1 Ocak 2021 Cuma

0 Marcus Sedgwick - Kanlı Bir Kış Gecesi


~~~*~~~
Gençliğinde her gece kana bulanmış rüyalar görürdü. 
Kana bulanmış kabuslar. Başka bir zamana, başka bir yere, başka bir hayata ait.
~~~*~~~

 

Yılın ilk kitabının yorumuyla karşınızdayım. İlk çıktığı zamanlarda aldığım bir kitaptı ancak nedense hep korku türünde olduğu izlenimine kapıldığım için okumayı ertelemiştim bari evde olduğum şu dönemlerde kısacık da bir kitap okuyayım dedim ve okudum. 

Kesinlikle korku değildi... gerilim bile değildi... çok masalsı ama yetişkinlere hitap eden masalsı bir hikayesi vardı. 

Kitabın zaman zaman akıcı zaman zaman da dilinden dolayı sıkıcı bulduğum yerler olduğunu itiraf etmeliyim. Yedi hikayeye bölünmüştü bazı hikayeler çok iyiydi ve bir çırpıda bitti. Nasıl bittiğini bilemedim bile... 

Kitaba dair ise oldukça nötr olduğumu söylemeliyim. Yani sevip sevmediğimi kestiremiyorum bu yüzden yorumumu detaylıca anlatacağım siz okumak isterseniz kararı size bırakıyorum. 

~~~*~~~
"Bir yıl boyunca her gün beklemek zorunda kalsam da, dağları devirmem gerekse de, yer altındaki nehirleri aşmam gerekse de tekrar birlikte olmamızın bir yolunu bulacağım."
~~~*~~~

Kitapta  dediğim gibi 7 hikaye var ama bu hikayeler birbiriyle bağlandı. Bu durumu kısaca size anlatacağım. Eric, bir gazeteci ve Kutsal Ada'ya orayla ilgili araştırma yapıp bir yazı yazmak için gidiyor. Ancak orada karşılaştığı tuhaf şeyler ve yaşadığı olaylar sonucunda kendini bir kilisede kurban sunağında buluyor ve ondan sonra kendiyle ilgili bazı şeyler hatırlamaya başlıyor... Ruhu yeni bedenlerde hayat buluyor ve 7 seferdir farklı bedenlerde hayat bulurken sevdiği kadının ruhu da onun peşinden geliyor... Eric, neler olduğunu yavaş yavaş geriye gidip diğer yaşamlarını hatırlayarak nasıl böyle bir sonuca ulaştığını anlatıyor. Eric'in geçmişinde yaşadığı krallık döneminde yaşadığı olayları ve sonunda da sevdiği kadının da peşinden gelerek bu şekilde devam eden hikayesini okuyoruz. 

Öncelikle başlangıç kısmı değil de aralardaki 7 hayatın arasında oldukça ilginç olan kısımlar vardı ve o kısımlar yukarıda da dediğim gibi öyle bir aktı ki keşke daha uzun olsaydı dedim o hikayelere.. ama bazı hikayeler de çok havada kalmış hissi uyandırdı bana ne yazık ki. 

Hikayeler kendi başlarında oldukça güzel kurgulanmıştı ama bence bu kitabın en büyük eksikliği duygulardan yoksunluğuydu. Neden böyle hissettim bilmiyorum ama bazen öyle detaylar geçiyordu ki insanı gerecek detaylar sıradan bir okunmayla gidiyordu. Bir aşktan bahsediliyordu ama o aşk sadece laftaydı hiç hissedemedim. 

Yazar keşke kitabı azıcık uzun yapsaydı da hikayeleri kısacık geçmek yerine azıcık daha detaylandırıp duygulara daha fazla yer verseydi. Okurken bunun eksikliğini hep hissettim ne yazık ki. 


~~~*~~~
Evet, gerçek aşkın her zaman bir yol bulacağı doğru olabilirdi ama aynı şey nefret için de söylenebilirdi.
~~~*~~~

Bir de geçmiş yaşamlar değil de şimdiki yaşamdan bahsedilirken hep şimdiki zaman ile anlatım yapılmıştı bu anlatımı bir sevmeyen ben miyim bilmiyorum ama beni içine çekemiyor bu anlatım tarzı. Kitapta da başlangıç ve sonuç o tür bir anlatımdaydı dolayısıyla da o kısmı da pek sevemedim. 

Eric'in Kutsal Ada'ya gelişi değil de diğer diğer anlatılan yaşamlar çok güzeldi okurken içine çekerdi eğer duygulara daha fazla yer verilseydi. 

Neyse ben çok uzatmayayım ama kitap daha iyi olabilir miydi bence olabilirdi. Hatta konuyu çözene kadar da hep ben ne okuyorum acaba diyerek okudum... 

Kitabı direk beğenmedim, kötüydü diyemem çünkü sevdiğim kısımlarda vardı ama çok da güzeldi kesinlikle diyemem. Tercih sizin ama okuyacaksanız da çok beklentiye girmeyin bence. Sırf sevdiğim kısımlar için 5 üzerinden 3 veriyorum ama yine de tekrar diyorum beklentiyi yükseltmeyin ;)



~~~*~~~
Kraliçesine, Melle'e dönüp sesini alçaltıyor. 
"Yedi hayatım olacak, Melle, bu sadece birincisi."
Yıldızlar Eirikr'in tepesinde, soğuk masanın üzerinden seğiren bedeninde parlıyorlar. 
"Yedi kez yaşayacağım ve her defasında seni arayacağım. Her zaman birlikte olacağız."
Gunnar bıçağı kaldırıyor, ay ışığı keskinliğinde parlıyor.
"Seni arayacağım, her defasında seni seveceğim. Beni takip eder misin?"
~~~*~~~


Kitabın adı     : Kanlı Bir Kış Gecesi
Orijinal adı     : Midwinterblood
Yazarı            : Marcus Sedgwick
Çevirmen        : Kübra Tekneci
Yayınevi          : Epsilon
Sayfa sayısı     : 232

Kitabın tanıtım yazısı: 

Aşk, tutku, dehşet, savaş, fedakârlık, şefkat, korku ve güzellik… Yüzyıllara yayılan yedi öykü ve aralarında gizemli bir bağ…
Tuhaf keşifler yapan bir arkeolog, kendini evinden çok uzakta bulan bir pilot, bir ressam, bir hayalet, bir vampir ve ejderhaya benzeyen bir çiçek. Cenneti andıran Kutsal Ada’da hangi sırlar
saklı?

Kurban törenleri. Hep kaybedenler. Gözlerini bambaşka hayatlara açanlar. Çağlara yayılan bir döngüyü bozacak kadar güçlü ne var hayatta?


“Bu korku dolu roman akla Zaman Yolcusunun Karısı ve Lost’u getiriyor."

-Kirkus Reviews-





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın