18 Ocak 2021 Pazartesi

6 Blanka Lipinska - 365 Gün (365 Dni #1)


~~~*~~~
"Önümüzdeki 365 gün boyunca buna izin vermem mümkün değil. Benimle bir sene geçirmeni istiyorum. Bana aşık olman içinde elimden geleni yapacağım. Gelecek seneki doğum gününde hiçbir şey değişmezse seni serbest bırakacağım. Bu bir teklif değil. Sana seçenek sunmuyorum sadece nasıl olacağını anlatıyorum."
~~~*~~~

 
Filmi baya ses getiren 365 Gün serisi Türkçe'ye çevrilmeye başlandı. İlk kitap ile Theseus Yayınevi kitabı çevirdi ve okurlarıyla buluşturdu. Kitabın da film kadar ses getirip getirmeyeceğini zaman gösterecek ama şunu söylemeliyim ki filmini sevmeyenler okumayacaktır ya da direk gömme moduna girecektir. Bu tür durumlarda insanların yorumlarına aldanmadan erotik romans okumaktan rahatsız olmuyorsanız kendiniz deneyin derim. Çünkü kitaplar konusunda güvenilir yorum yapan bir avuç okur kaldığına inanıyorum. 

Neyse, 365 Gün ya da orijinal adıyla 365 DNİ serisi'nin ilk kitabı. Seri üç kitaptan oluşuyor ve ilk kitabın filmi şuanda Netflix'te yayınlanıyor ve ikinci filmin çekimlerine başlandığını duydum. İkinci kitabın ise filmle aynı zamanda çıkacağına dair bir söylenti var umarım doğru değildir.  

Filmle kitabın asla kıyaslanmaması gerektiğini bir kez daha anladık çünkü filmde havada kalan şeyler kitapta daha oturuyor ve filmde bazı sahnelerin baya değiştirildiğini de gördük. Bu yüzden önce kitabı okumak sonra filmi izlemek daha mantıklı. Umarım yayınevi bunu dikkate alarak yayınlar 2. kitabı. Ayrıca kitabın nasıl bittiğini de yorumun sonundaki alıntıda paylaşacağım ;)

~~~*~~~
"Özledim seni," dedi elimi dudaklarına yanaştırıp öperken. "Hayatımda hiçbir zaman bu şekilde hissetmediğim için daha önce kimseye onu özlediğimi söylemedim."
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; hayallerinde gördüğü kadının varlığına inanan ve evinin her tarafına onun tablolarını asan İtalyan Mafya ailesinin üyesi olan Massimo, hayallerindeki kadın olan Laura'yı havaalanında görünce hayallerinin gerçek olduğunu düşünerek onu yanında tutabilmek için plan yapar. Polonyalı olan Laura, sevgilisi ve onun arkadaşlarıyla tatile Sicilya'ya geldiğinde hayatının nasıl değişeceğini tahmin bile edemez. Sıradan bir tatil olacağını düşünürken bir gecede hayatı değişir. Sevgilisi tarafından yeterince umursanmadığını düşünerek sinirlenen Laura sinirle kaldıkları otelden çıkıp geç saatlere kadar sokaklarda dolaşıp kaybolduğunda kendisini Massimo'nun dünyasında bulur. Massimo, Laura'yı bir sene yanında tutmak ve bu süre boyunca onu kendisine aşık etmek için genç kadınla anlaşma yapar. Laura tehdit edilmekten hoşlanmasa da sevdiği insanların hayatı söz konusu olunca onunla kalmayı kabul eder. Ancak hayatı Massimo için zehir etmeye kararlıdır. Özellikle de Massimo onu cinsel anlamda fazlasıyla isterken ve Laura onu bu konuda fazlasıyla kışkırtmaya çalışırken aralarında bir savaş başlar. Massimo ile Laura'nın arasındaki aşk kendini göstermeye başlarken ikisinin de dünyalarının sorunları da yavaş yavaş kendini göstermeye başlar.

Öncelikle yorumumun detaylarına girmeden önce şunu söylemek isterim ki kitap +18 ve seks sahneleri detaylı bir şekilde anlatıldığından dolayı erotik romans olarak geçmektedir. Bu tür kitaplardan hoşlanmayan okumasın ve gereksiz yere eleştirmesin derim. 

Şimdi de yorumuma geçeyim, kitapta beğenmedim ve beğendiğim kısımlardan detaylıca bahsetmek istiyorum.  Önce beğenmediğim kısımlara değinmek istiyorum. 


~~~*~~~
"Küçük kız..." Ağır ağır nefes alarak mırıldandı. "Bütün hayatın boyunca şiddet kullanıyorsan, her şey için savaşmak zorunda kalıyorsan, biri arzuladığın şeyi elinden aldığında farklı bir şekilde davranman mümkün değil."
~~~*~~~


Kitapta en çok dikkatimi çeken ve beni rahatsız eden şey konuşmalarda Tire (-) işaretinin kullanılmasıydı. Konuşma başlarında bu işaret kullanılmış tamam ama ondan sonra düşüncelere geçildiğinde ve sonrasında konuşma geçildiğinde kopukluk oluyor. Kitabın başlarında alışana kadar baya yadırgadım. Tırnak (") işareti kullanılsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Konuşmalar ve düşünceler daha belirgin bir şekilde ayrılmış olurdu. Umarım yeni basımında ve diğer kitaplarda yayınevi buna dikkat eder. 

Beni rahatsız eden bir diğer nokta da bazı kelime seçimleri oldu. Erotik romans kitaplarda bizler "penis" veya "alet" kelimelerini okumaya alışığız. Ancak kitapta bazen bu kelime seçimini "fallus" kelimesi kullanılmasına şaşırdım. Çünkü ne demek olduğunu bilemediğim ve ilk kez karşılaştığım bir kelimeydi. Araştırıp ne anlama geldiğini bulmak durumunda kaldım. Bir de "provoke" kelimesi... bu tür kelimelere kitaplarda alışık değiliz ve okurken istemsizce kopukluk olduğunu itiraf etmeliyim. Okurken keşke kışkırtma deseydi diye düşündüm. 

Bunların haricinde kitabı ciddi olarak eleştirebileceğim bir nokta yok açıkçası. 


~~~*~~~
"Seninle buluşmadan önce de seni seviyordum. Seni hayal ediyordum, seni görebiliyordum ve nasıl bir insan olduğunu hissedebiliyordum. Seninle karşılaştıktan sonra bütün bu bilgilerimin doğru olduğunu öğrendim."
~~~*~~~


Massimo'nun ait olduğu dünya güzel anlatılmıştı, o mafya ailesi tavırları, sahip olduklarını koruma çabası, acımasızlığı falan çok iyi kurgulanmıştı bunu çok sevdiğimi söylemeliyim. 

Laura'nın korkularına göre Massimo'nun kendisine karşı hissettiği arzuyu zayıflık olarak bulması ve buradan hep vurmaya çalışıp elinde patlaması da çok güzeldi. 

Filmde havada kalan birçok detay kitapta oturuyordu ve bunu daha oturaklı ve havada kalmadan okumak güzeldi. 

Massimo'nun Laura'nın yanında olduğu kişi ile ait olduğu dünyadaki kişi arasındaki farklar çok iyi anlatılmıştı. O korkusuz, acımasız adamın sevdiği kadının yanında zarar vermekten ve incitmekten korkan tavırları çok tatlıydı. Massimo'nun kıskançlıkları, korkuları, kaybetme korkusu ve Laura'yı hamile bırakma çabası çok güzeldi. Bir de Laura'nın kaçma çabalarına karşı cool tavrı ya da onu hep elleri ceplerinde arkasında olması çok güzeldi :D 

Bütün bunların yanında Laura'nın Massimo'ya kafa tutan hallerini de çok sevdiğimi söylemeliyim. Özellikle de onun dünyasına alışmaya başladıktan sonraki tavırları çok güzeldi. 

Kitabın son bölümü ise tam bir şaşırtmacaydı. Çünkü kitabı okurken hep bu sahneyi filmde görmüştüm falan modundaydım istemsizce bir kıyaslama çabasına giriyordum ancak kitabın sonu ile filmin sonu ciddi anlamda farklıydı. Filmin sonunda izleyen bilir Laura saldırıya uğruyordu evet bu kısım kitapta da vardı ama kitap öyle bitmiyordu. Silahlı saldırı yoktu ve Laura ölmüyordu. Onların elinden kurtuluyordu ve kitap Massimo'nun sevdiği kadının hayatının nasıl bir tehlikeye attığını fark etmesiyle bitiyordu. 

~~~*~~~
Onun şu yaramaz çocuk gülümsemesini çok seviyordum, özellikle de kendi üstünlüğünü bana ispatlaması gerektiğini zannettiği zamanlarda.
~~~*~~~


İkisi baya farklıydı ve bence kitap çok daha iyiydi ki zaten genelde filmler kitaplardan hep bir adım geride kalıyor. 

Kitapta mekanların anlatımları, tasvirlerini çok sevdiğimi söylemeliyim. İtalya'ya gittim ve birkaç yerini gezdim. Kitapta ismi geçen yerler olmasa da kitaptaki yapılara dair yapıları gördüğüm için de gözümde canlandırmak daha kolay oldu. Ama mekan tasvirleri oldukça iyiydi. 

Neyse çok uzattım. Kitaptaki eksikleri saymazsak severek okuduğumu söylemeliyim. Ancak eksikleri beni baya zorladı açıkçası bu yüzden 5 üzerinden 3,5 veriyorum. Ayrıca kelime seçimlerini de es geçebilirdim ama konuşmalardaki noktalama işaretlerindeki sıkıntı baya büyük bir sorundu benim için. 

Ayrıca söylemezsem içimde kalır bölüm başlarındaki resimler çok iyi detaylardı çok beğendiğimi söylemeliyim. :) 


~~~*~~~
Benim ve hasta kalbimin bu dünyaya uyup uymadığını bilmiyordum ama emin olduğum bir şey vardı o da karşımda oturan adama delice aşık olduğum. 
~~~*~~~



365 Dni Serisi 



~~~*~~~
"Farklı olacağını, başarabileceğimizi zannedip çok aptallık ettim." Durdu ve geri döndü. "Daha iyi birini hakkediyorsun bebek."
"Siktir, inanamıyorum!" diye bağırdım ve yanına koştum. "Şimdi mi böyle düşünmeye başladın? Yaklaşık üç ay, evlenme teklifi ve bana bir tane çocuk yaptıktan sonra mı?" 
~~~*~~~



Kitabın adı     : 365 Gün
Orijinal adı     : 365 Dni
Yazarı            : Blanka Lipinska
Çevirmen        : Grata Maraya
Seri Bilgisi       : 365 Dni #1
Yayınevi          : Theseus Yayınevi
Sayfa sayısı     : 368

Kitabın tanıtım yazısı: 

Gişe rekorları kıran aynı isimli Netflix filmine ilham veren, uluslararası düzeyde en çok satan, son derece seksi ve romantik roman.

Laura Biel, sevgilisi ve iki arkadaşı ile büyüleyici Sicilya'da rüya gibi bir tatile çıkar. Gezilerinin ikinci gününde, yirmi dokuzuncu doğum gününde kaçırılır. Onu kaçıran, Sicilyalı güçlü bir suç ailesinin başı, son derecede yakışıklı genç mafya babası Massimo Torricelli, her ne pahasına olursa olsun Laura’ya sahip olmaya karar vermiştir. Massimo'nun kendine göre nedenleri vardır. Hayatına yapılan bir suikast girişiminde ölümle burun buruna gelmiş ve neredeyse ölmek üzereyken, gözlerinin önünde bir görüntü belirmiştir: Laura’ya çok benzeyen güzel bir kadın. Ölümün eşiğindeyken gördüğü bu kadını bulacağına ve her ne olursa olsun, bu kadının onun olacağına dair kendi kendine söz verir.

Massimo, 365 gün boyunca Laura'yı görkemli mülkünde tutsak edecek ve kalbini kazanmaya çalışacaktır. Eğer Laura, herhangi bir noktada kaçmaya çalışırsa, Massimo onun tüm ailesini bulup öldürecektir.

Kısa bir süre sonra Laura, onu esir alan, bu yakışıklı ve güçlü adamın büyüsüne kapılır. Fakat aralarındaki bu istikrarsız, tehlikeli ilişkiyi, kontrolleri dışında gelişen güçler, parçalamakla tehdit etmektedir...










6 yorum :

  1. duymuştum ama okumadım ya da seyretmedim 50 shades of greye benzettim de biraz ama :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grey'e benzerliği bir tek erotik romans olması konusunda, onun haricinde benzerlikleri yok. Filmden daha iyiydi kitap bu yüzden eğer niyetlenirseniz önceliği kitaba vermelisiniz.

      Sil
  2. 2.film çekimleri başlamışş bende yayın evine sordum 2.kitap çevirisi film ile aynı anda gelecekmiş çeviri aşamasında şuan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öyleymiş. Yayınevinden aynı yanıtı aldım bende. Halbuki öncesinde çıkarsalar oldukça satışı iyi olurdu kitabı, çünkü çoğu kişi kitabı bekliyor 2. filmden önce çıkması olayların merakıyla alacak kesim olacak. Umarım kısa zamanda çıkar demekten başa şansımız yok ne yazık ki

      Sil
    2. Acaba pdf indirebilecegim bir yer var mı

      Sil
    3. Bilmiyorum ne yazık ki, ama kitap satış sitelerinde belki e-kitap olarak satın alabilirsiniz.

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın