan bahsedeyim. Ellen Roth, bir psikiyatristtir ve çalıştığı hastaneye ve onun bölümüne bir kadın gelir. Şiddet görmüş, kendi iççine kapanmış, ürkek, korkak bir kadın. Ellen bu kadına ulaşmak ve onu korkularından kurtarmak için yardım etmeye karar verir ama ertesi gün kadının yanına meslektaşı Mark ile gittiğinde kadın yoktur. İşin kötü tarafı ise o kadına dair hastanede de bir iz yoktur. Ne bir kayıt ne de o odada kaldığına dair bir iz... Ellen, her ne kadar bu durumda şaşırsa da ve kimseyi kendisine inandıramasa da kadını bulmaya karar verir. Çünkü bu kadına zarar veren Kara Adam olarak anılan adam Ellen'a ulaşmış ve onu kendisinin kurduğu bir oyunun içine çekmiştir. Ellen, Kara Adam'ın kim olduğunu bulamazsa kadın ölecektir üstelik Ellen'da ölecektir. Ellen için zaman hızla akarken her ne kadar başta Mark'tan sonra da erkek arkadaşı Chris'ten şüphelense de aslında olaylar bambaşka bir yere çıkmaktadır. Hem büyük bir gizem hem de büyük bir psikolojik sınav vardır... Ellen'ın nasıl başa çıkacağı, kadına ne olacağı ve Kara Adam'ın kimliği ise kitabın ayrıntılarında gizli. 

Öncelikle Ellen'ın kadın için pes etmeden çabalaması, gizemi çözmeye çabalaması çok güzeldi. Çevresindeki herkese şüpheli gibi yanaşsa da sonunda Mark ile olan yardımlaşması ve sonrasındakiler de çok güzeldi. 

Mark'ın Ellen için yaptıkları çok güzeldi. Yani evet okurken seven bir adamın yaptıklarını gördük ama şunu da söylemeliyim ki Mark'ın sonuna üzüldüm hep içimde bir umut vardı onun mutlu sonu için ama yazar sonunda öyle bir ters köşe yaptı ki resmen tepetaklak oldum...

Böyle bir kitaba dair neler söylenir bilemiyorum spoiler vereceğim diye çok korkuyorum. Ama verirsem de affola... 


~~~*~~~
İnsan bazen kendine yalan söylemekte o kadar uzun süre başarılı olur ki sonunda kendi uydurduklarına inanmaya başlar. 
~~~*~~~


Ellen'ın yaşadıkları, Kara Adam ile olanlar, Mark'ın ve arkadaşının yardımıyla olayı çözmeleri ve kitabın sonundakiler çok güzel kurgulanmıştı. Okurken hiç orası böyle olmasaydı falan diye düşünmedim. Her şey yerli yerindeydi ve daha başkası olamazdı bence. 

Ayrıca kitabın sonu... evet... kitabın sonu muhteşemdi. Açıkçası hiç böyle bir son beklememiştim. Çünkü nedense bambaşka şeyler düşünmüştüm. Mesela Kara Adam'ın Ellen'ın bir türlü ulaşamadığı erkek arkadaşı Chris olabilirdi... ama bu durum işte çok klişe olurdu ve yazar bundan kaçınmış okuru tatmin edecek bir durum oluşturmuştu. Sevdim bunu...

Kitabın sonunu cidden iki sefer okudum çünkü beklemediğim bir sondu. Böyle bir kitapta beni en tatmin eden de tahmin edilemez son oldu açıkçası. 

Kitaba dair yorumumu uzatırsam çok fazla içeriğe gireceğim bu yüzden kısa kesiyorum ama çok sevdiğimi de söylemeliyim. Yazarın diğer kitaplarını da toplayıp okuyacağım kesinlikle. 

Eğer psikolojik gerilim seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.


~~~*~~~
Yeni gün ona ne getirecek olursa olsun, geride ona kalan bir şey vardı. Hiç kimsenin ondan alamayacağı bir şey. Bundan sonra bir hazine gibi saklayacağı küçük bir anı.
~~~*~~~



Kitabın adı     : Psikiyatrist
Orijinal adı     : Trigger
Yazarı              : Wulf Dorn
Çevirmen        : Firuzan Gürbüz
Yayınevi           : Pegasus Yayınları
Sayfa sayısı      : 416

Kitabın tanıtım yazısı: 

Kimseye inanma
Kendine bile güvenme
Gerçeği arama
Gerçek seni bulacak

“O GELDİĞİNDE, BENİ KORUYACAĞINA SÖZ VER!”

Şiddet mağduru bir kadın hasta, psikiyatrist Ellen Roth’un kâbusu haline gelir: Kara Adam tarafından izlendiğini iddia eden hasta, gizemli biçimde, iz bırakmadan ortadan kaybolur. Şimdi kendi hayatını da hastasınınkini de tehlikeye atan korkunç bir oyunun ortasındaki Dr Ellen Roth için hiç kimseye güvenemediği umutsuz bir savaş başlamıştır. Şeytani bir yapbozun parçalarını bir araya getirmeye çalışmaktan başka çaresi kalmayan genç psikiyatrist, korku, şiddet ve paranoyadan oluşan bu labirentte çıkış yolunu bulabilecek midir?

“İnsan zihninde öyle yerler vardır ki kimse buralara ulaşamaz. Psikiyatrist bizi zihnimizin karanlık tarafına götürüyor.” -Donato Carrisi

“Gerilim romanlarının yeni yıldızı!” -Weltbild

“Sanki David Lynch, Stephen King’in bir romanını filme almış gibi. Harika!” -Thomas Thiemeyer

“Mükemmel bir gerilim romanı: Dorn, okuru ruhun derinliklerine sürüklemeyi çok iyi biliyor.” -Sebastian Fitzek

“Psikiyatrist, bu yıl okuduğum en iyi kitaplardan. Çok iyi bir yazar yetişiyor.” - Wolfgang Weninger




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın