11 Kasım 2023 Cumartesi

0 Mehmet S. Bozok - Seryaver Salih Bozok


~~~*~~~
"Ben hayatımı Atatürk'ümüzün hayatına bağlamış ve ondan sonra yaşamamaya karar vermiş bulduğum için hayatımı nihayet verdim." - Seryaver Salih Bozok
~~~*~~~

 

Çıkar çıkmaz aldığım ve 10 Kasım'a okumak istediğim kitaplardan biriydi. Çünkü Seryaver Salih Bozok'un kim olduğunu biliyor ve onun hikayesini merak ediyorum. Dolayısıyla da Nemesis Kitap, Cumhuriyet'in 100. yılına özel bu kitabı çıkardığında okumalıyım dedim. Şimdi de yorumuyla karşınızdayım. 

Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitap Salih Bozok'un oğlu Muzaffer Bozok tarafından anlatılıyor dolayısıyla zaman zaman da onun anılarına da giriliyor. Okurken  aklınızda tutmanız gereken kısım sadece Salih Bozok'un hikayesi gibi düşünmeyin. 

Salih Bozok'un mektuplarının ve bazı resimlerinin de yer aldığı, bazıları Atatürk ile Salih Bozok arasında geçen mektuplardan oluşan ve çoğunlukla da Salih Bozok'un oğlu Muzaffer Bozok'un anılarından oluşan, onun anlatımıyla yazılmış bir kitap olduğunu söylemeliyim. Evet Atatürk'ün Salih Bozok'a yaverim olacaksın dediği kısımdan, Cumhuriyet'in kuruluşunun öncesine ve savaşlara dayanan anlatımları olan bir kitap. Ama genel olarak anılardan ve mektuplardan oluştuğu için de direk Salih Bozok'un hayatı da denemez gibi. 


~~~*~~~
"Vatan mutlaka selamet bulacak. Millet mutlaka mesut olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini, memleketin ve milletin selamet ve saadeti için feda edebilen vatan evlatları çoktur. " - Mustafa Kemal Atatürk
~~~*~~~


Aslında şey olabilirdi kitapta oğlunun anılarıyla Salih Bozok'un hikayesi denilebilirdi böylece ne beklememiz gerektiğini bilirdik ama kesinlikle bambaşka bir beklentiye girmezdik diye düşünüyorum. Çünkü benim beklediğim daha başka bir kitaptı. 

Mektuplaşmaları, Salih Bozok'un Atatürk'e bağlılığı çok güzel okura anlatılmıştı. Bunun yanında bir kere daha gördük ki Atatürk, milleti ve vatanı için çok fazla fedakarlık yapıp onlar için savaşan bir adammış. Kendisine minnetimiz asla bitmeyecek. 

Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla olan ilişkisi, kim olduğunu önemsemeden herkesle olan iletişimi de çok güzel anlatılmıştı. Bunların yanında Salih Bozok'un da ailesine davranışları, Atatürk'ün kendi ailesine karşı davranışları da güzel anlatılmıştı. 

Ancak kitapta en keyif aldığım yerler mektuplaşmalardı. Mektupları okumak sanki gizli bir kapı açmışım ve özellerini okuyormuşum gibi hissettirdi. 

Salih Bozok'un hep Atatürk'le aynı gün öldüğünü düşünüyordum çünkü Atatürk'ün ölüm haberinden sonra kendini öldürdüğünü biliriz ama aslının öyle olmadığını bu kitapla öğrendik. Evet, kendini vuruyor ancak ölmüyor. Kurtarılıyor ve iki buçuk yıl daha yaşıyor. Ancak içindeki hüzünle yaşıyormuş. 

Aydınlatıcı metinlerin olduğu bir kitaptı. Tarihi bir kitaptı. 

Tarihi severlere tavsiye ederim okuyun.

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 4 veriyorum. 🌟🌟🌟🌟


~~~*~~~
"Ülkenin kalkınması ve ileriye gitmesi ancak iyi yetişen kaliteli bir öğrenci grubu ile gerçekleşebilir." - Mustafa Kemal Atatürk
~~~*~~~



~~~*~~~
"Rica ile, merhamet dilenmekle millet işleri, devlet işleri götürülemez. Bir milletin ve devletin şeref ve istiklali temin edilemez. Türk Milleti ve Türkiye'nin müstakbel çocukları bunu bir an hatırlarından çıkarmamalıdır." - Mustafa Kemal Atatürk
~~~*~~~



~~~*~~~
"Necip Türk milletine tavsiyem şudur ki, sinesinde yetiştirerek başının üstüne çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki cevher-i asliyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin."- Mustafa Kemal Atatürk
~~~*~~~




Kitabın adı    : Seryaver Salih Bozok
Yazarı           : Mehmet S. Bozok
Yayınevi        : Nemesis Kitap
Sayfa sayısı   : 152

Kitabın tanıtım yazısı: 

“Neredeyse koca bir kırk yılı beraber geçirdik Mustafa Kemal Paşa ile… O buyurdu, ben yaptım. Gölgesi gibi yanı başındaydım hep. Azarladığı da oldu koltukladığı da. Ama Allah şahittir, hiçbir gün kalbimi kırmadı. Gizlisi saklısı bendedir.”

Salih Bozok, Atatürk’ün seryaveridir. Henüz çocukken Selanik’te başlayan dostlukları, vatanın en zor zamanlarında, mücadelelerin içinde devam eder. Bu, Atatürk’ün vefatından sonra “Başkomutan yaversiz gidemez,” diyecek kadar adanmış bir hayatın öyküsüdür.

Salih Bozok’un torunu Mehmet S. Bozok, Seryaver Salih Bozok’ta ailenin özenle sakladığı anılarını, hiç görülmemiş fotoğraflarla birlikte bizlere anlatırken, seryaver ve asker kimliğinin yanında Salih Bozok’u bir baba, bir eş ve bir arkadaş olarak da tanımamızı sağlıyor.

Kimi zaman gülümseten kimi zaman hüzünlendiren bu anılar, gün yüzüne ilk kez çıkan fotoğraflarla ve çarpıcı detaylarla yakın tarihimize ayna tutuyor. Cumhuriyet’in 100. yılında okurlarımıza armağan olsun…




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın