Her ne kadar elimde biraz uzunca süre kalmış olsa da severek okuduğum bir kitaptı Son Durak Auschwitz.
Bu tür temalı kitapları okumayı sevdiğimi anlamışsınızdır çünkü hemen hemen her kitabı alıyor ve okumaya çalışıyorum.
Biyografi türünde olan bu kitap direk yazarın kendi yaşadıklarının yazılmasıyla anlatılıyor. Hatta Auschwitz kampındayken kaleme almaya başlıyor bu satırları ve sonrasında ise herkes okumalı bilmeli diye de kitap haline geliyor.
Yazarın neler yaşadığını okuyoruz, aşkını okuyoruz ve sonrasında hayatını nasıl devam ettirdiğini okuyoruz.
Kitap dram içerikli, gerçekte yaşanmış bir hikayesi var bunu bilerek okuyun.
Şimdi sizlerle iki alıntı paylaşımı yapıp gidiyorum :)
Burası örnek bir köy olabilirdi: büyük ve gerekli işlerde kullanılacak binlerce işçinin yaşadığı bir kamp. Kapının üstünde dövme demirden, toplama kampının sloganı yer alıyordu. İmalı ama tehlikeli: "ARBEIT MACHT FREI" (çalışmak özgürleştirir) Bu kapıdan giren sonsuza sayıdaki kişide sakinleştirici etki yaratmış bir önermeydi bu. Bu kapıdan ve Almanya'nın başka yerlerindeki benzer kapılardan girmiş herkese.
Ama bu sadece bir illüzyondu; çünkü bu kapı, cehennem kapısından başka bir şey değildi. Kapıda, "Arbeit macth frei" yerine, "Buraya giren tüm umudunu dışarıda bıraksın," yazmalıydı.
*****
"Eğer Hollanda'ya dönebilirsek bunları anlattığımızda da bize inanmayacaklar."
"İnandırıcı bir şekilde anlatacağız o zaman ve hikayelerimizin gerçekliğini kanıtlayan resmi raporlar da olacak. Eğer hala inanmalarsa onlara annemin, babamın, kardeşlerimin ve diğer binlercesinin şu an nerede olduğunu soracağım..."
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın