7 Aralık 2023 Perşembe

0 Rabia Gümüş ile Röportajımız


 

Merhabalar, öncelikle kendimi tanıtmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. 2012 yılından beri aktif olarak kullanımda olan İlle Kitap Blogu’nun admini İnci ben. Ara ara yazarlarımızla röportajlar yapıp hem yazarlarımızı hem de kitaplarını tanıtmanın okurlar için bir artısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz okurlar yazarları ne kadar yakın hissedersek kitapları daha ayrı bir şevkle okuyoruz. Bu yüzden bana vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Sorularıma cevap verme nezaketinde bulunduğunuz için de teşekkür ederim. 😊

Öncelikle hiçbir kitabınızı okumamış bir okur değilim, henüz blogumda yorumlamadım çünkü wattpad’den okudum ancak kitapları bir kere de basılı okuyunca yorumlarımı gireceğim bloga 😊

Ah kitaplarınızı aldım üçünü birden ama okuması için arkadaşıma verdim sonrasında bende peş peşe okuyacağım. 😊

Eğer hazırsanız röportaj sorularıma geçmek istiyorum.  


Öncelikle Rabia Gümüş kimdir? Okurlarınıza kendinizi anlatmanızı istesem, neler anlatırsınız? Neler yemekten, içmekten hoşlanırsınız? Neler izlersiniz? Neler okursunuz?

Merhaba, Rabia Gümüş 28 yaşında dört yıldır kurgulayıp yazdıklarını satırları aracılığıyla okurlarla buluşturan kendi halinde bir yazar benim gözümde. Yemek pek alanıma girmese de kahve ve meyve çaylarını severim. Filmlerdense dizileri tercih ederim fantastik olan her şeye karşı ilgim var. Kitap konusunda da fantastik kitaplar okumayı tercih ederim her zaman yeni bir evren keşfetmek ilgimi çekmiştir.


İlk kitabınızı yazmanızı nasıl yazmaya karar verdiniz? Kurgu nasıl gelişti?

Çok okuyan birisiyim, tabii yazmaya başlayana kadar öyleydim. Yazmaktan okumaya pek fırsatım kalmıyor artık. Yazmaya da okuduklarım bana yetmeyince kendi kurgu dünyamı kurarak başladım. Kurgunun gelişme aşaması ise tamamen keyif almaya yönelik yazdığım için kendi iç hayal gücüme yönelik gelişti.


Kitabınızı basmanıza nasıl karar verdiniz? Yanılmıyorsam şu anda aktif olarak dijital platformlarda yazıyorsunuz nasıl oldu da kitap haline geldi hikayeleriniz? Keşfedilme hikayeniz nedir?

Keşfedilme hikayemin olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Yazdım, okurlar beğendi ve ilgi gösterdi. Bu doğrultuda da yayınevlerinden teklif almaya başladım. Kitap olsun diyerek değil de sevdiğim için yazmaya başladım en başında.


Kitabınızı basmaya karar verdiğiniz de ilk destekçiniz kim oldu? Yakın çevreniz yazar olmanıza nasıl tepki verdi? Bir de aileniz kitaplarınızı okuyor mu? Neler söylüyorlar? Nasıl tepkiler veriyorlar?

En büyük destekçim kesinlikle eşim diyebilirim. Yazmam konusunda bana çok alan tanıdı, yardımcı oldu. Hâlâ ilgiyle yanımda bu konularda desteğiyle birlikte. Ailemdeki herkes neredeyse kitaplarımı okudu hepsinin okuduktan sonra heyecanla bana geri dönüş yapmaları beni de mutlu ediyor.


Hayalinizde yazar olmak var mıydı? Yoksa anlık gelişen bir durum muydu? Kitaplarınızın böylesine sevileceğini düşünmüş müydünüz? 

Yazar olmak değil de hayalim de yazmak vardı. Lisede de kısa hikayeler yazardım arkadaşlarım okur ve beğenirdi. Sevilme kısmında her şey başta belirsiz başlar ama ben bağlandıkça, geliştikçe daha çok sevileceğini düşündüm tabii.


İlk kitabı elinize aldığınızda neler hissettiniz? Çevrenizde, ailenizde okuyanlar nasıl tepki verdiler?  

Çok başka bir his açıkçası, hayalleriniz de yaşayan sizin bir kenarda durup izlediğiniz satırlar arasında yaşattığınız karakterler artık parmak uçlarınızda duruyor


Kitaplarınızda askeri kurgu işlemenizin bir sebebi var mı? Dağ Başında Aşk hikayesini okudum ve buna dayanarak soruyorum ki yanılmıyorsam Nöbet Başında Aşk hikayeniz de askeri kurgu?

Evet, asker kurgusu yazmayı seviyorum. Bu bir bağımlılık diyebiliriz. 😊


Yazarlık hayatınızda başka türleri denemeyi düşünüyor musunuz?

Fantastik bir kitabım var yakın zamanda olmasa da bir fantastik kitap daha yazmayı düşünüyorum.



Yayınlanan kitaplarınızı tekrardan okuduğunuz oldu mu? Okuduğunuzda da keşke burayı farklı yazsaydım dediğiniz oldu mu?  

Yerimizde saymıyoruz hiçbir zaman dünkü düşüncemizle bugünkü düşüncemiz bile aynı olmuyor bu yüzden tabii ki keşke böyle yazmasaydım ya da şunu değiştirseydim dediğim yerler var ve hâlâ oluyor.


Nasıl ortamlarda yazmayı seviyorsunuz? Sessiz mi olmalı yoksa gürültülü de olsa ilhamınız geldiğinde size hiçbir şey engel olmaz mı?

Her ortamda yazabilirim, müzik sevdiğim ve bana ilham veren şeylerden birisi.


Nöbet Başında Aşk’ın devamı ne zaman gelir?

Şu anda düzenleme aşaması bitti ve çok yakında yayınevine teslim edeceğim. Yeni yıl programında tarihi belli olacak.


Dağ Başında Aşk iki kitaplıktı, yani Gamze ve Emre’nin hikayesi iki kitapla mutlu sona erdi dolayısıyla Nöbet Başında Aşk’da aynı şekilde iki kitap mı olacak?

Serilerim hep iki kitap. DBA, NBA, SBA, SK iki kitaptan oluşmakta. Diğerleri tek kitap.


Silah Başında Aşk’ta kitap olacak hikayelerinizden mi? O da sanırım iki kitaplık bir seri?

Şu an Hitreads adında yeni bir uygulamada yer alıyor. Kitap olması gibi bir düşüncem yok henüz.


Kitaplarla ilgili konulardan giderken özellikle dikkatimi çeken bir durum var bunu sormak istiyorum ancak yanlış anlaşılmasın asla şikayetçi değilim bu durumdan. Birçok yazarın aksine kurgularınızda cinsel içerik ya da erotizm detayları yazmadan aşkı anlatıyorsunuz bunun bir sebebi var mı yoksa tamamen öyle gelişen bir durum mu?

Bu kendi tercihim çünkü kısıtlanmak istemiyorum. 14 yaşında da okurum olsun 54 yaşında da. Beni anne-kız okuyan çok okurum var. Belli bir kitleyi hedef seçmek yerine bütün kitlelere hitap etmek benim için daha önemli.


Bazı askeri kurgularda -ki şu sıralar inanılmaz takmış durumdayım askeri kurgulara- bazı yazarlar askerlerin komutanlarıyla iletişimini gayri resmi bir şekilde yazıyor ancak hepimiz biliyoruz ki eğer bir üst emrederse bir ağacı koruma amacıyla nöbette olan askerler oluyor. Sizin kurgularınızda özellikle ilgimi çekti, arkadaş olan askerlerin haricinde komutanlarına karşı olan o tutum gerçek hayata daha yakın. Buna dikkat etmiş olmanızı takdir ediyorum ve bunu bu şekilde yazmanız nasıl gelişti merak ediyorum? Diğer yazarların aksine bu duruma dikkat etmiş olmanız oldukça farklıydı ve bence olması gereken de oydu.

Yaşam tecrübesi diyelim biraz da buna. Hayatın her alanında hiyerarşik bir düzen vardır. Biz buna işçi ve iş veren arasındaki sınır diyoruz. Askeriye de bu düzen en katı halindedir. Alt-üst ilişkisi askeri düzen içinde olmazsa binlerce kişiyi yönetmek konusunda ne kadar yetersiz kalacağınızı düşünün. Orada aile gibi gördüğünüz insanlar olabilir ama her zamanda temkinli olmak zorundasınız. Dağ Başında Aşk’ta olduğu gibi içinizden birisi her an hain çıkabilir ve siz ona çoktan silahınızı teslim etmiş olabilirsiniz. Askerlik çok ciddi bir meslek.

 

Dağ Başında Aşk seriniz Dokuz Yayınları’ndan çıktı ancak Nöbet Başında Aşk ise Parola Yayınları’ndan çıktı. Sanırım şu anda Parola anlaşmalısınız, Dağ Başında Aşk da yeni basım yapacak mı? Yaparsa herhangi bir değişiklik olacak mı?

Dağ Başında Aşk’ın sözleşmesi Dokuz Yayınları ile devam ediyor yeni basımı olmayacak başka bir yayınevinden. Parola Yayınlarıyla yeni kitaplarımla devam edeceğim.


Dağ Başında Aşk’taki kurt detayını çok sevmiştim. Emre Kurt’a yakışan bir kapaktı. Peki Nöbet Başında Aşk kapağındaki detaylar da kitaptan mı alıntılandı? 

Evet, Mihrem ve Semih’in birlikte çıktıkları bir görevden alıntı kapak. Gün batımında helikoptere biniyorlar ve gittikleri yol bir bilinmezliğe doğru.

 

Sanırım bir seriyi bitirmeden diğer seriyi basmayacaksınız, Nöbet Başında Aşk kitabından sonra paylaşımlarınızdan yola çıkarak Silah Başında Aşk gelecek diyebilir miyiz? Ne kadar sürelerde çıkaracaksınız çok bekler miyiz?

Evet seriler tamamladıktan sonra diğerine geçeceğim. Şu an Nöbet Başında Aşk’ın ikinci kitabı çıkacak. Sıraya herhangi bir kitap almadım henüz.


Çok fazla soru sormuş olabilirim bu yüzden artık detaylı sorularımı bırakıp kısa, eğlenceli sorularıma geçiyorum 😊

# Çay mı kahve mi?   

Kahve

 # En sevdiğiniz kitabınız? 

Hepsi benim bebeğim.

 #  En sevdiğiniz karakteriniz?  

Gamze

# Sizce en etkileyici kurgunuz? 

Nöbet Başında Aşk

# En sevdiğiniz mevsim? 

Kış

# İlk okuduğunuz seri?  

Vampir Günlükleri

# Ciltli kitap mı karton kapak mı?  

Karton kapak

# Dizi izlemek mi film izlemek mi? 

Dizi

# Tiyatro mu sinema mı?   

Sinema

# Kitap arasına ayraç mı yoksa rastgele bir şey mi?  

O an ne bulursam.

 # Şu an okuduğunuz kitap?

Grisha Serisi

# En son okuduğunuz kitap?  

Gölge ve Kemik

# En son izlediğiniz film / dizi? 

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri

En sevdiğiniz film?  

Yüzüklerin Efendisi serisi

# En sevdiğiniz dizi?  

Sürekli yeni şeyler izledikçe değişiyor.

# En çok sevdiğiniz müzik türü?       

Slow

 

Son olarak da yeni yazar adaylarına vereceğiniz tavsiye ne olurdu?

Çok okuyun. Çok okumadan yeni dünyalar keşfetmeden kendi dünyanızı keşfedemezsiniz.

 

Bana vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. 😊

 Ben teşekkür ederim. 😊



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın