14 Mart 2021 Pazar

2 Chanda Hahn - Lanetli Masal (An Unfortunate Fairy Tale #1)


~~~*~~~
"Her masal mutlu sonla bitmez. Hatta bazılarının sonu kötüdür."
~~~*~~~


 Vee peri masallarının biraz daha yetişkinvari olmasını seven bir okur olarak bu seriyi de çıktığından beri merak ediyordum. Ki zaten çıkar çıkmazda almıştım ve şimdi ilk kitabı okudum. 

Martı Yayınları'da aynı zamanda iki kitabı beraber çıkardı ve seride yer alan bir novellayı da ilk kitabın arkasında bastı. Daha ne olsun değil mi :D 

Seri Grimm Masalları'nı konu alıyor ve ilk kitaptan sonra da şunu söyleyebilirim ki kesinlikle genç okurlarda okuyabilir. Ne korku içeriği ne erotizm içeriği var. Dolayısıyla yetişkin okurların haricinde genç okurlarında okuyabileceği bir seri olduğunu söyleyebilirim. 

Yazar her yaş kitlesine hitap edebilecek bir kurgu kaleme alırken masalların günümüze uyarlanmış olsa nasıl olacağını gösterdi. Güzel, merak uyandırıcı, gizemli, heyecanlı bir kitaptı. Sonunun nereye gideceğinin merakıyla okunuyordu. Ayrıca kısaydı ve hemen tadında da bitiyordu. 


~~~*~~~
"Güçlü bir nesneyi böldüğünde iyiyle kötünün olduğu yerler eşitçe dağılmaz. Bir yan etkisi her zaman olur."
~~~*~~~


Kitabının kısaca konusuna değinmek gerekirse; Mina, henüz lise öğrencisi, hayatında bazı anlam veremediği olaylar gerçekleşirken, okulun ezik kızı olarak yaşamaya devam etmektedir. Bir gün bir okul gezisi sırasında okulun popüler öğrencisi olan Brody'nin hayatını kurtarır, Brody'de okulun zengin yakışıklı popüler çocuğudur ve bundan sonrada hayatı tepetaklak olur. Sonrasında gelen tuhaf olaylar zinciri sonucunda annesi bütün bunları öğrendiğinde Mina'ya ailesiyle ilgili bazı sırları açmak zorunda kalır. Mina, Grimm laneti taşımaktadır. Bu lanette, Grimm soyundan gelen kişinin masalları yaşayarak onları yenmesidir. Bu masallar yaşanan çağa uyarak ve bazı peri güçleriyle de süslenerek yaşanmaktadır. Mina, Brody'i kurtardığında masalı başlatmış olup, şimdi bu masalı sonlandırmak zorundadır. Bütün masalları sonlandırmadığı sürece lanet nesiller boyunca devam edecektir. Bütün bunların yanında Mina'ya yardım eden bir peri adam vardır. Jared, Grimm soyundan gelip de bu masalları yenmek zorunda olan kişiye yardım etmek amacıyla gönderilen perilerden biridir. Bütün bu masallar zinciri arasında, Mina hem masalı yenmek, hem arkadaşlarını ve ailesini korumak zorundadır. 
Kitapta da Mina'nın bu gerçeklerle yüzleşmesi ve masallara adım atması ve ilk masallarını yenmesini anlatmaktadır. 

Ayrıca kitabın sonunda, ilk kitap bittiğinde, yazarın 4.5 numara olarak yazdığı novella ya da baka bir değişle kısa bir hikaye yayınlamış Jared's Quest olarak ve yayınevi de bu kitabı ilk kitabın arkasında Jared'in Hikayesi olarak bu hikayeyi de eklemiş. Keşke sıralamayla gitselerdi de 4. kitabın sonuna ekleselerdi diye düşündüm. Çünkü ilk kitap bitip de Jared'in Hikayesi kısmına geçmesi ve arasındaki olaylar biraz kopuk olmuş... ama tabi ben o kısmı başka bir hikaye olarak değerlendireceğim. 


~~~*~~~
"Nan, eğer peri masallarına inansaydım etrafta beni şu acınası hayatımdan kurtaracak harika bir prens olması gerekmez miydi?"
~~~*~~~


Kitaptaki karakterlerin her ne kadar küçük yaşta olmalarından azıcık rahatsız olsam da senelerce erkekler üzerinden ilerleyen lanetin bu sefer bir kızı seçmesi bence bunu görmezden gelmeme neden oldu. 

Evet, doğru gördünüz, lanet yıllarca Grimm erkekleri üzerine olurken bu sefer henüz lise öğrencisi Mina'ya yani bir genç kıza ulaşması çok hoşuma giden bir detaydı. Daha da hoşuma giden detay ise, Mina'nın bu lanetle baş edebilecek kadar güçlü olabileceğini gösterdiği kısımlardı. 

Brody'nin birden patlak veren Mina ilgisinin altından bir şey çıkacağını biliyordum ve yanılmadım da... kitabın sonu bu konuda hem beklediğimi verirken hem de benim bu seride bir aşk üçgeni yakışmaz mantığıma uygun olarak ortadan aşk üçgeni kısmını kaldırdı. 

Mina ve Jared olmalı bence... sanırım ilerleyen kitaplarda da bu olacak bence. 

Perilerin dünyasına ve masalların günümüz uyarlamaları nasıl olur acabalarıma çok güzel cevaplar geldi. Bunda da Hansel ve Gretel ile başlayıp asıl oyunu Kırmızı Başlıklı Kız'a çevirmesi çok güzeldi. 

Grimoire kitabı detayı çok güzeldi. Her alt edilen masalın orada yazılması ve o kitabın Mina'ya özel yetenekler vermesi çok güzel bir detaydı. Tabi Jared'in de o kitapla bağlantısı var ve bunu Jared'in Hikayesi kısmında öğrendik. 


~~~*~~~
"Nan, bu ne anlama geliyor biliyor musun?" dedi Mina onu duymazdan gelerek. "Hikayelerden birini bitirdim. Masal tam anlamıyla başlamış oldu."
"Harika! Yani geriye kaç tane kaldı?"
"Tam olarak bilmiyorum."
"Mina?" diye seslendi Nan. "Ya hiç sonu yoksa?" 
~~~*~~~


Kitaba dair çok fazla detay vermeye gerek yok zaten direk kitabı anlatmış olurum. Kitabı beğendim, okumaktan keyif aldım. Çok büyük beklentiyle okumayın çok muhteşem değildi. Özellikle yetişkin okurlar için böyleydi. Ancak daha genç kesimin severek okuyacağı bir kitap olduğunu söyleyebilirim. 

Kitabın daha fazla detaya girmesini isterdim ama yazar kısa bir şekilde yazmayı uygun görmüş bir şey diyemiyorum sadece daha detaylı olabilirdi hissi oldu içimde. 

Ben geneline bakıldığın sevdim kitabı ve 2. kitabı da hemen okuyacağım. Benim yazarımda 5 üzerinden 3,5 yıldız verebilirim. 



An Unfortunate Fairy Tale Serisi



~~~*~~~
Karanlık tarafı hep yanında, bir düşünce uzağındaydı. Ruhları birbirine sesleniyor, sürekli birbirini arıyordu. Birbirleri olmadan asla tam olamıyorlardı ama Jared teslim olamazdı. Peri düzlemine geçemezdi. 
Mina'nın da asla o tarafa geçmediğinden emin olmalıydı. Yoksa tüm periler ve insanlık bunun bedelini öderdi. 
~~~*~~~




Kitabın adı     : Lanetli Masal
Orijinal adı     : UnEnchanted
Yazarı            : Chanda Hahn
Çevirmen        : Aslı Avcı - Gülfem Çırak
Seri Bilgisi       : An Unfortunate Fairy Tale #1
Yayınevi          : Martı Yayınları
Sayfa sayısı     : 305

Kitabın tanıtım yazısı: 

Mina Grime, annesi ve kardeşiyle yaşayan sakar, şanssız ve okulun çalışkan ama popüler olmayan kızlarından biridir. Okul gezisine katıldığı gün uzun zamandır âşık olduğu Brody Carmichael’ın hayatını kurtardığı bir olay yaşanır ve o günden sonra aksilikler peşini bırakmaz. Diğer yandan Brody, sevgilisini terk edip ona ilgi duymaya başlar. Mina tüm bu olanları anlamlandırmaya çalışırken annesinin sürekli onun için endişelenip başına gelen her olaydan sonra taşınmak istemesinin sebebini de sonunda öğrenir.

Mina’nın soyadı aslında Grimm’dir ve meşhur Grimm Kardeşler’in torunlarındandır. Yaşadığı talihsiz değişimlerin sebebi de Grimm Kardeşler’e yapılmış bir büyüden kaynaklanmaktadır. Bu da, yazılan masalların Grimm soyundaki insanların başına gelmesidir. Periler dünyasındaki kader tanrıçaları Masal adındaki bu büyünün karakterleri etkilemesinden oldukça keyif almaktadır.

Mina’nın annesi olan biteni ona anlatır. Bu masalları bitirebilmesi için kendisine yardımcı olacak Grimoire Kitabı’nın ortaya çıkması gerekmektedir. Böylece Mina bahsi geçen kitabın peşine düşer ve masal gereği karşısına çıkan karakterlerle mücadele etmek zorunda kalır. 







2 yorum :

  1. Çok merak ediyorum ben de bu seriyi. Hepsi çıktıktan sonra okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisini yaparsın, sonra ne olacak diye merak etmeden su gibi akar :)

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın