~~~*~~~
Günü gelince hepsini öldürteceğim,
Soyunun sopunun kökünü kazıyacağım,
Sevgili oğlumun hayatı için yalvardığım
O acımasız babayı ve hain oğullarını toprağa gömeceğim.
Bir kraliçenin sokak ortasında diz çöküp boşuna yalvarışı
Ne demekmiş onlara göstereceğim.
~~~*~~~
William Shakespeare'in okuduğum ilk eseri diyebilirim. Her daim adını duyduğumuz, bir klasik, bir baş yapıt yazarı olduğunu bildiğimiz Shakespeare'in şimdiye kadar hiçbir kitabını okumamış olduğumu utanarak itiraf ediyorum. Ve ilk okuduğum kitabı da Titus Andronicus oldu.
Tiyatro tarzı metinleri hiç okumamıştım ve beğenip beğenmeyeceğimi bilemiyordum. Hep roman okuduğum için bu tür kitaplarda kurgunun içine giremeyeceğimi ve beni sıkacağını düşünmüştüm. Ama... yanılmışım!
Akıcı, merak uyandırıcıydı ve ciddi anlamda kendinizi vererek okuduğunuzda resmen o sahneyi izliyor gibi oluyorsunuz. Sanki tiyatroya gitmişsiniz de o sahneyi, perdeyi, oyunu izliyormuş gibi okunuyor kitapta. Bu yüzden artık gönül rahatlığıyla alıp okuyabilirim ve Shakespeare'in diğer eserlerine de mutlaka şans vereceğim. Okuyacağım.
~~~*~~~
Gizlenen acı, bacası tıkalı fırına benzer,
İçinde bulunan yüreği yakıp kül eder.
~~~*~~~
Kitabın konusu, bir savaşçı olan Titus Andronicus, oğullarıyla birlikte savaştan döndüklerinde Roma halkının Saturninus'un hakkı olan tahta oturması için söylevlerine denk gelir. Roma halkı Titus'un da Saturninus'un arkasında olduğunu öğrenen halk Saturninus'u imparatoru yapar. Bunun yanında Saturninus, kendine eş olarak hem de Titus'a minnetini belirtmek amacıyla Titus'un kızı Lavinia'yı eş ister ancak Lavinia gönlünü Saturninus'un kardeşine kaptırmıştır ve onunla evlenemeyeceğini idrak eden Saturninus, Titus'un esiri olan Got Kraliçesi Tamora'yı seçer. Yeni imparatoriçe Tamora'da Roma'nın üstüne kabus gibi çöker. Kendisini esir almasından ve oğlunu öldürmesinin intikamı için Tamora, mağribi Aaron ile vahşice planlar yapar. Tamora'nın oğulları, Saturninus'un erkek kardeşini öldürür, Lavinia'ya tecavüz edip dilini ve ellerini keseler. Bunlardan Titus'un iki oğlu suçlanır ve asılır. Diğer oğlu sürgüne gönderilir ve peşinden de büyük acılar yaşayan Titus ve erkek kardeşi Marcus ile sürgün edilen oğlu intikam planı yaparlar.
Ve her kitapta, oyunda, filmde olduğu gibi kötüler kaybeder ve iyiler kazanır.
Okumaktan keyif aldım. Müthiş bir entrika ve intikam kurgusu vardı. Bunun yanında da sadakat, sevgi ve saygı da güzel anlatılmıştı.
Açıkçası sevdim, şiirsel anlatımı, olayların kurgusunu cidden hayranlıkla okudum. Mutlaka okuyacağım yazarın diğer kitaplarını da.
~~~*~~~
Eğer ölüm adını taşıma izni verseydi hayata,
Hayatın hiçbir anlamı kalmazdı soluk almaktan başka!
~~~*~~~
Kitabın adı : Titus Andronicus
Orijinal adı : Titus Andronicus
Yazarı : William Shakespeare
Çevirmen : Özdemir Nutku
Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Dizi Sıralaması : Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi #129
Dizi Sıralaması : Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi #129
Sayfa sayısı : 139
Kitabın tanıtım yazısı:
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar. İlk kez 1594 yılında sahnelenen Titus Andronicus oyunu Shakespeare'in ilk tragedyası olarak kabul edilir. O dönemde seyircinin pek tuttuğu kanlı, dehşet verici sahnelerle dolu intikam tragedyalarının en önemlisidir. Bu tragedya, Shakespeare'in karakterleri hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle yansıtmadaki başarısıyla benzerlerinden ayrılır. Titus Andronicus çarpıcı kurgusu, dramatik etkisi ve tüyler ürpertici sahneleriyle çağımızı yansıtan bir oyundur.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın