2 Şubat 2024 Cuma

2 TİYATRO // Bir Delinin Hatıra Defteri


 Uzun zamandır takip ettiğim bir oyundu ama ne yazık ki bana yakın yerlerde ne yazık ki sahnelenmemişti. Sahnelendiğinde de bilet bulmakta sıkıntı yaşamıştım. 

Ancak... o kadar yürekten istemişim ki izlemeyi tam da evimin dibine kadar geldi diyebilirim. Oyunu Ataşehir Duru Tiyatro'da izledim ve evime on dakikalık yürüme mesafesinde bir konum... yani resmen evren izlememi istemiş bu oyunu... sonuçta da izledim. 😇

Biz iki kuzen - kendisi öz kardeşim gibidir - tiyatro severiz ve her oyuna neredeyse beraber gidiyoruz bu oyuna da onunla gittim. 

Nikolay (Nikolai) Gogol'un kitabı olan Bir Delinin Hatıra Defteri, tek kişilik bir oyun ve oyunu sahneleyen de usta oyuncu Genco Erkal. 
Kendisinin bir oyununu da izlemiştim. İmparator oyununu ve o da muhteşemdi ve bu oyunda öyleydi. 

Tiyatroya dair bilgileri vermek gerekirse; 

Perde         : Tek perde
Süre           : 80 dakika
Yaş Sınırı   : +12
Konu        : Ülkemizde oynanan ilk tek kişilik oyun olan Bir Delinin Hatıra Defteri'ni Genco Erkal 50 yıl sonra yeniden yorumluyor.

Nikolay Gogol'un en sevilen öykülerinden olan bir Delinin Hatıra Defteri 1965 yılında sahneye uyarlanmış ve ülkemizde ilk tek kişilik oyun olarak Genco Erkal tarafından Ankara Sanat Tiyatrosu'nda oynanmıştı. Yıllar boyunca sanatçı aynı eseri üç kez, üç değişik yorumla sahneledi. Şimdiki yapım oyunun 50. yıl kutlaması olarak gündeme geliyor. Gogol'un toplumsal kara mizah başyapıtı bir kez daha güldürürken içimizi acıtacak.


Genco Erkal'ı ayakta alkışlanacak bir performansla izledim. Açıkçası tek başına koca sahneye ve bütün izleyicinin dikkatine hakim olması cidden takdire şayandı. 

85 yaşında bir oyuncu... 85 yaşında bir insan... ama sanatını öyle bir aşkla sahneliyordu ki yaşın sadece bir sayı olduğunu gösterdi. Cidden böyle insanları izleyince tiyatroya ve sanata daha bir hayran oluyorum. 

Toplumun sınıflandırılmasını, insanların duygularını, yaşamlarına değinirken psikolojik savaşlarına da değiniyor. Aslında yapılan sınıflandırmanın haksızlıkları ve o insanların hem sosyal hayatlarında hem de kendi iç dünyalarındaki savaşlarını ortaya mizahi olarak ortaya seriyor. 

Oyun dediğim gibi tek kişilik bir oyundu, bütün sahnede tek görebildiğimiz oyuncu Genco Erkal'dı ve tek başına hem kendi iç dünyasını, hem dış dünyasını hem de çevresindeki her şeyi ortaya koyan bir oyunculuğu vardı. 


Dikkatle izlenmesi gereken ve verdiği süblime mesajlarla  insana bir farkındalığı gösteren bir oyundu. 

Severek ve zevkle izledim. Eğer niyetiniz varsa mutlaka kaçırmadan, dönemi bitmeden ve daha da önemlisi Genco Erkal oynamayı bırakmadan mutlaka izleyin derin. 

Profesyonel bir eleştirmen değilim ama bir tiyatro izlediğimde ve bir oyuncuyu izlediğimde ne istediğimi bilirim ve o izlediğim oyunun bana bir şeyler verebilmesini isterim. Bu oyunda bence her izleyicinin kendisi için bir fikir edinebileceği ve hayatına dair notlar, dersler çıkarabileceği bir oyun olduğunu düşündüğümü de araya sıkıştırayım. 

Bu arada kitabını aldığım ama okumadığım bir oyundu. Kısa zamanda okumayı da planlıyorum belki okuyup gitseydim daha farklı bir bakış açısıyla izlerdim bilemiyorum ama okurken oyunla sık sık karşılaştıracağımı ve orada baş role Genco Erkal'ı koyacağımı biliyorum. 😇


2 yorum :

  1. Tiyatroyu, sinemadan daha çok severim ve o kadar övgüyle bahsetmişsin ki izlemeyi çok isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim izleyin, bende tiyatroyu daha çok severim elimden geldiğince de gitmeye çalışıyorum 😇

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın