29 Ağustos 2012 Çarşamba

2 Charlotte Bronte - Yıllar Sonra gele Mutluluk Jane Eyre


 Çevirisi kusursuzdu! Kitap ise etkileyici... Unutamayacağım kitaplar arasında yer aldı. Normalde klasikleri okumayı pek sevmem ama kitabın kapağının cazipliği ile okudum... İyi ki de okumuşum dedim...

Jane'in yaşadıkları çok zordu. Gerçek Bayan Reed'in yanında gerekse okulunda... Ağır şeylerdi. Okulda Helen'le arkadaşlığı çok güzeldi. Özellikle Helen'in ölümü beklediği gece yanına gidip yattığında ve sabah Helen'in ölümünde gözlerim doldu.

Bay Rochester'ın malikanesine geldiğindeyse bir umut var dedim Jane için ki gerçekten de umut vardı. Her ne kadar Bay Rochester çok sert ve katı görünsede. İnkar edemem başlarda hoşlanmadım ondan ama Jane'e olan sevgisinden emindim. Şüphe etmedim hiç! Tıpkı Jane'in ona olan sevgisinden etmediğim gibi.

Bay Rochester'ın evli çıkması ve Jane'in bu haberi aldığı pozisyon ve verdiği tepkiler beklediğim gibi değildi. Jane'in malikaneden ayrıldığında yaşadıkları da çok ağırdı ama son anda kurtuldu ölümden... St. John sayesinde... Sonlarda daha çok gülerek okudum kitabı. En azından yaşananların ağırlığı geride kalmıştı. Ama son sayfalarda Bay Rochester'ın yanına gittiğinde Jane ve aralarında geçen konuşmalarda istemsiz bir tebessüm belirdi. Mutluluğu okumak çok ayrı bir hazdı...

Bu kitaptaki her duygu o kadar saf işlenmişti ki diğer kitaplardan olan üstünlüğünü gösteriyordu. Günümüzde yazan aşk kitaplarından farklıydı. Oradaki gibi aşk şehvete dayalı değildi. Masum, saf ve temizdi. Sözcükler yüreklerinden kopup geliyordu.

Bu kitabı anlatmaya kelimeler yetmez.. Okumanızı tavsiye ederim ama okurken büyük bir sabır göstermelisiniz çünkü ağır ilerleyen bir kitap.

Kitabın konusunu ise aşağıda belirtmiş bulunuyorum:

"Yayınlandığı ilk günden itibaren edebiyat dünyasına bir bomba gibi düşen Jane Eyre, çok geçmeden bütün okurların ve eleştirmenlerin gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Kimsesi/ bir çocuk olarak baskı altında geçen yılların ardından, kendi ayaklarının üzerinde durmayı başaran özgür ruhlu genç kadın, patronunun sakin ve gizemli doğası karşısında, yüreğine daha fazla söz geçiremeyerek yenik düşer. Ama her aşkın bir bedeli vardır ve herkes kendi payına düşeni ödemek zorundadır. Charloltc Bronte'nin tartışmasız herkes tarafından başyapıt olarak nitelenen bu ölümsüz eseri tutkulu romantizmi ve büyüleyici diliyle halen bütün zamanların en büyük aşk hikâyelerinden biri olma özelliğini koruyor."

2 yorum :

  1. Kitabın dili, konusu, olay geçişleri, kurgusu güzeldi ama Jane'in yok artık dedirtecek türden inadı beni deli etmişti =)

    YanıtlaSil
  2. İyimserliği de beni deli etmişti :D

    YanıtlaSil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın